Malatya'da bir ilk

25-26 Eylül tarihlerinde Malatya'da 16 ilden 222 sporcunun katılımıyla eskrim açık turnuvası düzenlendi. Eskrim turnuvalarının Malatya'da ilk kez yapıldığını belirten Eskirim Malatya İl Temsilcisi Gökhan İleru, 'Hem Malatya'nın tanıtımını yapıyoruz hem de eskrim sporun gelişmesini sağlıyoruz' dedi.

Malatya'da bir ilk

Türkiye Eskrim Federasyonu 2021-2022 yılı faaliyet programında yer alan U-10,U-12 ve U-14 kılıç açık turnuvasına, Adıyaman, Ankara, Bartın, Batman, Bolu, Bursa, Edirne, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mersin, Sivas ve Van olmak üzere Türkiye'nin 16 ilinden toplam 222 sporcu katıldı. Merkez Spor Salonunda 25-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen turnuvada; U-10 kategorisinde 31 erkek - 12 kız, U-12 kategorisinde 39 erkek- 38 kız ve U-14 kategorisinde 53 erkek- 49 kız mücadele etti.

Malatya'nın tanıtımına katkı sunuyoruz

Şampiyona öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Eskirim Malatya İl Temsilcisi Gökhan İleru, Malatya’da ilk defa Eskirim turnuvalarının düzenlendiğini anımsatarak, "Hem memleketimizin tanıtımını yapıyoruz hem de Eskrim sporun gelişmesini sağlıyoruz. Amacımız memleketimizden Eskirim dalında milli sporcular yetiştirmek ve olimpiyatlara başarılı sporcular kazandırmak. Malatya’mızda Eskrim yeni bir spor, genelde öğrencilerimizi kılıç kategorisinde hazırlıyoruz. Son 2 yıl içerisinde de Eskrim dalına yoğun bir ilgi var. Antrenörlerimizin gelmesiyle Gençlik Spor ’un bize yardımıyla artık bu kapsamda daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyoruz" dedi. Eskrim sporuna küçük yaşta başlanması gerektiğini anlatan İleru, "Hocalarımızın okullarda yetenek taraması yapmasıyla beraber fiziki durumlarına, el ve bacak organizelerine göre öğrencilerin yetenekleri ölçülüyor ve daha sonra yetenekleri geliştirilerek, iyi sporcular yetiştirmeye çalışıyoruz. Eskirim sporunda kol ve bacak uzunluğu kişinin seri olması çok önemli ama en çok da zekâ ön planda olmalı. Çünkü fiziğin de iyi olsa sporculuğunda iyi olsa zekâ olmadan bu spor olmuyor" diye konuştu. 

Ön yargıyla yaklaşanlar var

İleru, eskrim sporunun uygulanma nedeniyle pandemiden etkilenmediğini vurgulayarak, "Pandemi döneminde Eskirim en az etkilenen spor dallarından birisi oldu. Çünkü hem uzaktan hem de kıyafeti itibariyle pandemiden çok etkilenmedi. Velilerimiz bu kapsamda öğrencileri sağlık açısından daha rahat gönderiyor. Tabii hala ön yargıyla yaklaşanlar da var. Ama gelip müsabakaları izleyen veliler sporu daha çok seviyor ve öğrencisini rahatlıkla gönderiyor. Bir de şu var, tamam bir ön yargı mevcut çünkü bilmiyorlar. Bu bölgede pek kulak aşinalığı da yok. Ama biz açıklayınca ve kendileri de görünce sempati duyup, geliyorlar. Ama diyebilirim ki son dönemlerde gelişim ve katılım fazla olmaya başladı" şeklinde konuştu.