Malatya'da esnafın deprem çilesi! Muhatap bulamıyoruz!

Malatya'da depremden etkilenen esnaf, dükkanlarının boşaltılması için kendilerine verilen 15 günlük sürenin dolmasına az bir süre kaldığını ancak kendilerine yer gösterilmediğini ve muhatap bulamadıklarını öne sürdü.

Malatya'da esnafın deprem çilesi! Muhatap bulamıyoruz!

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'da birçok işyeri yıkıldı ve ağır hasar aldı. 30 bin esnafın olduğu kentte, 20 bin işyeri kullanılamaz hale geldi. Depremler sonrası kent merkezinde bulunan Akpınar ve Bakırcılar çarsında ayakta kalan ve az hasarlı raporu verilen binalarda karot örneği alınarak yapılar, ağır hasarlıya çevrildi ve rezerv alanlara dahil edildi. Esnaf, dükkanlarının boşaltılması için kendilerine verilen 15 günlük sürenin dolmasına az bir süre kaldığını ancak kendilerine yer gösterilmediğini ve muhatap bulamadıklarını öne sürdü.

6 Şubat’ta yaşanan depremlerde etkilenen Malatya’da çarşı merkezinin neredeyse tamamı yıkılmıştı. Depremler sonrası Malatya’nın yeniden ayağa kaldırılması için emlak konut tarafından çalışmalar başladı. Ancak Bakırcılar Çarşısı ve Akpınar bölgesindeki bazı yapılara Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan hasar tespitinde az hasarlı raporu verildi. Daha sonra ise bu binalardan alınan karot örnekleriyle bu yapılar hafif hasarlıdan ağır hasarlıya çevrilerek, rezerv alınan dahil edildi.

Esnafa yer gösterilmedi

Geçtiğimiz günlerde yetkililer tarafından faaliyetlerini sürdüren esnafa dükkanları 15 gün içerisinde boşaltılması için tebligat gönderildi. Tebligatın üzerinden günler geçmesine rağmen esnafa taşınması için ne yer gösterdi ne de ilgilenildi. Esnaflar ise “Kentin ihyası için dükkanları boşaltabiliriz ancak kimse bizimle bu konuda görüşme yapılmadı. Bize verilecek alanları bilmiyoruz. Bize verilecek yerlerin kent merkezine yakın olmasını istiyoruz” dediler. Çarşı esnafından Doğukan İmik, kendilerine yer gösterilmediğini belirterek, "Çık demek güzel, tamam çıkalım. Fakat esnafa bir konteyner, bir yer vermeleri lazımdı. Verdikleri yerde iyi olmalı. Kalkıp ıssız yerlerde verip, insanların geçmediği yerde benim oturmamın manası yok. Çarşımız yapılsın ama esnafa bir konteyner, bir yer vermeleri lazım. Kalkıp ıssız yerlere verip, insanların geçmediği yerde benim oturmamın manası yok" dedi. 

Kılıf uydurup ağır hasara çevirdiler

Dükkanlarının deprem sonrası az hasarlı olduğunu dile getiren İmik, "Dükkanlarımız deprem sonrasında az hasarlıydı. Yapılacak yeni çarşı projesine ayak uydurmak için karotunu aldılar. Ağır hasara çevrilmesi yine bizim umurumuzda değil. Güzel bir şey. Malatya'nın beş tane esnafının karnı doyacak diye bütün çarşının yapılmaması da hoş değil, yapsınlar. Fakat esnafa bir konteyner, bir yer vermeleri lazımdı. Tamamen mağduruz bak. Esnafları aldılar şu ileride bir çarşı yapıyoruz dediler. Vatandaşı ilk önce oraya götürdüler, memnuniyetle götürdüler. Şimdi de diyorlar belediyeye vereceğiz, bilmem farklı yerlere vereceğiz. Yani iş olmayan, insanların geçmediği yerlere götürüyorlar. O yüzden belediyeden isteğimiz güzel bir yerde daha hoş bir yerde konteyner verilmesi.  Mevcut yerleri kapatsınlar. Çarşı merkezi yapsınlar. Bunu hep biz de istiyoruz. Ama bu süreçte bizi mağdur etmemeleri lazım" diye konuştu. 

Eve ekmek götürme mecburiyetindeyiz

Dükkan içerisinde mallarının olduğunu ifade eden İmik, "Bir hafta içinde çıkın diyor. Çık demek güzel, tamam çıkalım. Fakat bu ürünlerin zayi olmaması lazım. Ben çikolatayla uğraşıyorum. Bir hafta, on gün içerisinde ürünlerimiz zayi olup gidecek. O yüzden yani bu süreçte bir konteyner istiyoruz. Güzel yerde insanların olduğu yerde bizi mağdur etmeyecek yerde. Emekliler parkı olabilir, Çarşı merkeze yakın yer olmalı. Kalkıp ıssız yerlere verip, insanların geçmediği yerde benim oturmamın manası yok. Evliyiz, çocuklarımız var. Evine ekmek götürmek mecburiyetindeyiz" ifadesini kullandı.

Yerel yöneticilerimiz esnafı ortaya attı

Erkek kuaförü Nebi Eskin ise "Depremlerde dükkanımız yıkıldıktan sonra Akpınar'da bir konteyner yaptık. Kendi emeğimizle, kendi paramızla. İşte şu anda bizi burada kaldıracaklar. Tabii ki buranın yapılacağı için kaldırılmamız lazım. Ama kaldırırken de bize düzgün bir yer söyleyebilirler. Bize 20 gün önce Akpınar'ın tam ortasında diye söylediler. Oraya da bazı esnaf arkadaşlarımızı götürdüler. Orada zaten 15 gündür elektrik yokmuş. Şimdi Büyükşehir Belediyesi'nin arka tarafında bir yer yapılıyormuş. Oraya götürüyorlarmış. Yani esnafla oynamaktan bir defa vazgeçsinler. Bir dükkanın kirası olmuş 150 bin. Hangi berber tutacak bunu? Yani demek istediğim belediyelerin bize çarşı içinde bir yer tahsis etmesi lazım. Biz bugün belediyenin oraya gittiğimiz takdirde anca birbirimizi izleyeceğiz esnaflarla. Çünkü orada iş yok" diye konuştu. 

Küsüp gitmek istemiyoruz

Bakırcılar esnafı ise kendilerini muhatap almadıklarını kendilerine yer göstermediklerini belirterek, “Kentin düzelmesi için fedakarlık yapılması gerekiyorsa yaparız ancak bizde mağdur edilmemeliyiz sonuçta evimize ekmek götürüyoruz, kentin ekonomisi için çalışıyoruz. Bazı arkadaşlarımız küsüp gittiler. Biz öyle olmak istemiyoruz. Bize satış yapabileceğimiz güzel yer göstersinler çıkalım. Depremler sonrası bizler işlerimizi devam ettirmeye çalıştık, kimi arkadaşlarımız iş yapamadı yer bulamadı gitti. Bizlerde küsüp gitmek istemiyoruz” ifadelerini kullandılar.