Malatya'da ihracat düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2023 yılının ilk 5 ayının ihracat rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre Malatya ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,76 azalarak, 143 milyon 757 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Malatya'da ihracat düşüyor

TÜİK, 2023 Mayıs ayı ihracat verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre, Malatya’da Mayıs ayında 30 milyon 456 bin dolarlık ihracat gerçekleşti. İhracat rakamlı bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. Açıklanan verilere göre 2023 yılının ilk beş ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat rakamlarında düşüş görüldü. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden ağır hasar alan Malatya’da kısmen de olsa ihracatta toparlanmaya girildiği gözlemlendi. Açıklanan tabloda ihracatta en büyük düşüş depremlerin yaşandığı Şubat ayında yaşandı.

Depremler ihracatı aşağıya çekiyor

Rakamlara göre; Mayıs ayında Malatya ihracatı, Nisan ayına göre yaklaşık yüzde 7 arttı. Yaşanan artışlar aylık bazda yükselse de 6 Şubat depremleri kaynaklı olarak Şubat ayında yaşanan düşüşler yıllık bazdaki ihracat verilerini de aşağıya çekiyor. Geçen yılın aynı dönemini kapsayan Ocak- Mayıs döneminde 176 milyon 935 bin dolarlık ihracat yapılırken bu sene yapılan ihracat, depremlerin etkisiyle 143 milyon 757 bin dolar seviyesinde kaldı.

İhracat inişli çıkışlı 

Kayısı üretiminde ve ihracatında lider olan ve dünya kuru kayısı ihracatının yüzde 57'sini tek başına sırtlayan Malatya’da, kayısı ihracatçısı yaşanan felaket nedeniyle Şubat ayında uluslararası pazarda dezavantajlı konuma geldi. Kentte, Şubat ayında ihracat ayında yaşanan düşüş Mart ayında tekrar yükselişe geçmesi yüzleri güldürmüştü. Ancak Nisan ayında ihracat rakamlarında yeniden düşüş yaşanmıştı. Mayıs ayında ise ihracat rakamları tekrar yükselişe geçti. Kentte, Mayıs ayında gerçekleştirilen 30milyon 456 bin dolarlık ihracatın 13 milyon dolarını kuru meyve ve mamulleri oluşturdu.