Malatya'da 81 yıllık okul yıkılıyor ŞKÖ tarihe mi karışıyor?

6 Şubat depremlerinde bazı bölümleri yıkıma uğrayan Malatya'nın simge mekanlarından biri olan ve halk arasında 'Yukarı Sanat' olarak bilinen Şehit Kemal Özalper Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi'nin kalan sağlam binalarının tamamınında yıkılarak 'Millet Bahçesi'ne dahil edileceği iddia edildi. 81 yıldır faaliyette olan tarihi eser okulun yıkılmasına veliler tepki göstererek,  'Malatyalılar bir tarihin daha yok oluşuna sessiz mi kalacak?' diye serzenişte bulundular.

Malatya'da 81 yıllık okul yıkılıyor ŞKÖ tarihe mi karışıyor?

1942 yılında Malatya Kanalboyunda bölge sanat okulu olarak açılan ve 81 yıldır kesintisiz eğitim yapılan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bazı binaları 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde ağır hasar aldı ve yıkımı gerçekleştirildi. İddialara göre; sağlam kalan binalar için yıkım kararı verilerek alanın 2. Etap Millet Bahçesi projesi kapsamında mevcut millet bahçesiyle birleştirilecek. 10 bölümden oluşan Şehit Kemal Özalper Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi, 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında Hasan Akbudak Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim verecek. Yaklaşık bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yeni taşınacağı okulda uygulamalı eğitim alacağı alanların olmaması öğrencilerin ve velilerin tepkisine yol açtı. 

Deprem bahanesiyle tarihi yıkacaklar

Gazetemize açıklamalarda bulunan veliler, “Çocuklarımızı meslek öğrenmeleri için sanat lisesine gönderdik. Atölye, laboratuvar vardı uygulamalı eğitim yapılıyordu. Okulun bazı bölümleri depremde ağır hasar aldı, o binaları yıktılar ancak sağlam kalan binaları neden yıkmaya karar verdiler anlamadık. Daha önce de burayı yıkmak için uğraşmışlardı, yıkamadılar, deprem bahane oldu. Göz göre bir tarih yok oluyor. Şimdi çocuklarımızın gittiği okulda; uygulamam yapacakları atölye, laboratuvar, teknik malzeme yok. Nasıl eğitim alacaklar. Sanayiye çalışmak için gidecekler ancak uygulamalı eğitimden eksik kalacaklar. Meslek öğrenmeyeceklerse düz liseye gönderirdik. Eğitim görmeden sanayiye gidecekler” şeklinde konuştular.

Sağlam binaların yıkılmasına göz mü yumuluyor?

Malatya’da herkesin sorunlarına kulak tıkadığına dikkat çeken veliler, “Hiç kimse bir adım atmıyor. ŞKÖ ne olacak? Okul Malatya ile bütünleşmiş, bu kadar sahip olmamalı, herkes duyarsız. Sırf Millet Bahçesine dahil edilsin diye sağlam binaların yıkımına göz yumuyorlar” ifadelerini kullandı. 

Okulun duvarları tarihi eser 

Malatya’nın ilk sanat lisesi olma özelliğini taşıyan, 1942 tarihinden beri faaliyette olan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bulunduğu 44 bin 541 metrekare büyüklüğündeki alan geçtiğimiz yıl Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında “Sanat Okulu İdare Binası Atölye ve Müştemilatı” olarak kayıtlı bulunan alan, son İmar Planı Değişikliği ile “Millet Bahçesi” olarak değiştirildi. Ancak karar tescillenmesi için kültür varlıkları koruma kuruluna gitmişti. Okulun duvarlarının tarihi eser olmasından dolayı yıkılmamıştı. İddialara göre bu karar kabul edildi ve buranın depremde hasar alan binaların ve mevcut binaların da yıkılacağı, okulun tamamen kaldırılacağı alanın da millet bahçesine dahil edileceği öne sürüldü.