Malatya'da üreticilere tonlarca tohum dağıtıldı

'Tarım Arazilerinin kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi' kapsamında Malatya'da Tarım ve Orman Bakanlığı, Malatya Valiliğince 30 bin dekar alanda ekilmek üzere bin 15 çiftçiye 575 ton buğday ve arpa tohumu dağıtıldı. 

Malatya'da üreticilere tonlarca tohum dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında kentteki çiftçilere 2 yıldır hibe destekle buğday tohumu dağıtılıyor. Proje kapsamında Devlet Su İşleri kampüs alanında yapılan tohum dağıtım töreninde düzenlenen programda, bin 15 üreticiye yüzde 75’i hibe 575 ton sertifikalı buğday tohumu desteğinde bulunuldu. Vali Ersin Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, devletin çiftçileri birçok alanda desteklendiğini belirterek üretimin önemine dikkat çekti.  Üreticilerin üretmesi ve ürünlerini dünyaya ihraç etmesi için dünya standartlarına uyması gerektiğini ifade eden Vali Yazıcı, “Çiftçilerimizin dünya standardında ürün üretmesi dünya standardında kabul gören ürünleri üretip hem ülkemize hem de dünyaya ihraç etmesi ancak ve ancak o standartları sağlamak da mümkün. Bizim çiftçimiz Malatyalı çiftçi kardeşlerim bunu yapabiliriz. Zaten bunu yaptığımızı özellikle kayısı ihracatıyla gösteriyoruz bütün dünyaya. O yüzden devir en kalitelisini en iyisini en güzelini üretme devri Türk çiftçisi bunu başarıyor başarmaya da devam edecek. Bu noktada tarım bakanlığımız, tarım il müdürlüğümüz, Malatya valiliğimiz ve odalarımız emrinizde her türlü teknik desteği sağlamak bizim birinci vazifemiz. Sizler de inanıyorum ki en kaliteli ürünü üreteceksiniz dünyanın en kalitelisi en güzeli parmakla gösterilen ürünleri inşallah Malatya'da üretilebilir ve bunu çiftçilerimiz sizler başarabilirsiniz. Biz de destek olmaya devam edeceğiz” dedi. 

17 bin ton civarında hasılat bekliyoruz

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, yaklaşık 280 bin hektar mera alanı, 422 bin hektar tarım arazisi ve yaklaşık 550 bin büyük ve küçükbaş hayvan varlığıyla Malatya’nın önemli tarım potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Akar, “Tarım arazilerinin etkinliğinin arttırılması projesi kapsamında yerelde hazırladığımız buğday ve arpa üretiminin geliştirilmesi, üretiminin arttırılması projesi kapsamında tohum dağıtımını yapıyoruz. Burada da projedeki temel amacımız seskalı tohum kullanarak birim alandan daha fazla verim almak. Atıl ve kullanılmayan bir kısmı da nadasa bırakılan tarım arazilerimizi üretime ve ekonomiye kazandırmak ve küçük aile işletmelerinin gelirlerini artırmaktır. Proje kapsamında yüzde 75 hibeyle yaklaşık 8 milyon TL bedelle bin 15 üreticimize 30 bin dekar alanda ekilmek üzere 575 ton ilçelerimize, üreticilerimize dağıtılmak üzere 575 ton tohumluk dağıtmış olacağız. Bu tohumluklar ilimizde yetiştirilmiş adaptasyon sıkıntısı da yaşamayan milli ve yerli çeşitlerimiz. Proje sonunda yaklaşık 17 bin ton civarında bir hasılat beklentimiz var. Yani üretim beklentimiz var ve bunun da katma değeri yaklaşık 170 milyon. Bu bağlamda ilimizi tarımsal üretim bakımından daha ileriye taşımak için çalışmalarımızı emirleriniz doğrultusunda mesai merhumu gözetmek için devam edeceğiz” diye konuştu. Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın da, Tarım Bakanlığının depremin ilk anından itibaren sahada olduğunu ve üreticilerin yaralarını sarmaya devam ettiğini belirterek, üretim yapan üreticinin her daim desteklenmesi gerektiğini söyledi.