Malatya'da aile sağlık merkezleri onarılmadı

TTB ve SES'in depremin 1. yılına dair sundukları raporda, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da aile sağlığı merkezlerinin ilk günkü gibi olduğu ve tadilatlarının yapılmadığı belirtilerek, sağlık sisteminin yeni bir afeti kaldıramayacağına dikkat çekildi.

Malatya'da aile sağlık merkezleri onarılmadı

TTB ve SES'in depremin 1. yılına dair sundukları raporda Malatya’daki aile sağlığı merkezlerinin ilk günkü gibi olduğu ve tadilatlarının yapılmadığı belirtilerek,sağlık sisteminin yeni bir afeti kaldıramayacağına dikkat çekildi.

Malatya'da sağlık sistemi yeni bir afeti kaldıramayacak durumda!

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde meydana gelen depremler 11 ilde büyük bir yıkıma yol açtı.Binlerce yapı yıkıldı ve binlerce yapı ağır hasar aldı. Depremlerde yüzlerce kamu binası da hasar alarak kullanılamaz hale geldi.

Malatya'da sağlık sistemi yeni bir afeti kaldıramayacak durumda!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 6 Şubat 2023 depremlerinin birinci yılı raporuna göre, depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya’da 97 aile sağlığı merkezinden 53’ü hasar aldı. Hasar alan aile sağlığı merkezlerinden 40’ı az hasarlı durumda olduğu bildirilirken, birinin yıkıldığı,4’ünün ağır hasar aldığı ve 7’sinin ise orta hasarlı olduğu kaydedildi. 

Malatya'da sağlık sistemi yeni bir afeti kaldıramayacak durumda!

Malatya’daki aile sağlığı merkezleriyle ilgili  çarpıcı bilgilerin yer aldığı raporda, bir sene geçmesine rağmen aile sağlığı merkezlerinde henüz tadilatın yapılmadığı kaydedildi. Ayrıca aile sağlığı merkezlerinde tıbbi eksikliklerin ve elektrik kesintilerin ciddi sorunlara neden olduğu da aktarıldı.

Malatya'da sağlık sistemi yeni bir afeti kaldıramayacak durumda!

Raporda yer alan ifadeler şu şekilde: “Malatya’da 97 ASM ( Aile Sağlığı Merkezi) ve 285 AHB (Aile Hekimliği Bilgi Sistemi)  mevcut. Bu ASM’lerin 66 tanesi kamuya ait ve 31’i ise özel. 225’i merkezde olmak üzere il genelinde 280 Aile Hekimi çalışıyor. Yazıhan, Arguvan ve Kaleden Entegre hastaneler bulunuyor. Depreme bağlı 53 ASM hasar görmüş durumda. Bunların 1 tanesi yıkılmış, 4’ü ağır hasarlı, 7’si orta hasarlı ve 40’ı az hasarlı durumdadır. Mevcut az hasarlı Aile Sağlığı Merkezleri -ki bunlar genelde kamu binasındaki ASM'ler tadilatları halen yapılmış değil. İnternet; şu an daha iyi; elektrik çok sık kesiliyor; su şebekeye güven olmadığı için hazır su çoğunlukla kullanılıyor. Aile Sağlığı Merkezlerindeki kayıp malzemelerin temini konusunda kamu tarafından herhangi bir destek yapılmadı. Tıbbi Demirbaş ve klima gibi demirbaşlar eksikliği yaşandı, elektrik kesintisi çok sık olduğundan aşıları korumada sıkıntı yaşanıyor. Aile Sağlığı Merkezlerinde aşı-soğuk zincir korumasında sıkıntı yaşanıyor.”