Malatya'da tarım sigortası yaptırmak neden önemli? İşte detaylar…
Malatya'da etkili olan dolu yağışı, kayısı bahçelerinde büyük hasara yol açarken, TARSİM sigortası olmayan üreticiler tüm zararla baş başa kaldı. Sigorta yaptıran çiftçilerin zarar tespiti sürerken, Rıza Şimşek Sigorta İşletme Müdürü Haydar Şimşek, tarım sigortasının önemine bir kez daha dikkat çekti.
Malatya’nın birçok ilçesinde geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışı, kayısı üreticisini zora soktu. Çiçek açma döneminde olan kayısı ağaçları dolunun etkisiyle ciddi zarar görürken, üreticilerin bir kısmı TARSİM sigortası yaptırdığı için zararlarının karşılanmasını bekliyor. Ancak sigorta yaptırmayan çiftçiler ise herhangi bir devlet desteğinden faydalanamıyor.
Malatya’da 20 yıla yakın süredir sigortacılık yapan Rıza Şimşek Sigorta İşletme Müdürü Haydar Şimşek, tarım sigortasının önemine dikkat çekerek, “Kayısı sigortası olmayan çiftçiler, dolu ya da don gibi doğal afetler sonrası sadece mağduriyetle baş başa kalıyor. Çünkü devlet artık bu afetlerde doğrudan yardım yapmıyor. Çiftçinin sigortasını yaptırması gerekiyor” dedi.
“Sigortası olmayan çiftçi mağduriyetle baş başa kalıyor”
TARSİM’in devlet destekli bir tarım sigortası olduğunu hatırlatan Şimşek, çiftçilerin ürünlerini güvence altına almasının artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. Şimşek, “Eskiden don ya da dolu olduğunda devletten ufak da olsa yardımlar gelirdi. Ancak artık devlet diyor ki; ‘Sigortanı yaptır, riskini TARSİM’e devret.’ TARSİM dışında başka bir kaynak kalmadı. Sigortasız üretici tamamen yalnız kalıyor. Bu yüzden üreticinin sigortasını mutlaka zamanında yaptırması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“TARSİM hem ürünü hem emeği güvence altına alır”
TARSİM’in, çiftçinin emeğini ve yatırımını güvenceye aldığını dile getiren Haydar Şimşek, Malatya’da bu yıl da birçok üreticinin sigorta yaptırmadığı için mağduriyet yaşadığını vurgulayarak, “Sigortası olan üreticilerimizin bildirimi sonrası eksperler şu an sahada. Dolu nedeniyle dökülen meyveler tek tek fotoğraflanıyor, yaralanan meyveler kayıt altına alınıyor. Zarara ilişkin raporlar hazırlanıyor ve TARSİM gereken ödemeyi yapacak. Ama sigortası olmayan çiftçiye maalesef hiçbir ödeme yapılmıyor” dedi.
TARSİM Nedir, Neleri Kapsar?
TARSİM’in açılımının “Tarım Sigortaları Havuzu” olduğunu belirten Şimşek, TARSİM’in 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında 2005 yılında kurulduğunu hatırlattı. Bu sistemle çiftçilerin ürünleri, hayvanları, seraları, tarım aletleri ve yapıları gibi birçok tarımsal varlığı güvence altına alınabiliyor. Dolu, don, fırtına, sel, hortum, yangın ve hayvan hastalıkları gibi riskler teminat altına alınırken, üreticinin isteğine bağlı olarak ek teminatlar da poliçelere dahil edilebiliyor.
“Modern tarım sigortayla mümkün”
Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliği için TARSİM’in hayati önem taşıdığına vurgu yapan Şimşek, “Sigorta sayesinde üretici sadece zararını karşılamıyor. Aynı zamanda düzenli gelir elde ettiği için bahçesinde modernleşmeye, verim artırmaya da yatırım yapabiliyor. Bu yüzden Malatya gibi tarıma dayalı ekonomilerde tarım sigortası artık lüks değil, zorunluluk” ifadelerine yer verdi.