Malatya Çarşı merkezine yapılacak konutların sayısı belli oldu! İşte yeni karar

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, asrın felaketini yaşayan Malatya'da 8 köy evinin anahtar teslim törenine katıldı. Bakan Özhaseki Malatya'da 22 bin konut ve işyerinin temelinin atılacağı belirterek, Malatya Çarşı merkezindeki İnönü ve Fuzuli Caddesi, Saray Mahallesi, Bakırcılar ve diğer çarşılar için karar günü olduğu söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Malatya Çarşı merkezine yapılacak konutların sayısı belli oldu! İşte yeni karar

Törende konuşan Özhaseki, konutların inşasında proje dışına çıkılmayacağını belirterek, "Bundan sonra sıfır tolerans esası üzerinde çalışacak. Hiç kimse bundan sonra fay hatlarının bulunduğu yere inşaat yapamayacak, dere yataklarının ağzına sıvılaşma olan yerlere inşaat yapılmasına izin vermeyeceğiz. Çünkü bir kere ciğerimiz yandı bir daha da yansın istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Konutların inşasında proje dışına çıkılmayacağını işaret eden Özhaseki, "Bundan sonra bütün bu işleri yaparken sıfır tolerans esası üzerinde çalışacak. Hani bizim biraz köylerde biraz kırsalda yaparken bir şey olmaz ya biraz daha yükselt burayı genişler işte ne olacak canım 1 metre daha şey olsa ne olur devam et falan dediğimiz böyle kaba tabirle anam babam usulü yapım işleri var ya yok yok yok sıfır tolerans. Hiç kimse bundan sonra fay hatlarının bulunduğu yere inşaat yapamayacak, dere yataklarının ağzına asla ve asla inşaat yapılmasına izin vermeyeceğiz. Sıvılaşma olan yerlere izin vermeyeceğiz. Çünkü bir kere ciğerimiz yandı bir daha da yansın istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Malatya'ya 22 bin konut

Malatya için karar günü

6 Şubatta yaşanan depremlerde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da ilk evler Akçadağ İlçesi Eğin Mahallesinde teslim edildi. Köy evi niteliğinde bulunan 8 evin anahtarları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı törenle ev sahiplerine teslim edildi. Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın da katıldığı törende konuşan Bakan Özhaseki, Malatya’da 22 bin konut ve işyerinin temelinin atılacağı belirterek, Malatya Çarşı merkezindeki; İnönü ve Fuzuli Caddesi, Saray Mahallesi, Bakırcılar ve diğer çarşılar için karar günü olduğu söyledi.

Malatya'ya 22 bin konut

8 konutun anahtar teslimi yapıldı

Malatya özelindeki çalışmalara değinen Özhaseki, "Bir taraftan Akçadağ Eğin’de 8 köy konutumuzu birazdan temsili olarak bugün anahtar teslim törenini yapacağız. Ama bir taraftan da aylardır çalıştığımız, üzerinde karar verdiğimiz bugün de son olarak bir kez daha netleştireceğimiz yaklaşık 22 bin konut ve iş yerinin aslında temellerinin atılacağı bir günde bulunuyoruz. Bu bizim için daha önemli şimdiye kadar çevrede rezerv alanlarda çok çalışmalar yaptık onların bir kısmını sizler biliyorsunuz bir kısmını gözden ırak olduğu için bilemiyorsunuz. Ama Malatya'mızın merkezinde de bir taraftan İnönü Caddesinde bir taraftan valiliğin arkasındaki Saray ve Fuzuli mahallelerinde bir taraftan tam karşı tarafta Bakırcılar Çarşısı ve çevresinde bulunan 21 tane daha çarşının yapılmasında ayrıca bunlar Battalgazi'de, Yeşilyurt tarafında da 10 bine yakın konutun ve işyerinin yapılması için son karar günündeyiz" dedi. 

Malatya'ya 22 bin konut

Depremlerde 130 bin kişiyi toprağa verdik

Anadolu'yu insanlığın en eski yerleşim alanı olarak tanımlayan Özhaseki, "Bugüne kadar bizim gerek denizlerimizde gerekse ana karamızda meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetteki deprem sayısı yani yıkıcı olarak tarif ettiğimiz deprem sayısı 231. Değerli arkadaşlar neredeyse 2 tane yıkıcı depreme şahit oluyor ana kararımızda meydana gelen deprem sayısı da altmışın üzerinde. Toprağa verdiğimiz canlarımız 130 bin kişi, maddi zarar, milyarlarca dolar söylemeye bile gerek yok. O kadar çok büyük. Bizim de tabii ki maddi zararımız var ve topraklarımızın yüzde 66’sı birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde bulunuyor. Nüfusumuzun da yüzde 70’den fazlası bu bölgelerde yaşıyor. O yüzden bizim çok dikkatli olmamız ve bütün bunlardan ibret olarak hareket etmemiz, yol haritamızı belirlerken geçmişten aldığımız o acı derslerle yeni bir hat çizerek hareket etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

850 bin yapı depremlerden etkilendi

Malatya'ya 22 bin konut

6 Şubat’ta yaşanan iki depremin 9 saat aralıkla gerçekleştiğini belirten Haseki, "Toprağa çok yakın depremlerdi ve bundan dolayı tarihi kentlerimizde büyük hasar meydana geldi. Bundan tam 18 tane ilimiz etkilendi. Evet çok etkilenen illerimiz var, birisi de Malatya. Tabii bunu biliyoruz ama 18 tane ilimizde hasar meydana geldi. 14 milyon insanımız bundan zarar gördü, arkadaşlar ortalama çıkan sayıya göre ağır hasarlı orta hasarlı yıkılmak üzere olan 680 bin civarında konut 170 bin civarında da iş yerimiz var. Müthiş bir rakam" açıklamasını yaptı.

Buradan ayrılmayacağız

Malatya'ya 22 bin konut

Japonya ile Türkiye'yi kıyaslayan Özhaseki, "Şimdi Japonya'da vatandaş deprem olduğunda eğer sağa sola dönerek yatıyor, siz de kendinizi dışarıya atıyorsanız arkadaşlar bunda bir gariplik var. O yüzden bizim kentsel dönüşüm yapmamız lazım, güvenlikli sağlam konutlar yapıp içinde oturmamız lazım. Deprem olduğunda da biraz daha dikkatli bir şekilde evimizde sakin bir şekilde depremin geçmesini beklememiz lazım. Bunun içindir ki çırpınıyoruz, gayret ediyoruz. İnşallah başarırız. Depremlerden de ders alarak önümüze bakacağız. İnşallah doğru şekilde hareket edeceğiz, doğru işler yapacağız ve neticesinde insanlarımızda inşallah duasını almış olacağız. Hiç endişeniz olmasın arkadaşlar son kelam olarak buradaki bütün hasarlar giderilinceye kadar, bütün iş yerlerini ve dükkanları, evleri yapıncaya kadar buralardan ayrılmayacağız" şeklinde konuştu. 

Malatya'ya 22 bin konut