Malatya'da metruk evler yıkılamıyor! Tehlike saçıyor

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır hasar olan metruk evler değerlendirme dışı olduğundan yıkılamıyor. Yeşilyurt Tecde Mahalle muhtarı Ali Yiğit, metruk evlerin değerlendirme dışı bırakıldığı için kod verilmediğini, kod verilmediği için de yüklenici firma bu evleri yıkmadığını söyledi. Yiğit, 'Yarı yıkık olan değerlendirme dışı olan evlerin tehlike arz ettiği gibi yasaklı madde kullanan kişi ve kişilerin mekanı haline geldi. Soruna çözüm bulunsun' dedi.

Malatya'da metruk evler yıkılamıyor! Tehlike saçıyor

Ağır hasarlı metruk evler ne olacak?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Malatya'da, ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. Kent merkezinde birçok mahalledeki binaların yıkımı ve hafriyatının parçalanma işlemlerinin ardından kepçelerle kamyonlara doldurulan molozlar, belirlenen döküm sahalarına taşınıyor. Ancak kentte, ağır hasar olan metruk evlerin olduğunu bunların değerlendirme dışı olduğundan yıkılamıyor. Yeşilyurt Tecde Mahalle muhtarı Ali Yiğit, tehlike arz edip değerlendirme dışı bırakıldığı için yıkılmayan evlerin tehlike arz ettiğini söyledi. 

Kod verilmediği için yıkılamıyor

Muhtar Yiğit, Net Haber gazetesine yaptığı açıklamada, “06 Şubat depreminde özellikle eski müstakil evlerin çoğu ağır hasar aldı. Ağır hasar alan evlerin yıkımına başlandı. Ağır hasar olan ancak değerlendirme dışı olan metruk yani ikamet etmeyen metruk binalar var. Bunlar değerlendirme dışı olduğundan kod verilemiyor. Kod verilmediği için yüklenici firma bunları yıkmıyor. YİKOB değerlendirme dışı olduğu için kod vermiyor. Bu nedenle değerlendirme dışı olan ancak ağır hasarlı olan yarı yıkık evler yıkılmadığı için tehlike arz ediyor. Bir sokakta 24 tane ağır hasarlı ev var bunların 22 tanesi yıkılıyor içerisinde 2 tane ev değerlendirme dışı olduğu için yıkılmıyor. Yarı yıkık olan ve tehlike arz eden bu evlerin durumu ne olacak. Yarı yıkık olan değerlendirme dışı olan evler tehlike arz ettiği gibi yasaklı madde kullanan kişi ve kişilerin mekanı haline geliyor. Bu sorun sadece Tecde Mahallesinde değil şehrimizin birçok mahallesinde aynı sorun var.  Yetkililerden değerlendirme dışı olan evler için bir çözüm bulunmasını, değerlendirme dışı olan ev sahiplerinin rızası alınarak buraların acilen yıkılması gerekiyor” ifadesini kullandı.