Malatya'da kiralar uçtu 

6 Şubat tarihli depremlerde ağır hasar alan Malatya'da depremden sonra binlerce vatandaş başka şehirlere göç etti. Depremlerin üzerinden 4 ay geçtikten sonra memleketine dönmeye başlayan vatandaşlar gördükleri konut fiyatları karşısında isyan etti. Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, kira fiyatlarının deprem öncesine göre yüzde 400'ün üzerinde artış gösterdiğini belirterek, 'Ev sahipleri fırsatçılık yapmasın devletimizde fırsatçıları durdursun' dedi. 

Malatya'da kiralar uçtu 

6 Şubat’ta yaşanan depremlerde en fazla hasar alan illerden olan Malatya’da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı en büyük deprem felaketinin üzerinden 4 aya yakın bir süre geçti. Binlerce vatandaş, evlerinden göç etmek zorunda kaldı. Depremler sonrası başka şehirlere giden vatandaşlar normalleşmeye başlanılmasıyla tekrar kente dönüş sağladı. Ancak konut fiyatları karşısında şaşıran vatandaşlar artan fiyatlara tepki gösterdi ve önlem alınmasını istedi. 

Fırsatçılık yapılıyor

Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, yaşanan depremlerden dolayı konut sıkıntısı yaşandığını ancak bazı ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığını, şehrin en büyük sıkıntılarının başında kira artışlarının geldiğini belirtti. Özgül, “Bölgemizde yaşanan depremlerden dolayı özellikle Malatya’da büyük konut sıkıntısı yaşanmaktadır. Konut sıkıntısı yaşandığından dolayı kiralar ister istemez artmaktadır. Bazı ev sahipleri de bu fırsatı koruyarak kiraları yüzde 400-500 arttırmış durumdalar. Yani yılbaşından önce örneğin, 2 bin TL’lik 3+1 bina şimdi 10 binden aşağı bulamıyorsunuz. Şehrin en başta gelen sorunu kira artış olayının çözülmesi lazım” dedi. 

Ev sahipleri kiracıları evden çıkması için taciz ediyor 

Özgül, pandemi döneminde de kiralık konutlarda sıkıntı yaşandığının ancak Hazine Bakanlığı tarafından önlem alındığını ifade etti. Özgül, ev sahipleriyle sıkıntı yaşayan kiracıların taviz vermemesi gerektiğini ve kanunların kiracıdan yana olduğunu söyledi. Özgül, “ Hazine Bakanlığımız, pandemi döneminde konutlarda kira artışlarının yüzde 25’in üzerinde olmayacağı daha önce yasalaşmıştı. Fakat buna bazı ev sahipleri uymayarak ev kiralarını yüzde 200-500 arttırdıkları gözlenmektedir veyahut kiracıları taciz etmektedirler. Ya evi boşalt oğlum gelecek, kızım gelecek gibi bahanelerle oturan kiracıyı çıkartıp 2 bin liralık evini 10-12 bin liraya kiraya vermeye çalışıyor. Burada ben kiracılara şunu söylemek istiyorum, şuan evlerinde oturanlar, kira artışı gelmişse, kiralarını fazla arttırmasınlar yüzde 25’in üzerinde arttırmasınlar. İtiraz eden ev sahiplerini itibar etmesinler. Ev sahibi gitsin mahkemeye kanun kiracıdan yanadır” şeklinde konuştu. 

İnsanlar zor durumda yardımcı olalım

Ev sahiplerine çağrıda bulunan Özgül, “  Ev sahiplerine çağrım, vicdansızlık yapmasınlar, kiralarını usulüne göre arttırsınlar. Kanun neyse ona göre arttırsınlar insanları zorda bırakmasınlar. Yazıktır günahtır. Bir deprem oldu binlerce evler yıkıldı. Yarın bir deprem olur evlerde yıkılır onun için herkes birbirine yardımcı olması gerekiyor. İnsanlar zordadır. Önemli olan bu zor günde birbirimize yardımcı olmamız lazım” diye konuştu. 

Masraflara yetişemiyoruz

Depremlerden sonra ev sahibi tarafından evden zorla çıkarıldığını ifade eden vatandaş Nalan Şahin, eşinin asgari ücretle çalıştığını artan kira fiyatlarını ödeyemeyeceklerini söyledi. Dündar, “Biz 8 kişilik bir aileyiz. Eşim asgari ücretle çalışan bir işçi ve 6 çocuğumuzun masraflarına yetişemiyoruz. Son zamanda artan kira fiyatlarından dolayı evimize artık bir şey alamaz olduk. Bu duruma artık birinin dur denilmesi lazım. Biz ve bizim gibi olan birçok tanıdığım var, kira fiyatlarından mağdur. Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi.

Kiralık ev arıyoruz ancak yüksek fiyattan dolayı bulamıyoruz 

Depremden sonra artan kira fiyatları karşısında çaresiz kaldıklarını belirten Emine Dündar ise,  kiralık evlerin memurlara verilmek istendiğini kaydetti. Dündar, “6 yıldır kiradayım 2 çocuğum var. Eşim asgari ücretle çalışan bir işçi. Yıldan yıla artan kira fiyatları yüzünden çocuklarımın ihtiyaçlarını zar zor karşılıyorduk. 6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra evimiz ağır hasar aldı. Kiralık ev arıyoruz ancak yüksek fiyattan dolayı bulamıyoruz. En düşük kira şuanda 8 bin lira olmuş. Zaten asgari ücret 8 bin lira. Bazı ev sahipleri ise memur istiyor. Depremden sonra artan kira fiyatları karşısında ne yapacağımızı bilemiyoruz. Akrabalarımızla beraber yaşamayı bile düşündük” diye konuştu.