Malatya'da yıkımın büyük olmasının sebebi belli oldu

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır yıkıma uğrayan Malatya'nın daha önceki depremlerde stres biriktirdiğini ifade eden Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, önceki depremlerin bölgedeki yapılara yük uyguladığını yaşanan depremin yıkıcı hale gelmesine sebep olduğunu söyledi.

Malatya'da yıkımın büyük olmasının sebebi belli oldu

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da birçok yapı ağır hasar aldı ve yıkıldı. Kentte ağır hasarlı binaların yıkımı ve yeniden inşa çalışmaları sürüyor. Yıkımların ağır olduğu kentte binaların önceki depremlerde stres biriktirdiğini sosyal medya hesabından açıklayan Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, kenti yeniden inşa çalışmalarında depreme dirençli yapıların inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Depreme dirençli yapılar inşa edilmeli

Öğüt, sosyal medya hesabından, "6 Şubat depremlerinde Malatya'nın bu kadar yıkıma mâruz kalmasının bir sebebi var; 6 Şubat depremi öncesinde 6,8 Elazığ Sivrice, Doğanyol depreminde bölgedeki yapılara deprem yükü uygulanmış ve bir sonraki yaşanacak yıkıcı deprem de yıkılacak hâle getirmişti. 6,8 Elazığı Sivrice, Doğanyol depremi Malatya yöresindeki yapıları yormuştu ve bu yapıların bir çoğu 6 şubat 7,8 ardından 7,6 büyüklüğündeki deprem sonucunda yıkıma mâruz kaldı. 6,8'lik depremden sonra Malatya yöresinde yeni yüksek yapılar yapılacağına hâli hazırdaki yapılar deprem dirençli hâle getirilseydi Malatya'da bu denli yıkım yaşanmazdı. Artık bu ihmalkârlık ve tedbirsizliği bir kenara bırakıp şehirlerimizin tümüne depreme dirençli yapılar inşaa ederek deprem dirençli hâle getirelim.Yaşanan can kayıplarını (kadere) kesinlikle bağlamayın, deprem bölgesinde yapıların hepsi deprem dirençli olsa idi hayatını kaybeden vatandaşlarımızın çoğu aramızda olacaktı" ifadelerine yer verdi.