Malatya'da fırtına kayısı üreticilerini vurdu!

Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk, geçtiğimiz günlerde meydana gelen fırtınanın ardından kayısı ağaçlarının kökünden söküldüğünü ve dallarının kırılarak yaklaşık 200 kasa kayısının yere döküldüğünü söyledi. Tanberk, meydana gelen fırtınadan dolayı bazı üreticilerin mağdur olduklarını ifade etti.

Malatya'da fırtına kayısı üreticilerini vurdu!

Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk, basın konteynerinde yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde meydana gelen fırtınanın ardından bazı üreticilerin mağdur olduklarını ifade etti. 
Tanberk, kayısının olgunlaşma safhasında üreticiler tarafından birçok kez ilaçlama ve gübreleme yapıldığını ve maliyetinin yüksek olduğunu fırtınanın kayısıda verdiği hasarın geçim kaynağı kayısı olan üreticiyi zor durumda bıraktığının altını çizdi. Tanberk, “Kayısının olgunlaşma safhasına kadar bölgesel olarak 5-6 defa ilaçlama. En aza 2 defa gübre atma masrafları kayısı maliyetini yükseltmiştir. Meydana gelen fırtına da dökülen kayısıların bir kısmı olgunlaşmamış dolayısı ile islime verilemez gün kurusu olmaz. Olgunlaşmış olanların da bir kısmı yere düştüğünde parçalanmış olup değerlendirilemeyecek durumdadır. Bu nedenle dökülmüş olan kayısıların ancak 3 de biri kurtarılacak durumdadır” dedi. 

Malatya'da fırtına kayısı üreticilerini vurdu!
Kayısıda meydana gelen hasar sonrası TARSİM ekiplerinin hafta sonu sebebiyle hasar tespit yapamadığını ve yere düşen kayısıların bozulduğunu söyleyen Tanberk, “Fırtına bölgesindeki kayısı bahçelerin bir kısmı sigortalı bir kısmı sigortasızdır. Sigortalı olan bahçelerde hafta sonu olması nedeni ile TARSİM ekipleri bölgede tespit yapamamış olup yere düşen kayısılar güneş altında bozulmuştur. Sigortalı bahçeler de zararın bir kısmı karşılansa da sigortasız bahçeler tüm zararı ile baş başa kalacaktır” şeklinde konuştu. 

Malatya'da fırtına kayısı üreticilerini vurdu!
Doğal afetler nedeniyle meydana gelen mağduriyetlerin giderildiğine dikkat çeken Tanberk, meydana gelen hasar dolayısıyla zarar gören tüm kayısı bahçelerinin tespit edilerek, ağaç başı zararın 500 TL’den az olmamak kaydı ile üreticilere ödenmesi gerektiğini talep etti. 

Malatya'da fırtına kayısı üreticilerini vurdu!
Üreticilere destek sağlanmadığı takdirde üreticilerin zarar edeceğinin altını çizen Tanberk, “ Üreticilerimize destek sağlanamadığı takdirde Kayısı maliyeti iki kat artacak olup tamamen zarar edeceklerdir. Bu nedenle TARSİM tarafından tespiti yapılmayan bahçeler varsa acilen yapılması. Tarım İl Müdürlüğünce tüm alanda kısa sürede zarar tespitlerin yapılmasını talep ediyoruz. 6 Şubat depreminden buyana her gün deprem yaşarken yok olan varlıklarımıza birde kayısı depremi eklenirse ayakta kalamayacak hale geliriz. Kayısı üreticileri olarak her depreme dayanarak ayakta almaya köylerimizi terk etmemeye gayret ediyoruz Eğilen bedenlerimizin düşmemesi için devletimizin şefkatli kollarında ayakta durmaya ihtiyacımız var. Konunun tüm siyasi idari yetkililerce hassasiyetle karşılamasını hep birlikte gayret ederek Üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesini arz ve talep ederim.” diye konuştu. 

Malatya'da fırtına kayısı üreticilerini vurdu!