Malatya'da! Su Kaynakları Az, Enerji Tüketimi Fazla...
Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki 15 ilde yapılan araştırmaya göre, Malatya tarımsal sulamada enerji tüketiminde ortalamanın üzerinde yer alıyor.

15 ili bünyesinde bulunduran Doğu Anadolu Projesi (DAP) bölgesinde tarımsal amaçlı kullanılan arazinin yüzde 68'inde ekim yapılırken; yüzde 26'sı nadasa bırakılıyor. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma Programı 2021-2023 Eylem Planı'nda, bölgede nadasa bırakılan arazinin fazla olmasında; bölgenin yükseltisinin fazla, dağlık ve engebeli bir coğrafyaya sahip olması, vejetasyon periyodunun kısalığı ve köylerde kalan nüfusun yaşlı olması gibi nedenlerin olduğunun düşünüldüğü ifade edilerek, “Bölge, 55.838 hm3/yıl yer üstü su kaynağı ve 1.616 hm3/yıl yer altı su kaynağı olmak üzere toplam 57.454 hm3/yıl su kaynağına sahiptir. Türkiye'nin yüzde 15 tarım arazisine sahip olan bölge, Türkiye'nin kullanılabilir su potansiyelinin ise yüzde 36'sına sahiptir.” denildi.
Su kaynakları etkin kullanılamıyor.
Bölgede Su Kaynakları Etkin Kullanılamıyor
Bölgede tarım arazisi başına düşen kullanılabilir su potansiyelinin en yüksek olduğu il Bingöl. Bingöl'ü Elazığ, Tunceli ve Hakkâri illeri takip ediyor.
Ancak Bingöl'de sulama altyapısının yetersizliği ve bazı tesislerin ömrünü tamamlaması nedeniyle mevcut su kaynakları etkin bir şekilde kullanılamıyor.