Malatya'da yeni bir fay hattı mı oluştu

Malatya'da 10 Ağustos Perşembe günü gerçekleşen 5,3 şiddetindeki deprem ve 12 Ağustos'ta art arda yaşanan depremler yeni fay tartışmalara neden oldu. Uzmanların bir kısmı depremlerin Doğanşehir fayının devamı kısmı olarak nitelerken, MTA deprem uzmanı ise depremin yaşandığı noktanın yeni bir fay hattı olduğuna dikkat çekti. 

Malatya'da yeni bir fay hattı mı oluştu

Malatya'da; 10 Ağustos Perşembe günü 5,3 şiddetinde, 12 Ağustos’ta ise art arda; 4,9, 4,5, 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

Yaşanan depremlerin hangi fay hattı üzerinde oluştuğu uzmanlar tarafından tartışma konusu haline geldi. Yaşanan depremlerle ilgili yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Bugün yine Malatya’da 4,3 ve 4,9 iki deprem var. Geçen günkü 5,2 ve 4,3 depremleri ile hemen hemen aynı yerler. Buralara stres transferi olabileceği dolayısıyla bu tür depremlerin beklenebileceğini sizlere belirtmiştim. Bendeki haritada bu depremlerin olduğu yerde  bir fay yok. Acaba bu depremler KD uzanımlı Doğanşehir fayının İkizce’ye doğru muhtemel uzantısı üzerinde mi meydana geliyor?” ifadesini kullandı. 

Gizem ve korku yaratmanın anlamı yok

Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise, “Odak düzlemi çözümlerine göre: depremler Yeşilyurt'tan geçen; Kozluk-Yeşilyurt arasında uzanan yaklaşık 10km uzunlukta KKB-GGD sağ yönlü ya da Yeşilyurt-Malatya arasında uzanan yaklaşık 10-15km uzunlukta KD-GB sol yönlü doğrultu atımlı kısa bir fay üzerinde olmuştur. Yeşilyurt merkezli depremlere neden olan fayın sizdeki haritada olmaması: o fayın olmadığı, "yeni fay" olduğu anlamı taşımıyor. Odak (fay) düzlemi çözümlerine bakarsanız depremlere neden olan fayın hangisi olduğunu görürsünüz. Gizem ve korku yaratmanın anlamı yok” açıklamasında bulundu. 

Bu fayı veri tabanına ekleyeceğiz

MTA Jeoloji Yüksek Mühendisi Hasan Elmacı ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; depremlerin, yeni bir fay hattı üzerinde olabileceğine dikkat çekerek, “MTA ekibi olarak 6 Şubat depremlerinde bahsi geçen fayın yüzey kırığını haritaladık ve güncellenmekte olan Diri Fay Haritası'nda bu fayı veri tabanına ekleyeceğiz. Ayrıca bu faya ilişkin makalemiz de hazırlanmakta” şeklinde konuştu.