Malatya'da Hasat Başladı Ancak Üretici Şikayetçi!

Doğanşehir'de elma hasadı başladı ama çiftçinin yüzü gülmüyor. Soğuk hava deposu eksikliği nedeniyle ürünlerini istediği fiyattan satamayan üretici, bu sorunun çözülmemesi halinde elma üretiminin sürdürülebilir olmayacağını ifade etti.

Malatya'da Hasat Başladı Ancak Üretici Şikayetçi!

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde elma hasadı dönemi başladı. Tarlada kilogramı 7 ile 10 lira arasında alıcı bulan elmalar, marketlerde 40 TL’ye kadar yükseliyor. Üreticiler, soğuk hava deposu eksikliği nedeniyle ürünlerini istedikleri fiyattan satamadıklarını ifade ediyor.

Hasat döneminin başladığını belirten Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, ilçede bir soğuk hava deposunun acilen yapılması gerektiğini vurguladı. Tanışık, "Hasat bir ay kadar sürüyor. Bizim elmanın aroması ve rengi hiçbir yerde yok, ancak bu sorunun çözülmemesi durumunda elmalar para etmeyecek," dedi.

İlçede soğuk hava deposu olmaması nedeniyle elmaların, Kayseri’ye taşınıp oradan iç piyasaya sürüldüğünü belirten Tanışık, “Elma diyarı Doğanşehir diyoruz ama yakında bu da olmayacak. Biz Ziraat Odası olarak yetkililerden bu soruna çözüm bekliyoruz,” diye konuştu.

Tanışık, soğuk hava deposu olmadığı için birçok çiftçinin elmalarını maliyetin altında meyve suyu fabrikalarına vermek zorunda kaldığını da sözlerine ekledi. “Markette 44.90 TL’ye satılıyor, gözlerimle gördüm; bizim bahçede ise 10 lira. Adaletsizlik böyle devam ediyor,” ifadelerini kullandı.

Doğanşehir ilçesinde örnek tarım projesi ile binlerce elma ağacı ile üretim yapan üretici Ayşe Demirtaş ise ilk kez ilçede kurdukları bahçe ile kaliteli elma yetiştirmeye başladıklarını söyledi. Telli terbiye sistemi ile elmayı dolu ve güneş yanığından koruduklarını ifade eden üretici Demirtaş, “Doğanşehir’de elma üretimi çok yoğundu, fakat fiyatların düşük olması giderin de fazla olması nedeniyle üretim azaldı. Biz tekrardan üretimi arttırmak adına böyle bir bahçe kurduk. İlçemizin en büyük sıkıntısı elmaları depolayacağımız soğuk hava deposu olmaması. Bahçede şuan 10 TL civarında satış yapıyoruz. Yetkililerin vereceği destek ile üretime devam etmek istiyoruz” diye konuştu.