Malatya'da Süt Üretiminde Kayıp Büyük: Kayıt Dışı Üretimle Mücadele Şart!

Malatya'da süt üretiminin arttırılması, geliştirilmesi ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi için 'Süt Üretiminde Soğuk Zincir ve Sokak Sütçülüğü' konulu panel düzenlendi.

Malatya'da Süt Üretiminde Kayıp Büyük: Kayıt Dışı Üretimle Mücadele Şart!

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Malatya'nın hayvancılık sektöründeki önemli potansiyeline dikkat çekti. Akar, süt üretiminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için il müdürlüğü olarak bakanlık düzeyinde ve yerel düzeyde birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Süt üretiminin hijyenik koşullarda yapılabilmesi için soğuk zincirin kurulması ve sağım makinelerinin çiftçilere dağıtılması gibi önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Akar, ayrıca eğitim programlarıyla da üreticilere destek olduklarını vurguladı.
Malatya'da Süt Üretiminde Kayıp Büyük: Kayıt Dışı Üretimle Mücadele Şart!

Malatya'da yaklaşık 180 bin büyükbaş hayvan bulunduğuna ve yaklaşık 200 bin tonun üzerinde süt toplama potansiyeline sahip olduklarına dikkat çeken Akar, sütü sağlık ve hijyen açısından en iyi şekilde toplayarak üreticilere maddi anlamda, tüketicilere ise sağlık açısından katkı sağlamak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. 

Malatya Türkiye Süt Üretiminin Yüzde 1'ini Karşılıyor

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, tarım sektöründe hayvancılığın ve özellikle süt üretiminin genellikle geri planda kaldığını belirterek, bu konuya dikkat çekilmesinin önemine vurgu yaptı. Çiçek, tarımın sadece bitkisel üretimden ibaret olmadığını, hayvansal üretimin de önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

Hayvansal üretimde süt ve etin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu belirten Çiçek, süt üretiminin Türkiye genelinde 22-23 milyon ton civarında olduğunu, Malatya'nın ise bu üretimin yaklaşık yüzde 1'ini karşıladığını ve yılda 270 bin ton süt üretimi gerçekleştirdiğini söyledi. Çiçek, kayıtdışılığın, sütün nasıl değerlendirildiği ve ürün haline nasıl dönüştürüldüğü konusunda ciddi sorunlar doğurduğuna dikkat çekti. 

Malatya'da Süt Üretiminde Kayıp Büyük: Kayıt Dışı Üretimle Mücadele Şart!
Çiçek, sütün nihai tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincirle taşınması, hijyenik şartlarda korunması ve tüketilmesi gerektiğini belirterek bu süreçlerin çok önemli olduğunu ifade etti.
Malatya'da yaklaşık 178 bin büyükbaş ve 380 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu aktaran Çiçek, bu sayıların sadece süt üretimi ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda besi ve et üretimi için de kullanıldığını vurguladı. Bunun yanı sıra, hayvancılığın sürekliliği için damızlık sektörünün gelişmesi gerektiğini, çünkü damızlık sektörünün nihai çıktısının süt olduğunu belirterek, süt üretiminin önemini hatırlattı.

Malatya'da Süt Üretiminde Kayıp Büyük: Kayıt Dışı Üretimle Mücadele Şart!

“Depremde Günde 30 Ton süt Topladık”

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, il genelinde hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Battalgazi, Yeşilyurt ve Yazıhan ilçelerinde yaklaşık 7 bin 200 aile tipi işletmenin bulunduğunu açıkladı. Kurtoğlu, depremde birliklerinin 500 işletmenin sütünü toplama merkezi aracılığıyla alarak günlük 30 ton kapasiteye ulaştıklarını ve bu durumun Malatya’daki sokak sütü potansiyelini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Malatya’nın bu üç ilçesinde günlük tahmini 400 ton süt üretimi gerçekleştiğini belirten Kurtoğlu, bu sütün büyük bir kısmının kayıtsız olarak sokak sütü, merdiven altı işletmeler ve aile tipi işletmelerde değerlendirildiğini söyledi. Üretilen sütün pazarlanma koşulları ve hijyenik şartlarının büyük bir sorun oluşturduğunu dile getiren Kurtoğlu, özellikle bu sütün sağlık açısından risk taşıdığını vurguladı.

Kayıt Dışı Sütlerin Devlete Zararı Yılda 24 Milyon TL 

Kayıt dışı sütlerin devletin gelir kaybına yol açtığını belirten Kurtoğlu, kayıtsız sütlerden dolayı devletin yılda 24 milyon TL, aylık ise 2 milyon TL civarında gelir kaybı yaşadığını ifade etti. Kayıt dışı sütün yaygınlığının, hem halk sağlığına hem de ekonomi açısından önemli bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Kurtoğlu, kayıt altına alınmayan bu sütlerin denetim altına alınarak, hijyenik koşullarda tüketiciye ulaştırılmasının gerekliliğini vurguladı.