Malatya'da kiracılar çadır mı açsın?
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da birçok bina ve işyeri yıkıldı. Asrın felaketinin ardından milyonlarca depremzedenin başlattığı zorunlu göç, fırsatçı ev sahipleri nedeniyle fahiş kira artışlarını da beraberinde getirdi. Ev bulmanın neredeyse imkansız olduğu kentte vatandaşlar yüksek fiyat ödemeye mecbur bırakılıyor.
Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül,“Emekli ve asgari ücretli 12 bin lira kirayı nasıl ödeyecek. Devlet tarafından kira yardımı alsa bile geçinemez. Ev sahiplerinin biraz vicdanlı olmaları gerekiyor. İnsafsızca fırsatçılık yapılıyor. Malatya'da kiranın bugünkü zamlarla kıyaslarsak 5-6 bin en fazla 7 bin olması gerekir. Maalesef 10-12 bin hatta 20 bin lira kira tutarları var” dedi.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından, o bölgelerde yaşayanlar vatandaşlar farklı illere göç etti. Depremzedelerden bazıları kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürmeye başladı. Bunu fırsatçılığa çeviren bazı mülk sahipleri, evleri yüzde 100’ e yakın fiyat artışıyla depremzedelere kiralamaya başladı. Depremlerden etkilenen iller arasında olan Malatya’da konut sıkıntısı her geçen gün artarak devam ediyor. Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül,“Malatya’da herkes istediği şekilde kirasını yükseltiyor. Felaket yaşadık, insanların birbirine yardımcı olması gerekirken, aksine ev sahipleri kiracıları zora sokuyor. Ev sahipleri insaflı davransın. Yıl başından önce 3 bin lira olan kira olan eve 15 bin lira istememesi lazım” şeklinde konuştu.
Binlerce binanın ağır hasar aldığı ve yıkılacağı kentte konut sayılarının azalması kiralık daire fiyatlarını arttığını ifade eden Özgül, “Özellikle devlet memurları buna dikkat etmesi gerekiyor. Örneğin, aynı apartmanda, 6 bin liraya kiracı otururken, boşalmış bir daireyi 20 bin liraya kiraya verildiği zaman diğer kiracılar zora girer. Eğer bir daire 20 bin liraya kiraya verilirse, diğer ev sahipleri de ona göre arttırır” diye konuştu.
Devletimize görev düşüyor
Okulların açılmasına sayılı günler kala depremden etkilenen Malatya’da kiralık konut bulabilmek için öğrenciler ve öğretmenler emlakçıların yolunu tuttu. Ancak emlakçıların da kiralık konut bulmakta zorluk yaşıyor. Artan konut ihtiyacı için konteyner kentler kurulması gerektiğini belirten Özgül, “Asgari ücretli ev arayan vatandaşlar, bir yıl konteynerde oturalım. Gitmeyelim kiraya. Vatandaşlarımıza görev düşüyor. Malatya’da konteyner sıkıntısı yaşanıyor. İhtiyaçların karşılanacağı şekilde konteyner kentlerdeki kurulması gerekiyor. Devletimize görev düşüyor” dedi.
Ev sahipleri vicdanlı olmalı
Kentte öğrenciler, asgari ücret alanlar ve emekliler için ev bulmanın neredeyse imkansız olduğuna dikkat çeken Özgül, “Sadece öğrenciler için değil emekliler için de sıkıntı. 7 bin 500 lira alan emekli vatandaş, 12 bin lira kirayı nasıl ödeyecek. Zor dönemden geçiyoruz. Ev sahiplerine büyük görev düşüyor. Biraz vicdanlı olmaları gerekiyor. Ev sahibi arttığında diğeri de ona göre arttırıyor. Emekli ve asgari ücretli, devlet tarafından kira yardımı alsa bile geçinemez. Emekli 7 bin lira alıyor. Devlet 3 bin lira desteklese yine 12 bin lirayı ödeyemez ki. Bu konuya el atılmalı. İnsafsızca fırsatçılık yapılıyor. Ev sahipleri insaflı davransın. Yıl başından önce 3 bin lira olan kira olan eve 15 bin lira istememesi lazım” diye konuştu.