Malatya büyük depreme hazır değil yapı stoku kötü durumda

Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Malatya'da meydana gelen depremlerle ilgili soruları cevapladı. Pampal, 'Bu depremlerden ziyade Malatya çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar var. Malatya'nın olumsuz bir özelliği, yaklaşık 35 bin civarında hasarlı bina var. Şehir yapı stoku açısından kötü durumda' dedi.

Malatya büyük depreme hazır değil yapı stoku kötü durumda

Malatya'da; 10 Ağustos Perşembe günü 5,3 şiddetinde, 12 Ağustos’ta ise art arda; 4,9, 4,5, 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Yaşanan depremler kentte korku  ve panik yaratırken uzmanlardan açıklama geldi. depremlerle ilgili soruları cevaplayan Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgede art arda meydana gelen depremlerin, 6 Şubat depremlerinin artçıları olduğunu söyledi. Malatya’nın deprem açısından  şanssız konumda olduğunu belirten Pampal, Malatya’nın çevresinde kırılmayı bekleyen birçok fay olduğunu vurguladı.

Bunlar kesinlikle artçı depremler

Yeşilyurt’ta meydana gelen depremlerle ilgili açıklama yapan Pampal, "Bunlar kesinlikle artçı depremler. Zaten 6 Şubat'taki büyük depremlerde burada yüzey kırığı tespit edildi. Bunlar artçı, yeni bir fayın yeni ya da daha büyük bir deprem üretmesi söz konusu değil. Batı uçta Göksun civarında yoğun artçı oldu ve o zaman da 'Adana-Savrun Fayı kırılacak' tartışmaları yaşanmıştı. Böyle bir şey yok. Bölgede batıya doğru kırılmış taze kırıklar var. Bu da büyük depremle ortaya çıkmış artçılardan” şeklinde konuştu.

Şanssız bir konumları var

Malatya’da büyük deprem yaşanıp yaşanmayacağına dair soruları yanıtlayan Pampal, Malatya’nın çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar olduğunu ve bu fayların mutlaka büyük deprem üreteceğini belirtti. Malatya’nın yapı stoku olarak kötü durumda olduğunu söyleyen Pampal,"Bu depremlerden ziyade Malatya çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar var. Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların yakın batısında kuzeye uzanıyor kırılabilir, aktif fay. Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var. Yedisu Fayı, Elâzığ Malatya ve Bingöl’ü etkiyebilir. O fay da tekrarlanma süresini doldurdu. Sismik boşluk seviyesinde bir fay. Çelikhan’dan Karlıova’ya kadar Bingöl kuzey ve güneyinde Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış faylar var. O bölge bundan sonra benzer olayları yaşamak durumunda. Şanssız bir konumları var maalesef. Malatya’nın olumsuz bir özelliği, yaklaşık 35 bin civarında hasarlı bina var. 6 Şubat'tan beri bunların sadece yüzde 10'u kaldırıldı. Şehir yapı stoku açısından kötü durumda. Büyük depremler mutlaka olacak. Bize gerekli zamanı tanımasından başka dileğimiz yok” şeklinde konuştu.