Malatya'da Bilim Şöleni: 780 Proje Arasından Seçilen 100 Proje Sergileniyor!

Malatya, bilim şölenine ev sahipliği yapıyor! 8 ilden gelen öğrencilerin hazırladığı projeler, TÜBİTAK'ın düzenlediği 12. Ortaokul Ogrencileri Arastirma Projeleri Bölge Sergisi'nde 100 proje Malatya'da bilimseverlerle buluştu.

Malatya'da Bilim Şöleni: 780 Proje Arasından Seçilen 100 Proje Sergileniyor!

TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sağlam, 12. Ortaokul Ogrencileri Arastirma Projeleri kapsaminda Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Şanlıurfa illerinden gelen ortaokul öğrencilerinin araştırma projelerinin değerlendirme sürecinin 3. gününde serginin devam ettiğini belirtti.

Sağlam, perşembe günü yapılacak ödül töreniyle 10 farklı alanda dereceye giren öğrencilerin, Mayıs ayında Türkiye finallerine katılacaklarını belirterek, “Toplamda 780'in üzerinde proje başvurusu yapıldı ve şu an bölgemizdeki sergide 100 proje yer alıyor. Bu 100 projeden, 10 alanda birer birinci belirlenecek; bazı alanlardan ise başvuru sayısına göre iki birinci seçilecek. Bu projeler Türkiye finallerine gönderilecek. Şu an burada yaklaşık 350 öğrenci ve danışman öğretmenimiz bulunuyor. Ayrıca, farklı üniversitelerden 30 jüri üyemiz, iki gündür değerlendirme süreçlerine katılıyor ve değerlendirmelerini yapıyorlar” dedi. 

Türkiye genelinde araştırma projesi değerlendirmelerinin 12 bölgede devam ettiğini belirten Prof. Dr. Sağlam, “Ön değerlendirmede 784 proje vardı. Ön incelemede ise binin üzerinde proje vardı. Dolayısıyla buradaki 100 proje aslında özünün özüdür. Her biri çok değerli projelerdir. Tarımda orijinal alternatif çözümlerden tutun da teknoloji anlamında ya da değerler eğitimi anlamında çok farklı projelerle öğrencilerimiz buraya gelmişler” ifadelerini kullandı.

“Devletin eli çocuklara bilimle değsin” 

Coğrafi olarak dezavantajlı gruplardan gelen öğrencilerin burada yaşadıkları deneyim ve tecrübelerin önemli olduğuna değinen Sağlam, şunları ifade etti: “Öğrencilerin bilimsel çabalarıyla buraya gelmiş olmaları, bu ortamı deneyimlemeleri, sonrasında Türkiye finaline katılabilmeleri ve illerine buradaki tecrübelerini aktarabilmeleri bizim açımızdan çok daha önemli. Şu an Urfa Birecik'ten tutun da Bingöl Karlıova'dan, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinden, Malatya'nın Yaka köyünden gelen öğrencilerimize kadar farklı coğrafyalardan, dezavantajlı gruplardan diyebileceğimiz öğrencilerimiz burada. Gerçekten her bir proje birbirinden kıymetli ve önemli. Biz hepsinden önce şunu önemsiyoruz. Şu an 5. Sınıfa giden çocuklarımız bilimsel bir çalışmayla karşınızdalar. Bence en değerlisi bu. Yani 11-12 yaşındaki çocuklarımız bir bilimsel bir çalışma yapmışlar, bir proje ile gelmişler ve şu an burada jürilerin önünde kendilerini sunuyorlar, illerini, okullarını temsil ediyorlar. Bu çok değerli. İnşallah onlara iyi bir dokunuş olacak ve hayatlarının bundan sonraki süreçlerinde de daha iyi bilimsel çalışmalarla ilerleyecekler.” 
Öğrenci ve danışman öğretmenlerin tüm ihtiyaçlarının TÜBİTAK tarafından karşılandığını belirten Prof. Dr. Sağlam, “Çocuklarımızın bütün ihtiyaçları en yüksek standartlarda karşılanıyor. Yemeklerinden içtikleri suya, konaklamalarına kadar her şey TÜBİTAK tarafından temin ediliyor. Her bir çocuğumuzun danışman öğretmenleri var. Hiçbir şeyini eksik bırakmamaya çalışıyoruz ki devletin eli bu çocuklara bilimle değsin” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Sağlam, 6 Şubat depremlerinden dolayı geçen yıl Elazığ’da düzenlendiğini belirterek, “Geçen yıl deprem nedeniyle bölge finalini Elazığ’da yapmıştık. Bu yıl ise tekrar Malatya’da gerçekleştiriyoruz. İnşallah güzel bir ödül töreni ile öğrencilerimizi Malatya’dan iyi anılarla uğurlayacağız. Bu yılın bizim açımızdan ekstra bir önemi var; üniversitemizin 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. Köklü bir çınarda, biz ev sahipliği yapıyoruz.” şeklinde konuştu.