Malatya'da vahim iddia! Müdürler baskıyla değiştiriliyor!  

İYİ Parti Malatya İl Başkanı Serdar Yıldız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü'nde birçok sıkıntı yaşandığını, sıkıntılarla birlikte müdürlerin baskılarla değiştirildiğini bu durumun kurumun hizmet veremez hale getirdiğini öne sürdü. 

Malatya'da vahim iddia! Müdürler baskıyla değiştiriliyor!  
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İYİ Parti Malatya İl Başkanı Serdar Yıldız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü’nde yaşanan sorunları dile getirdi. Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde yaşanan sorunları paylaştı.

Yıldız, “Aziz Malatyalı hemşerilerimizin malumu üzerine Malatya’mız, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ merkezli yaşanan ve şiddeti 6,7 olarak açıklanan depremde Elazığ’dan sonra en fazla hasarın oluştuğu şehir olmuştu. Özellikle Kale, Pütürge ve Doğanyol ilçelerimizde birçok bina yıkılmış, can kayıpları yaşanmıştı. Yine merkez Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizde de birçok bina ağır hasar almıştı. Bu felaketin ardından şehrimizdeki yapıların taraması yapılmış ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken birkaç bina kontrollü bir şekilde yıkılmıştı. Ancak yine hatırlanacağı üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü ekipleri ve diğer illerden şehrimize görevli olarak gelen kurum ekiplerinin yaptıkları kontrol işlemleri vatandaşlarımız tarafından yeterli görülmemiş gerek yerel basına gerekse de ilgili kamu kuruluşlarına şikâyet konusu olmuştu. Ve ne yazık ki yapılan şikâyetlerin ne denli haklı olduklarını ise 3 yıl sonra daha da ağır bir facianın acılarını yaşadıktan sonra anladık. 6 Şubat 2023 Hatay ve Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde Doğanşehir, Akçadağ, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerimizde daha ilk sarsıntı anında binlerce bina saniyeler içerisinde yıkılmış on binlerce hemşerimiz hayatını kayıp etmişti. Bu büyük facianın ardından gözler hemen Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne çevrilmiş ve hasar tespit işlemlerinin sonuçlanması beklenmişti. Lakin hasar tespit çalışmaları tıpkı Elazığ depremi sonrasında yaşana sürece benzer şekilde vatandaşların yoğun şikâyetlerine maruz kalmıştı. Kimi vatandaşlar yapılarının ağır hasarlı olduğunu vurgulayıp hafif hasar ve hasarsız raporlarına itiraz ederken kimileri de ağır hasarlı yapılarının hafif hasarlıya çevirmek için itiraz etmekteydi. Bu itirazlara karşı Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü ise maalesef sistemli bir çalışma yürütememiştir. Gelinen noktada birçok vatandaşımız halen hasar tespit raporlarına itiraz etmekte ancak herhangi bir muhatap bulmamaktadır. Öyle ki Battalgazi ilçemiz Fuzuli Caddesi üzerinde yer alan bir binanın sahibi binasına afiş asarak yetkilileri protesto ekmek zorunda kalmıştır. Ayrıca birçok hemşerimiz benzer konulardan dolayı il başkanlığımıza gelerek sorunlarına çözüm bulamadıklarını belirtmişlerdir. Buradan Malatya Valiliğimize, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sormak istiyoruz şehrimizdeki bu hasar tespit işlemlerinde yaşanan sıkıntıların temel sebebi nedir? Bu sorunlar depremden 10 ay geçmesine rağmen neden çözülememiştir? İlgili İl Müdürlüğü hangi yetersizliklerden dolayı vatandaşlarımıza bu sıkıntıları yaşatmaktadır? Yoksa Malatya son 20 yıldır AKP Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiği oyların cezasını mı çekmektedir? Bu sorunlara ivedilikle çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

"Vatandaşlarımızla personelin çatışması kabul edilebilir bir durum değildir"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden sorunların saymakla bitmeyeceğini iddia eden Yıldız, “Yine son günlerde Malatya yerel basınında gözlemlediğimiz ve tarafımıza da bildirilen şikâyetler arasında il müdürlüğü personelleri ve vatandaşlarımız arasında yaşanan tartışmalar olmuştur. Bu konuda özellikle son günlerde çok fazla şikâyet almaktayız.  Kamu personeli olan il müdürlüğü personellerinin vatandaşlarımızın işlemlerine gereken özeni göstermedikleri, işlemlerinin gecikmesi veya gereken ilginin gösterilmemesinden dolayı birçok konuda mağdur olan hemşerilerimizin şikâyetlerinin ise adeta azarlanarak ret edilmesi yönünde ki iddialar kurum içinde büyük bir disiplinsizlik olduğu izlemini yaratmaktadır. Yerel basında da yer alan bu iddialar özellikle Malatya Valiliğimizin denetimine tabi bu durum hakkında Valiliğin herhangi bir işlemi olmuş mudur? Unutulmasın ki kamu kurumları vatandaşlarımıza hizmet etmekle mükelleftir. Vatandaşlarımızla personelin çatışması kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.

Kamuoyunda Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü hakkında yapılan tartışmaların bir diğeri ve en önemli hususu ise il müdürlerinin sık sık değişmesi olmuştur. Özellikle deprem felaketinden sonra kuruma 3 defa müdür ataması yapılmıştır. 20 Ocak 2022 tarihinde Vekil İl Müdürü Hasan Allan’ın yerine asaleten göreve atanan Ali Laloğlu 6 Şubat depremlerinden bir ay sonra 29 Mart 2023 tarihinde Artvin’e atanmış yerine ise yine Artvin İl Müdürü olan Kâtip Çiçek atanmıştır.  Ancak Katip Çiçek’te görevde uzun süre kalamamış yerine Malatya İl Müdür Yardımcısı olan Cengiz Başer asaleten atanmıştır. Dört ilçenin ağır hasar aldığı bir şehirde konun en önemli muhatap kurumunda bu kadar kısa sürede ve bu kadar sık müdür değişikliği tarafımızca şüpheli karşılanmaktadır. Özellikle kurumun sorumluk alanındaki hizmetlerin önemi düşünüldüğünde bu görev istikrarsızlığı kabul edilebilir bir durum değildir. Başta Malatya Valiliği ve sonrasında Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bu durumun nedenlerini kamuoyuna izah etmelidir. Özellikle vatandaşlarımızın isyan noktasına getiren sorunların temel dayanağı kurumu yönetecek liyakatli bir müdür bulunamaması mıdır? Yoksa atanan her müdüre birileri tarafından menfaat temini için siyasi baskılar mı yapılmaktadır?” diye sordu.