Malatya'da okullar eğitime hazır mı?

2023-2024 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala Malatya'da hasar alan okullardaki belirsizlik hala sürüyor. 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde Malatya'daki 507 okuldan 6 okul yıkılırken, 64 okul ise hasar aldı. Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, Malatya'daki okulların bir an önce eğitim ve öğretime hazır hale getirilmesi ve öğretmenlere kalıcı konut inşa edilmesi gerektiğini söyledi. 

Malatya'da okullar eğitime hazır mı?

6 Şubat depremlerinde Malatya’da bazı okullar yıkılırken bazıları harabe bir şekilde kaderine terk edildi. Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrenci velileri ise ne yapacağını şaşırmış durumda. Yaşanan depremlerde Malatya’da çok sayıda okulların hasar almasıyla geride kalan eğitim ve öğretim yılında öğrenciler ve veliler mağduriyet yaşamıştı. Bazı hasarlı okul binaları yıkılırken bazıları da kaderine terk edildi. Yıkılan okulların yerine yeni okul binasının yapımına başlanmaması, ağır hasar alan bazı okulların halen yıkılmamış olması, yapımına başlanan okul inşaatlarının da yavaş ilerlemesi yeni eğitim ve öğretim yılında hem öğrencileri hem velileri hem de eğitim camiasını tedirgin ediyor. 

Öğretmenlere özel bir program uygulansın

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, yaşanan ve devam eden depremler sonucu kentte korku hakim olduğunu, ekonomik koşulların ağır olduğu için öğretmenlere kalıcı konut yapılması gerektiğini söyledi. Albayrak, bakanlığın deprem bölgesinde çalışan kamu personellerine öğretmenlere özel bir program uygulaması gerektiğini belirtti. Yaşanan ekonomik sıkıntılar dolayısıyla kamuda çalışan öğretmenlerin yoksulluk sınırın altında maaş aldığını belirten Albayrak, kentin ayakta durması için kamu hizmeti gören insanların rahatlığının sağlanması gerektiğini dile getirdi. 

Çalışanlara ekstra yardım yapılmalı

Albayrak, “Malatya’daki deprem sorunu can alıcı bir duruma geldi. Artık insanlar korkuyor. Çıkan haberler belirsizlikler insanların kaygısını daha da arttırdı. İnsanların birçoğu evleri ağır hasarlı, orta hasarlı evlerine girmekten korkuyorlar. Deprem bölgesine özel bir program uygulanması gerekiyor bakanlığın. Evi hasar gören ağır hasarlı olan evini kullanamayan çalışanlara ekstra kira yardımı gibi yardım yapılmalı. Konteyner kalıcı bir çözüm değil. Belirli bölgelerde kalıcı konutlar yapıp halkın barınmasını sağlamak. Bu kısa süreç de olmayacak. Kentin ayakta durmasını sağlayan kamu hizmeti gören insanların rahatlığının sağlanması lazım. Sağlık sektörünün, bürokrasinin, öğretmenlerin. Kentin ayağa kalkması için. Nitelikli iş gücünün bu şehirde kalmasını sağlamak lazım” dedi. 

Belirsizliğin giderilmesi gerekiyor

Sendika olarak yüz yüze eğitimden yana olduklarını, okulların yeniden planlanması gerektiğine değinen Albayrak, “Biz sendika olarak yüz yüze eğitimden tarafız. Diğer eğitim şeklinin verimli olmayacağını kendi içerisinde bir sürü eksikliklerin barındırdığını pandemi döneminde gördük. Okullarda orta ve ağır hasarlı tüm binaların yıkılması gerekiyor. Okullar daha kalabalık bir insan topluluğu içerisinde. Belirsizliğin giderilmesi gerekiyor. Orta ve ağır hasarlı binalara öğrencilerin alınmaması bir an önce yıkılması lazım. Yeni okulların yapılması gerekiyor. Malatya’da nüfus göçü oldu. Okulları yeniden planlayabilirler. Böyle bir dönemde hasarlı okullardaki öğrenciler yakın okullara taşınabilir. Bunun planlaması yapılabilir. Malatya için mevcut okullar yetebilirdi” diye konuştu. 
 

Malatya'da okullar eğitime hazır mı?
Malatya'da okullar eğitime hazır mı?
Malatya'da okullar eğitime hazır mı?
Malatya'da okullar eğitime hazır mı?