Malatya'da ne kadar hak sahibi var?
AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er, projelerini anlattı. Er, '50 bin hak sahibi merkezde 19 bin hak sahibi kırsalda olmak üzere 69 bin yaklaşık 70 bine yakın hak sahibi var. Hak sahipleriyle ilgili TOKİ'mizi çok büyük çalışmaları var' dedi.
Er, gündemlerinin en önemli maddesinin depremlerden ağır hasar alan Malatya’nın bir an önce ayağa kalması için çalışmak olduğunu belirterek, büyük dönüşüm başlatacaklarını söyledi. Er, “Kentte 80 bin 200 adet hak sahipliği var. Her ay belirli oranda konut teslimatları yapılacak. Başka konutlarda üreteceğiz” dedi.
Büyükşehir Başkan adayı Sami Er, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan proje tanıtım toplantısında, büyük dönüşüm başlatacaklarını belirterek, kentteki yapı tespit ederek dönüşüm yapacaklarını belirtti. Er, kenti tek merkezlilikten kurtarıp çok merkezli bir şehir planlamayı düşündüklerini ifade etti. Er, “Büyük dönüşümü başlatıyoruz. En önemli şey planlama, şehrimizin mevcut yapısını öncelikle rehabilite edeceğiz. Malatya’mız tek merkezli bir şehir ve çarşımız da maalesef çöktü. Şu anda motivasyonda çöktü. Temel nedeni de Malatya’mız geçmişte büyükşehir belediyesi olmadan önce 13 beldeden oluşuyordu. Her bir belde kendi içerisinde planlarını oluşturuyordu. Malatya maalesef kötü planlandı. Dolayısıyla biz tek merkezlilikten Malatya’yı kurtarıp çok merkezli bir şehir planlamayı düşünüyoruz. Bunları yaparken de su ve bitki örtüsünü tahrip etmeden, tarihi dokuyu koruyan bir yaklaşımla bunu yapacağız. Tarım arazilerimizi, bitki örtülerimizi, yok edecek çalışmaların önünü keseceğiz inşallah” dedi.
Kentsel dönüşüm ile yapı stoğunu tespit ederek dönüşüm başlatacaklarının vurgulayan Er, dönüşüm yaparken rezerv alanlarını doğru kullanacaklarını anlattı. Er, yerinde dönüşüme 33 bin başvuru yapıldığını dile getirerek şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm özellikle yapı stoğunu tespit ediyoruz. Dönüşüm alanlarını öncelik sırasına göre belirliyoruz. Gayrimenkul değer haritasını çıkararak kentsel dönüşümü başlatıyoruz. Bunu yaparken öncelikle bütüncül bir yaklaşım bütüncül bir bakış açısıyla rezerv alanlarının doğru kullanacak şekilde kendi kendini finanse eden değer esaslı bir model oluşturarak şeffaf ve uzlaşmaya dayalı olacak. Yerinde dönüşüm en çok muzdarip olduğumuz konulardan bir tanesi. Maalesef ilçe belediyelerimiz ile büyükşehir belediyelerimiz arasındaki iletişim probleminden kaynaklanan bir durağanlık var. Burada 33 bin başvuru var. Bir taraftan TOKİ’miz ve emlak konutumuz bu konut ve işyeri inşai faaliyetleri yürütürken aslında şimdiye kadar özel sektör marifetiyle binlerce konutu şu an yükseltmiş olması gerekiyordu. Ama maalesef bu gecikmiş bir şey ama biz bunu ilçe belediye başkan adaylarımızla görüşüyoruz. İlk mecliste planlarla ilgili ne gibi sıkıntılar varsa onları giderecek hazırlıklar yapıyoruz. İlk mecliste ilçe belediyelerimiz kendi meclislerinden geçirecekler. Bizde büyükşehir meclisi olarak bunu meclisten geçirip hızlandıracağız. Bir taraftan da 50 bin hak sahibi merkezde 19 bin hak sahibi kırsalda olmak üzere 69 bin yaklaşık 70 bine yakın hak sahibi var. Hak sahipleriyle ilgili TOKİ’mizi çok büyük çalışmaları var. Bununla ilgili TOKİ’nin teslim ettiği, teslim etmek üzere olduğu konutlar var. İhalesi yapılıp inşaatına başlanılan konutlar var. İhale hazırlığı yapılacak konutlar var. Proje aşamasında olan konutlar var. Aslında her ay belirli oranda konut teslimatları yapılacak. Toplamda 80 bin 200 adet hak sahipliği var. Başka konutlarda üreteceğiz.”