Malatya'da Yetişiyor Faydaları Saymakla Bitmiyor! Hem Lezzetli Hem Şifalı!
Malatya kayısısı, 'güneşin altın yumurtası' olarak bilinir ve bin bir emekle dalından toplanan kayısılar, meşakkatli bir sürecin ardından dünya pazarlarına ihraç edilmek üzere hazırlanır. Dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran Malatya'da, geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen hız kesmeden devam ediyor. Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi ile korunan Malatya kayısısı, dalından toplanarak 115'ten fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Bu sezon kuru kayısıda rekolte 107 bin 517 bin ton olarak tahmin edilirken Malatya, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık yüzde 55'ini karşılıyor.