Malatya'da deprem Adliyeyi 6 parçaya böldü, Adaleti enkaza çevirdi!
Malatya Adliyesi, şu anda 6 ayrı binada hizmet veriyor. Bu yıl 130 milyon TL ödenek ayrılan Yeni Adliye Sarayının şu ana kadar ihalesi bile yapıldı. Peki neyi bekliyorlar?
6 Şubat depremlerinde Çevre Yolu Akpınar kavşağındaki binası ağır hasar gören Malatya Adliyesi, şu anda 6 ayrı binada hizmet veriyor. Malatyalılar, şehir merkezinden 8 ve 10 kilometre uzaklıktaki binalara giderek adalet hizmetinden yararlanmaya çalışıyor. Bu arada, Yeşiltepe’de yıkılan Asker Hastanesi’nin yerine yapılması planlanan ve projesi de hazırlanan, bu yıl 130 milyon TL ödenek ayrılan yeni adliye binasının ise henüz ihalesi bile yapılmadı.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 1990’lı yıllarda yapılmış olan Çevre Yolu altındaki Malatya Adliye Sarayı, ağır hasar görmesi nedeniyle boşaltılmıştı. Mevcut binanın boşlatılmasının ardından Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, Malatya-Kayseri Yolu 8. Kilometredeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı il binasında ayrılan bölüme taşındı.
İcra Müdürlüğü ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Eski Adliyenin karşısındaki 2 ayrı bina da hizmet vermeye devam ediyor.
Malatya İdare Mahkemeleri, Kubilay Lisesi binasında hizmet vermeye başladı.
Malatya Adliyesindeki Ceza Mahkemeleri, Malatya-Kayseri Yolu 10. Kilometredeki eskiden otel olan, son olarak okul olarak kullanılan ve depremden önce Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi için tutulan Cafana (Görgü) Mahallesindeki binaya taşındı.
Malatya Adliyesindeki Hukuk Mahkemeleri ise Malatya-Kayseri Karayolu üzerinde TEDAŞ binasının karşısındaki TÜİK binasında hizmet veriyor.
Depremlerden sonra 6 ayrı binada hizmet vermeye başlayan Malatya Adliyesindeki mahkemeler, savcılık, icra ve denetimli serbestlik konusunda vatandaşlar, hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye çalışanları büyük bir sıkıntı yaşıyorlar.
-Sanki deprem olmamış, adli yük artmamış gibi!.
Malatya’nın son 10 yıldan beri gündeminde olan, ancak sadece siyasetçilerin bültenlerine ve açıklamalarına konu olabilen Malatya Yeni Adliye Binası yapımının 2023 Yılı Yatırım Programında olmasına, 130 milyon TL ödenek ayrılmasına ve yaşanan depremlerde mevcut adliye binasının ağır hasar görmesine rağmen inşaat ihalesi bile şu ana kadar gerçekleştirilemedi.
Depremde büyük yıkım yaşayan, yeniden imarı konusunda çok ciddi hak- hukuk sorunları yaşanacağı anlaşılan Malatya’da, depremin yeni adliye binasının yapımını ön plana çekmesi ve hatta binanın bütününün hizmete girecek şekilde en kısa sürede tamamlanması gereğine karşın, ilgili makamların depremin getireceği adli yükü, adli kuruluşların 6 ayrı yerde hizmet vermesine ilişkin zorlukları dikkate almamaları tepkiye yol açıyor.
Öte yandan, Hakim ve Savcılar için yeni lojman yapılması da bekleniyor.