Malatya'da 906 bin fide dağıtıldı!

Malatya'da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ve Tarımsal Üretimin Geliştirilmesi programı kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce, 906 bin fide, 484 adet jeneratör 4 adet kayısı silkeleme makinesi çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıldı. 

Malatya'da 906 bin fide dağıtıldı!

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde gerçekleşen programda konuşan Vali Ersin Yazıcı, Malatyalı çiftçilerin kayısı üretimi yaparken, kaliteden taviz vermeden en güzelini yapacaklarını belirterek, “Malatya'nın kıymetli çiftçileri Malatya Valiliği, Malatya İl Tarım Müdürlüğü emrinizde. Sizin işinizi kolaylamanız için, daha fazla üretmeniz için, daha fazla kazanmanız için buradaki bütün arkadaşlarım emrinizde. Bu üretimi yaparken bugüne kadar olduğu gibi dünyanın en kaliteli ürününü, başta kayısı olmak üzere ürettiğimiz ne varsa tamamını dünya standardında, Avrupa standardında üretim hem diğer şehirlerimize, diğer çiftçilerimize hem de dünyaya örnek olmamız gerekiyor. Dünya kayısı ticaretinin büyük bir bölümünü elinde bulunduran, ülkemizi yurt dışında temsil eden kıymetli çiftçilerim kayısının en güzelini, en kalitelisini bütün dünya insanlarına sunmamız gerekiyor. Kaliteden taviz olmamalı ve olamaz. Malatya çiftçisine de zaten yakışanı en kalitelisini, en güzelini üretmektir” dedi. 

2024 yılında 40 Milyon TL bütçeli 27 proje kabul edildi

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, tarım sektörünün ülkelerin ekonomik ve sosyal alanda belirlenen hedeflere ulaşması bakımından ana üretim ve stratejik sektör olarak görüldüğünü ifade etti. Akar, tarımdaki sıkıntıları asgariye indirmek için çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, “Malatya ilinde tarımsal üretimin geliştirilmesi ve üretimin artırılması insanları bulundukları yerde tarımsal üretimin içinde tutmak ve en önemli sıkıntıları olan girdi maliyetleri asgariye indirmek adına yoğun bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir taraftan sahada eğitim hizmetimizle, hayvan sağlığı, bitki sağlığı, gıda denetimi, tarım arazilerinin değerlendirilmesi gibi fiili hizmetlerin yanısıra bakanlığımız ve valiliğimiz başta olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, DAP idaresi başkanlığı destekleri ile her yıl çok sayıda proje uygulamaya konulmaktadır. Bakanlık olarak yıllık sağlanan yaklaşık 300 milyon TL direkt desteğin yanısıra yine bakanlığımız ve DAP idaresinden sağlanan finansmanla sadece 2024 yılında 40 Milyon TL bütçeli 27 proje kabul edilmiştir.  Bu Projeler kapsamında şimdiye kadar 138 ton nohut, fasulye, yem bitkileri, slajlık mısır tohumu, 134 bin metre kare kurutma filesi, budama setleri, ilaçlama ekipmanları, 1 milyon adet sebze fidesi, 160 bin dekar alanda mera ıslahı ve birçok makine ekipman çiftçilerimizin kullanımına sunulmuştur. Bazı projelerimizin alımları da (buğday, arpa tohumu, sağım makineleri, soğutma tankları vb.) önümüzdeki günlerde yapılarak çiftçilerimizin kullanımına sunulacaktır.” diye konuştu.  Programın ardından çiftçilere tohum, fide ve alet ekipman dağıtımı yapıldı.