Malatya bunu hak etmiyor

43. Turizm haftası dolayısıyla Malatya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray'ında etkinlik düzenlendi. Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya'nın tarih kültür, doğa ve diğer alanlarda turizm zenginliklerine sahip olduğunu belirterek, Malatya'nın hak ettiği değeri bugüne kadar göremediğini söyledi.

Malatya bunu hak etmiyor

Programın açılışında konuşan Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, Malatya’da Aslantepe, Kervansaray ve Ulu Cami gibi tarihi mekanların ilgi gördüğünü kaydetti. Şişman, “Malatya'yı turizmde hak ettiği yere ulaştırmak için ellimizden gelen gayreti göstereceğiz. Son yıllarda Aslantepe'nin Malatya için yükselen bir değer olması UNESCO kapsamına girmesi için yapılan çalışmalar Malatya'mızı cazibe merkezi haline getirmektedir. Üniversitemiz ile bu konularda önemli projeler yürütmekteyiz” dedi. Türkiye’de turizm sektöründe son yıllarda önemli tesislerin inşa edildiğin söyleyen Vali Baruş ise, “Şu anda ülkemizde yaklaşık 11 bin 600 civarında turizm tesisi var ve ülkemizin yatak kapasitesi 1 milyon 500 bin civarında. 2018 yılında Türkiye 39 milyon 500 bin turist çekmiş ve bu biraz önce belirttiğim tesislerdeki konaklama sayısı yaklaşık 72 milyon. Bu tesislerde konaklayan insanlara baktığımızda bunun 31 milyon civarında olanı yabancı 40 milyon 820 bini ise yerli. Türkiye 2018 yılında yaklaşık 30 milyar dolarla dışarıdan gelen insanlardan sağlanan turizm geliri elde etmiş. Türkiye açısından baktığımızda turizm sektörünün ne kadar önemli olduğunu bu rakamlardan görebiliyoruz” diye konuştu.

Malatya’da nitelikli nüfus kalmıyor

Baruş, Malatya’nın tarih kültür doğa ve diğer alanlarda büyük zenginliklere sahip olduğunu vurgulayarak, “Malatya’nın hak ettiği yere geldiğini düşünmüyoruz. Bu anlamda hepimizin birlikte çalışması birlikte el ele çaba sarf etmesi lazım. Turizm sektörü hem ülkemiz hem ilimiz açısında istihdam bakımında önemli. Çünkü yoğun emeğe dayanan bir sektör, dolayısıyla hep turistik tesis açıldığında orada ciddi miktarda insan istihdam edildiğini gençlerimizin iş bulabildiğini görüyoruz. Turizm sadece istihdam için değil, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve yörede insanların daha ferah daha güzel mekânlarda vakitlerini geçirebilmesi açısından da bu anlamda da sosyal hareketliliği teşvik etmesi anlamında da çok önemli bir sektör. Biz her zaman yakındığımız konu Malatya’da nitelikli nüfus kalmıyor diğer büyük şehirlere göç ediyor. Bu anlamda turizm sektörünün çok önemli katkıları olacağını düşünüyorum” dedi. Malatya olarak sahip olduğumuz değerlerin farkında olmamız ve bunların envanteri elimizde olması gerektiğini ifade eden Baruş, “Malatya yaklaşık 9 bin yıllık tarihi ile hem medeniyetlerin buluşma noktası diye nitelediğimiz bir kavşak şehri, hem de sahip olduğu gerek Türklerin Anadolu’ya gelişinden önce medeniyetlerin yaşadığı bir mekân olması, gerekse Türklerin Anadolu’ya geldikten sonra buraya anayurt yaptıktan sonra da burada inşa ettikleri ilimizde inşaat ettikleri sayısız eserlere sahip olması münasebetiyle çok zengin bir kültürel ve tarihi değerlere sahibiz. Bunların başında tabii ki Aslantepe geliyor. Şu anda Aslantepe’de ziyaretçi kabul merkez ve çevre düzenlemesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz projemiz hayata geçirilmek üzere inşallah yakın zamanda ihalesini yapıp uyum çalışmaları başlayacağız. Diğer taraftan medeniyetimizin simgelerinden biri olan Ulucami, Hekimhan ilçemizdeki medeniyetlerin birlikte yaşama iradesini ortaya koyduğu 1218 yılında üç dilde yazılan kitabesi bulunan Kaşan, Darende Somuncu Baba. Malatya gastronomisinin ilimizi ziyaret eden gerek yerli gerekse yabancı turistlere daha nezih ortamlarda sunulması için çalışmalar yapmamız lazım bununda bilincindeyiz. Bunu da sivil toplum örgütlerimizle birlikte görüşmeyi düşünüyoruz. Malatya eşsiz doğal güzelliklere sahip Levent Vadisi, Tohma Kanyonu ve Barajı” şeklinde konuştu.

Malatya turizm yönünden çok gerilerde

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, Malatya’nın turizm yönünden çok gerilerde olduğunu dile getirerek, “Bu konuda kendimizi sorgulamamız gerekir. Çünkü Adıyaman’a giden turist sayısı fazla, Göbeklitepe’ye 1 milyondan fazla kişi gitmiş. Elazığ’da bile turist sayısının fazla olduğunu görüyor. Burada turizm faaliyetleri açısından, gerek kamu gerek yerel yönetimler, STK’larla birlikte bir paydaş üzerinde yürütmemiz gerektiğine inanıyorum. Bizler Malatya’da turizmin hak ettiği yeri ve katma değeri konusunda Malatya’nın bir turizm rotasının oluşturulması lazım. Büyükşehir olarak bizler de Malatya’nın rotasını belirlememiz lazım. Bizler bundan sonraki süreçte turizm faaliyetlerine, turizm haftaları içerisinde turizm ile ilgili alt yapıyı oluşturmamız lazım. Biz Malatya’yı insanlık tarihinin başladığı yer olarak tarif ederken, bu destan şehrinde, destan şehrine yakışmayan bir turizm faaliyetlerinin az olması bizi üzmektedir” diye konuştu. Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise, turizme yapılan yatırmalara vurgu yaparak, “Battalgazi'de kaybolan bir tarihi Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan 2004'te başlayarak ayağa kaldırdı ve Malatya'mıza kazandırdı. Bizler de bu bayrağı olduğu yerden daha yukarılara taşıma gayreti içinde olacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” ifadelerini yer verdi. Battalgazi Mahallesi Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray’ında düzenlenen etkinliğe Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.