Malatya çarşısı için ilk temel atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'da, 'Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında yapılacak yeni iş yerlerinin ilk temel atma törenine katıldı. Özhaseki, 'Bir taraftan hafriyatları kaldıracağız , bir taraftan zemin etütlerini yapıp sağlam zeminler üzerinde çarşılarımızı yeniden inşa edeceğiz' dedi.

Malatya çarşısı için  ilk temel atıldı

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinin etkilediği Malatya'da, binlerce iş yeri yıkıldı ve ağır hasar aldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan 'Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında çarşı merkezine yapılacak yeni iş yerlerinin projesi belli oldu. Projenin belirlenmesinin ardından çalışmalara başlanılan kentte, ilk temel atma töreni Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Balanı Mehmet Özhasaki'nin katılımıyla gerçekleşti.

Karşımıza çıkan en büyük felaketti

Bakan Özhaseki,  Malatya ‘da çalışmaların bir an öce yapılması gerektiğini düşündüklerini ve çalışmaların Malatya’nın ardından depremden etkilenen diğer illerde de devam edeceğini söyledi. Özhaseki, “ Bu şehrin kalbinin attığı bölgede bir an önce işe başlamamız gerektiğini düşündük. Daha önce rezerv alanlarda elbette ki bir takım inşaatlara başladık. Şehir merkezlerinde yerinde dönüşümü ve meydan projelerini çıkarabilmek adına ilk çalışmayı Malatya’dan başlatıyoruz. Daha sonra inşallah devamında Kahramanmaraş’ta, Adıyaman’da, Hatay’da şehir merkezlerinde bu şehirde inşa ederek devam etmek istiyoruz. Büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. Bu felaket gerçekten bizim bin yıllık Anadolu medeniyetini kurduğumuz, yaşamaya çalıştığımız bu topraklarda karşımıza çıkan en büyük felaketti. Bundan daha büyük bir felaketle karşılaşmadık. 11 İl deniyor ama 18 İl etkilendi. 14 milyon nüfus etkilendi ve 680 bin konut 170 bin de iş yeri yıkıldı. Dile kolay. 850 bin bağımsız birim. Böyle bir hasar verdi. Bunlardan en n önemlisi de belki 50 bin canımızı toprağa verdik” ifadelerini kullandı.
 “Uyumayacağız çalışacağız ve gayret edeceğiz”
Depremin etkilediği  bölgelerde ev ve iş yerlerinin tamamlanıp teslimi yapılıncaya kadar  rahat etmeyeceklerini aktaran Özhaseki, “Bizi düşen bu hasarların, yaraların bir an önce sarılması ve zararların giderilmesi. El birliğiyle bunun altından kalkacağız. Bütün evler yapılıncaya kadar, bütün dükkânlar yapılıp esnaf kardeşlerimizi yerlerine yerleştirilinceye kadar içimizi rahat etmeyecek. Gece gündüz demeyeceğiz,  uyumayacağız çalışacağız ve gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bir taraftan hafriyat kaldırılacak bir taraftan inşa edilecek 

Malatya’da 100 binden fazla birimin yok olduğun vurgulayan Özhaseki, 25 bine yakın inşaata başladıklarını ekledi. Bir taraftan hafriyat kaldırılırken, bir taraftan da inşaatların başlayacağını ifade eden Özhaseki, şunları söyledi: “4 te üçü ev 4'te biri de iş yeri. Şuanda 25 bin civarında inşaata başladık, devam ediyor. Bir taraftan da bütün bunlar yapılırken işlerimizin yerinde de görülmesi lazım. Bizim rezerve alanlarda başlattığımız inşaatları sizler göremezsiniz ve buralar da böyle beklediği için hepimizin psikolojisi de bozulur. Böyle olunca bir taraftan hafriyatları kaldıracağız , bir taraftan zemin etütlerini yapıp sağlam zeminler üzerinde çarşılarımızı yeniden inşa edeceğiz.”

Kimse hatıralarından uzaklaşmak istemiyor

Rezerv alanlarında işe başladıklarını kaydeden Özhaseki, alanın tamamında oluşan hasarın giderilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Vatandaşların, yerinde dönüşüm istediklerini belirten Özhaseki, “Bu bölgede yaşayanlar hatıralarından, geçmişinden uzaklaşmak istemiyor, iş yeri ve konut olarak. Herkes yerinde yeniden daha sağlam,  daha güvenli bir şekilde yapılar yapılsın istiyorlar” dedi.

 Geleceği inşa ederken herkes dinlenecek

Bütün illerde yapılan  toplantılara  muhalif partilerin milletvekillerinin  davet edildiğini  ve onlara planlamaların gösterildiğini söyleyen Özhaseki, “ Ne yapmak istediğimizi anlatıyoruz. Çünkü bu şehirlerde hep birlikte yaşıyoruz. Deprem olduğunda hiç birimizi birimizden ayırmıyor. Geleceği inşa ederken de kimseyi ayırmadan bu şehir hakkında kim söz söyleyecekse hepsini dinleyerek devam etmek ve herkesin aklından istifade ederek önümüze bakmak gibi bir zorunluluğumuz var”  ifadelerini kullandı.