Malatya'da ilk defa
Malatya'da tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesine yönelik başlanılan çalışmalar kapsamında Yazıhan Ovasında ilk defa kekik yetiştirilecek. 5 dekarlık alanda yetiştirilecek olan kekikten elde edilecek olan hasadın ve gelirin tamamı bölgedeki Kadın Kooperatifine ait olacak.
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yazıhan Belediyesi tarafından Yazıhan ovasında kıraç alanda kekik yetiştiriciliği projesi başlatıldı. Yazıhan ovasında kıraç bölgede 5 dekarlık alanda 45 bin keki fidesi dikildi. Bölgede ilk defa dikimi yapılan kekikten hem baharatlık, hem de yağı elde edilerek piyasaya sunulacak. Bakımı tamamen Yazıhan Belediyesi tarafından yapılacak olan kekik yılda 3 defa hasat edilecek. Tüm gelir ise Yazıhan Kadın Kooperatifine ait olacak.
Yazıhan’da ilk defa bu alanda ekiliş yapıyoruz
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, “Yazıhan’da bu bölgenin Çukurova’sı konumunda sulu arazisiyle, yeni sulu tarım arazileriyle birlikte önemli ve verimli bir ilçemiz. -Buradaki ürün çeşitliliğini artırmak, buranın geleneksel üretimi dışına çıkmak amacıyla, çeşitli projeler geliştirdik. Bunlardan bir tanesi de Kekik Projesi. Kekiğin buraya kazandırılmasındaki amaçlardan bir tanesi kekiğin, kanaatkâr bir bitki. Her türlü ortamda yetişebilen, verimli arazilerde daha çok verimli olan, tıbbi amaçlı gıda da, yemeklerde ve çeşitli hastalıklara iyi gelen yağı ile kullanılan bir bitkimiz. Malatya ilimizde çeşitli bitkilerden lavanta, kekik gibi bitkilerden yağ ürüten ünitemiz de var. Biz, bu alanlarda kekik üretip kekik yağı elde edip, gelirini yükseltip çiftçilerimizin kazancını artırmak istiyoruz. Kekik, normal sıradan bir bitki değil çok farklı araştırma konusu olan bir bitkidir. Yine küçük tarım arazilerinde bu tür marjinal ürünleri küçük arazilerde aile işletmesi şeklinde yaygınlaştırıp, özellikle işletme büyüklüğü altındaki arazilerde bu tür geliri yüksek olan işlemeye uygun, pazar sorunu olmayan ürünleri yaygınlaştırıp tarımda boş alan bırakmadan üretim sağlamak. Özellikle küçük arazilerde küçük tarım işletmesi büyüklüğünde olmayan arazilerde ekim dikim çok fazla olmuyor, ekonomik kazanç fazla olmadığı için biz bu alanları da değerlendirmek için böyle bir proje geliştirdik. Bu projeyi Yazıhan Belediyesi ile birlikte ortaklaşa yapıyoruz.” şeklinde bilgi verdi. Macit şunları söyledi, “Malatya’da İlimizde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Yazıhan’da ilk defa bu alanda ekiliş yapıyoruz. Bakım şartları da belediye tarafından sağlanıp, bizim de teknik destek sağladığımız takdirde 3 biçim yapmayı düşünüyoruz, planlıyoruz. 3 biçimde gerek paketleme, gerek yağının çıkartılması anlamında alt yapısını da tamamlayacağız. Burada Kadın Girişimciler Kooperatifi var. Onları da hem kekik yetiştiriciliği, tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriciliği konusunda eğitmiş olacağız, hemde buraya yeni bir tarımsal ürünü kazandırmış olacağız.”
Gelirini kadınlar alacak
Yazıhan Belediyesine ait arazide 5 bin metrekarelik alanda 45 bin keki fidesinin toprakla buluşturulduğunu belirten Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, “Yazıhan gerçek anlamda tarımın merkezi çeşitli sanayi bitkilerinin, tahılın ve meyvenin yetiştiği bir bölge ancak bunun dışında bitki yetiştirme konusunda bitki çeşitliliğini artırmak için tıbbı aromatik bitkilere de yönelmemiz gerektiği inancımızdan dolayı bu kekik ekimini dikeceğiz. Bakımı da belediyemiz tarafından yapılacak. Bu tıbbi aromatik bitkiden inşallah hem kekik baharatı, hem de kekik yağı çıkarımı yapacağız. Yazıhan Kadın Girişimciler Kooperatifi kekik baharatı ve kekik yağını pazarlamasını yapacak. Biz belediye olarak, bakımını, suyunu, gübresini biz karşılayacağız. Teknik anlamda desteğini Tarım İl Müdürümüz ve Tarım İlçe Müdürlüğümüz yapacak, meyvesini de inşallah Kadın Kooperatifimiz, alacaktır. Yani meyve derken mecazi anlamda söylüyorum. Kekik hem baharat olarak hem de yağ olarak Malatya’daki Pazar yerinde halkımızın, insanlarımızın hizmetine sunulacak” dedi. Yazıhan Kadın Kooperatifi Başkanı Raziye Köse ise, “Biz öncelikle bu projelerden dolayı belediye başkanımıza ne kadar teşekkür etsek az. Katkılarından ve çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bu dikim ilk olacak, bizimde fide olarak ilk gördüğümüz ürün ve sonucunu da bekleyeceğimiz bir ürün. Başta Tarım Bakanlığımız olmak üzere emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Bu işlerin devamını bekliyorum.” dedi. Haber-Foto: Burhan Karaduman