Malatya'da deneysel tespitler yapılmalı

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da orta hasarlı yapılarla ilgili incelemelerin yeterince yapılmadığına değinen İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, 'Binamızın gerçek durumunu öğrenmek istiyorsak, deneysel sonuç olmadan bu tespitlerin geçerli olması mümkün değil' şeklinde konuştu.

Malatya'da deneysel tespitler yapılmalı

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, katıldığı bir TV programında orta hasarlı yapılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da, depremlerin ardından hasar tespit çalışmalarının tecrübesiz kişiler tarafından yapıldığına değinen Aluçlu, orta hasarlı binaların gerçek durumunu öğrenmek için deneysel tespit yapılması gerektiğini ifade etti.

Malatya'da orta hasarlı yapılarda incelemeler yetersiz! Deneysel tespitler yapılmalı

Orta Hasarlı dediğiniz zaman durmanız gerekiyor

Hasar tespit çalışmalarının tecrübesiz kişiler tarafından yapıldığını iddia eden Aluçlu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu depremde başlangıçta sahaya tecrübesiz elamanları göndererek, yüzeysel, gözlemsel tespitler yaptı. Belki envanteri belirlemek amaçlı yapılabilirdi. İkinci ve üçüncü tespitlerin çok daha titiz yapılması gerekir. İki çeşit tespit var, gözlemsel tespit ve deneysel tespit.  Bu tespitlerin aslı deneysel tespittir. Ağır hasarlı binalarda gözlemsel tespitle, bu binanın yıkılmasına karar verilebilir. Ama Orta Hasarlı dediğiniz zaman durmanız gerekiyor. Orta Hasarlı binanın taşıyıcı sisteminde hasar var. Fakat burada kafalar karışıyor, hasarın miktarı ne kadar, kolonda, kirişte çatlak var ama bu çatlaklar ne kalınlıkta ve ne kadar derinlikte bunun iyi tespit edilmesi gerekiyordu.  Ama bunlar çok iyi tespit edilmedi. Bu işin olması gereken şu, biz binamızın gerçek durumunu öğrenmek istiyorsak, deneysel sonuç olmadan bu tespitlerin geçerli olması mümkün değil. Az hasarlıyı tespit ettin, Ağır hasarlıyı tespit ettin, o yıkılacak. Ama orta hasarlıyı mutlaka deneysel sonuç doğrultusunda binaya ne yapılması gerektiğine karar vermelisiniz " dedi.

Malatya'da orta hasarlı yapılarda incelemeler yetersiz! Deneysel tespitler yapılmalı

Orta hasarlı yapılarda belirsizliğin devam ettiğini kaydeden Aluçlu, "Aslında yapılması gerekiyor. Şu anda belirsizlik hala devam ediyor. Bugün itibari ile dilekçenizi verdiyseniz, ben bu binanın mahkemelik süreci var ya da bu binanın tekrar performans analizini yaptırmak istiyorum. Gerçek anlamda durum tespiti yapmak istiyorum diyorsanız dilekçenizi vereceksiniz, belli bir süre içerisinde güçlendirme projesini yapacaksınız. Performans analizini yapacaksınız ilerde de güçlendirmesini yapacaksınız" şeklinde konuştu.