Malatya'da 57 bin hasara itiraz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem bölgesi Malatya'da koordinasyon toplantısına katılarak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ersoy, 'Malatya'da yapılan hasar tespitlerinde ilk belirlenen hasarlara 57 bin 673 tane itiraz geldi. Bunların 55 bin 440 incelendi sonuçlandırıldı. Bin 290 tanesi ile ilgili incelemeler devam ediyor. Toplam hasar tespitleri de önümüzdeki hafta içinde tamamlanmış olacak' dedi.

Malatya'da 57 bin hasara itiraz

6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Malatya’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile koordinasyon toplantısı düzenlendi. İtfaiye Daire Başkanlığındaki Malatya Afet Koordinasyon Merkezinde düzenlenen toplantıya Bakan Ersoy’un yanı sıra Malatya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve yetkililer katıldı. 
Haziran itibariyle toplamda 30 bin konteyner çalışmasını tamamlamayı hedefliyoruz
Malatya’da geçici konutlarda önemli mesafe kat ettiklerini belirten Bakan Ersoy, haziran ayı itibariyle toplamda 30 bin konteyner çalışmasını hedeflediklerini söyledi. Ersoy, “Malatya’da geçici konutlarla ilgili ciddi bir yol alındı. Şuana kadar 14 bin 700 tane konteyner bölgeye indirildi. Bunun 11 bin 700 tanesine de yerleşim başladı. Kalan kısımlarına da birkaç gün içinde hızlı bir yerleşim başlayacak. Bireysel konteyner teslimine de başladık şuana kadar bin 124 tane bireysel konteyner yerleşmiş durumda. Haziran itibariyle toplamda 30 bin konteyner çalışmasını tamamlamayı hedefliyoruz. 3 hafta içinde bunu tamamlayacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 
Bundan sonraki konteyner çalışmalarında bireysel konteyner taleplerine ağırlık vereceklerini ifade eden Ersoy, “Bundan sonra ağırlıklı olarak bireysel konteynere verilecek. Konteyner kentlerde yaşamak isteyenlerin talepleri çok büyük bir kısmı talepleri şuana kadar karşılandı. Bundan sonra bireysel talepler var. Vatandaşımız kendi bahçesinde köyünde, konutun yakında istiyor. Onlarla ilgili talepleri de hızlı bir şekilde karşılamaya yoğunlaşıyoruz” diye konuştu. 

Şuana kadar 27 bin binada hiç itiraz yok

Enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 99’unun tamamlandığına değinen Bakan Ersoy, “Enkaz kaldırma ile ilgili çalışmalarda ilk etapta yıkık ve acil yıkılacak olan yapıların, konutların yüzde 99’unun enkaz kaldırma işlemi tamamlandı. Yüzde 1’lik kısımda çevresinde hasar verebileceği için kontrollü yıkımlar belirli izinleri bekliyor. O yüzden bekliyoruz. Şuanda bizim ilk etapta yapılması gereken enkaz kaldırma çalışmamız tamamlandı. Şuanda hasar tespitler sonuçlandıktan sonra bu konuyu daha da hızlandıracağız.  Hasar tespitlerinde de ilk belirlenen hasarlara 57 bin 673 tane itiraz geldi Malatya genelinde. Bunların 55 bin 440 incelendi sonuçlandırıldı. Bin 290 tanesi ile ilgili incelemeler devam ediyor. Toplam hasar tespitleri de önümüzdeki hafta içinde tamamlanmış olacak. Tamamlandıktan sonra itirazları değerlendirip inceleme tamamlandıktan sonraki itirazlar bakılacak. İtiraz olmayanlarla ilgili tekrar yıkım ve enkaz çalışmalarına devam edilecek. Şuana kadar 27 bin binada hiç itiraz yok. Onlarla ilgili yıkım ve enkaz çalışmalarına AFAD eşliğinde başlıyoruz hızlı bir şekilde. Malatya’da öngördüğümüz hızla çalışmalar devam ediyor.”