Malatya'da hava kirliliği ve hırsızlık had safhada

Malatya Birlik ve Dayanışma Platformu, 6 Şubat depremlerinden ağır yara alan Malatya'da yaptıkları saha çalışmaları sonucunda gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan çalışmalarda kente birçok sorunun ön plana çıktığı ancak hava kirliliği, yıkımların ayrı zamanlarda yapılıp sürecin uzaması ve hırsızlık olaylarının had safhada olduğuna dikkat çekildi.

Malatya'da hava kirliliği ve hırsızlık had safhada

Geçtiğimizi günlerde kurulan Malatya Birlik ve Dayanışma Platformu, Malatyalılarla Malatya Bilgilendirme Toplantısı Kahvaltı Programı düzenlendi. Programda; kentte 6 Şubat depremlerinden sonra saha çalışmalarının sonucu kamuoyuyla paylaşıldı.

Malatya sahipsiz değil

Programın açılışında konuşan Malatya Birlik ve Dayanışma Platformu Başkanı Doğan Dönmez, hem vatandaş olarak hem STK olarak Malatya'da "Malatya sahipsiz" kelimesinin telaffuz edilmesinde rahatsız olduklarını vurgulayarak, “Malatya'mız sahipsiz değildir. Malatya’mızın sahibi sizlersiniz, Malatya’mızda yaşayan vatandaşlarımız, Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız, Vekillerimiz, Valimiz, Belediyelerimiz, Emniyet Müdürümüz, Oda Başkanlarımız ve Muhtarlarımızdır. Ancak 6 Şubat depreminden sonra Malatya'mız çok ağır bir sınav ile karşı kaşıya kalmıştır. Bu yaşanılan sürecin yükü çok ağır olmuştur. Bizlerde bu koşullarda Malatya'mıza hizmet ve destek olmak için Kamu Kurum ve Kuruluşları ile birlikte sahalarda çalışmalar yapmış olup ve halen çalışmalarız devam etmektedir. Türkiye'nin temel değer olarak gördüğü tek şey insandır. Buradan Asrin felaketi olan 6 Şubat Depremlerinde vefat eden ve Filistin'de şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Ve sizleri 1 dakikalık saygı duruşu için ayağa davet ediyorum. Bugün Malatya'mız için geleceğimiz için tıpkı eskisi gibi hatta daha güzel bir Malatya için buradayız. Malatya'mızın tekrar ayağa kalkması için gerek ticaret gerekse yerinde yeniden dönüşümün sağlanması için bir an evvel birlik ve beraberliğin tekrar tesis edilmesi için gönül kırgınlıklarını bir kenara atıp gönül birliği oluşturarak el ele vererek omuz omuza birbirimize kenetlenerek ve yapılacak olan çalışmalara tam destek vermek suretiyle sizlere ve Siyasi büyüklerimize desteklerini esirgememelerini rica ediyoruz” dedi. 

Hırsızlık had safhada

Saha çalışmalarımız sonucunda gözlemledikleri vatandaşların sıkıntılarını ve taleplerini paylaşan Dönmez, “Hava Kirliliği, yıkımların ayrı zamanlarda yapılıp sürecin uzaması, Hırsızlık olaylarının had safhada olması,  Konteyner kentlerde yaşanan ahlaki yaşam standartları ve kış aylarındaki çekecekleri ciddi sıkıntıları ve Kış aylarında konteyner kentte ve konteyner iş yerlerinin Kar ve yağmurdan etkilenmemesi ve mağduriyetin yaşanmaması için gerekli çalışların bir an önce hayata geçirilmesi. Kadınlarımızın gençlerimizin hatta erkeklerin gece can güvenliğinin ivedilikle sağlanması bekçilerimiz ve zabıtalarımızın gece görev yerlerinin daha sıklaştırılması Asrın felaketi ile şehrimizi terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın ve depremi fırsat bilerek diğer illerden gelen farklı amaçlara sahip insanların Malatya'da hırsızlık, uyuşturucu, tehdit vb gibi olayların artmasından dolayı Sayın İl Emniyet Müdürümüzü ve Şube Müdürlerimizin konu hakkında daha fazla hassasiyet göstermelerini arz ediyoruz.  İlimizde Sokak lambalarının gece düzenli yanması. Şehrin dinamikleri ile Kent Konseyi ve Şehir gönüllüler meclisinin toplanması Cezmi Kartay bulunan eğlence merkezlerinin şehrin dışında uygun bir yere tahsis edilmesi Malatya'mızda koordinasyon kurulu olması ve Kurulda STK ve Daire Müdürlerinin olduğu bir kurul olup Cumhurbaşkanımıza bir heyet gönderilmesi. Tabiki Malatya’nın değerli basın mensuplarımızın bir araya gelerek topyekûn STK’ların sesini duyurulmasının öneminin büyük olduğunu da vurgulamak istiyorum” ifadesini kullandı.