Malatya'da hedef 60 bin ton şeker

Malatya Şeker Fabrikası'nda 68. Dönem pancar alım kampanyası bugün başladı. Şeker-İş Sendikası Malatya Şubesi Başkanı Nuri Murat, fabrikanın kampanya döneminde 500 bin ton pancar alımı yapılarak işleneceğini, 60 bin ton şeker, 180 bin ton yaş pancar posası ve 30 bin ton melas elde edilerek, ülke ekonomisine 1 milyon TL katma değer sağlanacağını söyledi.

Malatya'da hedef 60 bin ton şeker

Türkşeker bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Malatya Şeker Fabrikasında 68. dönem pancar alım kampanyası bugün başladı. Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, normalde kampanyanın 1 Eylül itibariyle başladığını ancak yaşanan aksaklıklardan dolayı kampanyanın geciktiğini belirtti. Murat, bu yıl 500 bin ton pancar alımı yapılarak işleneceğini söyledi.

Depremden dolayı gecikti

Pancar alım kampanyasının 5 aya yakın süreceğini dile getiren Murat, 15 Eylül’den itibaren pancarların işleneceğini belirtti. Murat, “Bilindiği gibi Malatya Şeker Fabrikası, 2023-2024 yılı pancar alım kampanyamız 13Eylül 2023 tarihinde başlayacak. 15 Eylül tarihinden itibaren de işletme devreye girip pancar işlemeye başlayacağız. Bu yıl yaklaşık 500 bin ton pancar alımı yapılarak işlenmesi hedefleniyor. Bunun karşılığında yaklaşık 60 bin ton şeker, 30 bin ton melas, 180 bin ton civarında da yaş küspe hedefliyoruz. Eğer bir aksaklık olmazsa 4,5- 5 ay gibi bir süre kampanyamızın süreceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Fabrikanın çalışması için büyük gayret sarf ettiler

Murat, kampanyanın depremlerin vermiş olduğu zararlardan dolayı geciktiğini ifade etti. Gaziantep’in Nurdağı ilçesinin depremlerde büyük yıkıma uğradığını ve buna rağmen o bölgede 250 bin ton pancar ekimi yapıldığını vurgulayan Murat, şunları söyledi: “ Bildiğiniz gibi ilimizin etkilendiği bir deprem, asrın felaketini yaşadık. Normalde kampanyamız 1 Eylül tarihinde başlaması gerekiyordu. Bu yıl 15 Günlük bir gecikmeyle başlıyoruz. Bu da sektör açısından baktığımızda ekim alanlarımızdaki pancarın gelişiminin tamamlanması noktasında biraz sıkıntı yaratıyor. Özellikle Şanlıurfa, Adıyaman-Gölbaşı, Kahramanmaraş, Gaziantep Nurdağı’ndaki pancarlarımızı 1 Eylülden itibaren almamız gerekiyordu. Ama depremden dolayı fabrika içerisinde çıkan aksaklıkları arkadaşlar gidermeye çalışıyorlar. 15 Eylül tarihinden itibaren de işletmeye başlayacağız. İnşallah verimli ve bereketli bir kampanya olur diyoruz. Çünkü, Nurdağı ilçemiz 6 Şubat depreminde neredeyse tarihten silindi. Ama buna rağmen 20 Şubat’ta insanlar orada 250 bin ton pancar ekimi yaptılar. Bu da bu işten kopmamanın, bu işe sahip çıkmanın en güzel örneğinin göstergesidir. Bizim oradaki ekibimiz birebir sahadaydı. İnsanlar sahada kimse yoktu derken, Türk Şeker çalışanları 20 Şubatta o bölgede 250 bin ton pancar ektiler.   Bu fabrikanın çalışması için büyük gayret sarf ettiler. Bu çabaların sonucunda da ayın 15’inde düğmeye basıp pancar işlemeye başlayacağız.”

Devlet doğrudan şahsa şekerini satıyor

Esnaf odası ve maliye kaydı olan vatandaşların, anlaşmalı bankaya ücretini yatırdıktan sonra şeker alabileceğini aktaran Murat, “Türk-Şeker eski fabrika ayarlarına döndü. Normal şeker satışı olarak, Esnaf odalarına ve Maliye kaydı olan herkes anlaşmalı bankaya parasını yatırdığı zaman dekontuyla gelip burada şekerini alabilecek. Araya ikinci bir elin, ikinci bir şahısların girmesine gerek yoktur. Şeker’de, küspede, melasta da aynı sistem işliyor. Yani aracılar yoktur. Devlet doğrudan şahsa şekerini satıyor” dedi.
Kamu kurumlarının ne kadar önemli olduğunu gördük
Malatya Şeker Fabrikasının özelleştirilmemesi gerektiğine değinen Murat şu ifadeleri kullandı: “Malatya Şeker Fabrikası, Sivas’a bağlı Kangal, Ulaş ilçelerinde, Malatya’da Akçadağ, Doğanşehir, Yazıhan, Gaziantep Nurdağı, Şanlıurfa Bozova, Adıyaman Gölbaşı, Kahramanmaraş Türkoğlu, Sarıerik, Nurdağı ve Pazarcık ilçelerinde pancar ekimi yapılıyor. Özellikle pandemi döneminde ve deprem sürecinde bu tür kamu kurumlarının bu ülke için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Pandemide şeker ve alkole olan talep Türk-Şeker’in ne kadar önemli olduğuna bir kez daha kanaat getirdik.  Buradaki devlet ve Hükümet yetkilileri de bu özelleştirmenin yanlış olduğunu, özelleştirme olursa farklı bir tekel oluşacağının, fiyat istikrarı açısından da bu kurumların ne kadar olması ve yaşatılması gerektiğine inanıyoruz.”

Fabrikanın kapanmaması için çok mücadele ettik

Şeker fabrikasının iş imkânı sağladığını ve ekonomide katma değer yarattığını söyleyen Murat, fabrikanın kapanmaması için çok mücadele verdiklerini belirterek şunları kaydetti:“ Bu alanın özellikle muhafaza edilip bu şekilde kalması lazım.  Bir de kaldı ki 5-6 Aylık süre içinde geniş bir topluluğa iş imkânı yaratıyor. Katma değer yaratıyor. Binlerce insan burada ekmek yiyor. Çiftçi, nakliyeci, küspeci, besici, çapa yapanı, yaklaşık 100 bin insan dolaylı olarak buralardan ekmek yiyor. Buraların yaşatılması lazım.  Biz yıllarca buranın kapanmaması, satılmaması için mücadele verdik. Malatya basını olsun, STK’lar olsun bu konuda bize destek oldular. Geldiğimiz noktada da Allaha şükür bu güne kadar olumsuz bir tepki almadık. Her yerden olumlu övgüler aldık. Bu kurumun Malatya’da kalması ne kadar hayırlı bir iş yaptığımızın göstergesi oldu. Biz tek başımıza bunu yapmadık. Malatya kamuoyu, Malatya Basını, STK’lar, siyasetin her kesimi bu konuda bize destek verdi. Bu konuda çok ciddi destek aldık ve bu fabrikayı ayakta tuttuk. Bundan sonra da üretime bu şekilde devam eder diye düşünüyorum.”