Mahkemelik binayı yıkmaya gittiler
6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da mahkemeye taşınan hasar itiraz durumuna aldırmayan yıkım ekipleri, içindeki eşyalarla birlikte 100 dairelik siteyi yıkmaya gitti. Site sakinleri valiliğin mahkeme kararını beklemeden yıkım için ihaleyi gerçekleştirdiğini ,etrafta boşaltılmış ve itiraz edilmemiş onlarca ağır hasarlı bina varken sitelerinin alel acele yıkılmasına anlam veremediklerini dile getirdi.
Asrın felaketi yaşayan Malatya'da yıkım çalışmaları sürüyor. Kimi konut sahipleri de, binalarının hasar durumuna itiraz ederek durumu bölge mahkemelerine götürdü. Yeşilyurt ilçesi, Bostanbaşı Mahallesinde 100 dairelik site sakinleri hasar tespitine itiraz ederek durumu yetkili Mahkemeye taşıdı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermemesi üzerine yıkım ekipleri binaların önüne gelerek yıkıma başlamak istedi. Bunun üzerine site sakinleriyle yıkım ekipleri arasında başlayan tartışmayı polis ayırdı. Site sakinleri dava sonuçlanmadan yıkım yapılmak istenmesine tepki gösterdi.
“Dava açılmış binalardan yıkıma başlanıyor”
Avukat Mehmet Özkale, “Malatya İdare Mahkemesine ‘yürütmeyi durdurma’ talebiyle mahkeme açtık. Ama maalesef Malatya’da dava açılan dosyalarda yürütmeyi durdurma kararı verilmiyor. Dosyalarımız bilirkişi atanmış, sadece gelip inceleme yapacak. Ancak bu aşamada yürütmeyi durdurma kararı olmadığı için Malatya Valiliği YİKOB ihaleyle bir firmayla anlaşmış ve o firma binayı yıkmaya gelmiş. Binaya site sakinlerini de sokmuyorlar. Malatya’da 33 bin yıkılacak ağır hasarlı bina var, bunların 26 bini dava açmamış, 7 bini dava açmış ama dava açanlardan yıkıma başlanıyor” dedi.
“İnsanlar depremden sonra bir darbe daha yiyor”
Site sakinlerinin mağdur olduklarını savunan Özkale, şunları söyledi:
“İnsanlar belki yıkılmaz karardan geri dönülür diye kapı, pencere, mutfak dolaplarını ve diğer eşyalarını söküp almadılar. Bahçelerdeki tüm özel eşyalar duruyor. Yıkıma gelen firmalar bu tip binalara resmen çöküyor. Kimse de bir şey yapamıyor. Kapıya gelip bekçi koymuşlar, “Evrak gösterin” diyoruz, evrak yok. Kaç gündür site sakinleri içeriye girmek istiyor ama yıkımı alan firma site sakinlerini içeriye koymuyorlar. İnsanların özel eşyaları, altınları, çocuklarının eşyaları her şey binanın içerisinde kaldı. İnanılmaz bir mağduriyet var. Valiliğe gidiyoruz “süre verdik” deniliyor ama yıkım firması “süre yok” diyor. Bir çelişki var. İnsanlar bir deprem yaşadı şimdi ayrı bir darbe yiyorlar. Bu mağduriyetin giderilmesini bekliyoruz. Bu binalara ağır hasar raporu verildi ancak olayın sıcaklığıyla üstün körü verildi. Bir süre sonra özel olarak üniversitelerin yetkili birimlerinden rapor istedik. Performans raporu düzenlendi. Raporda bize bu binanın kurtarılabileceği bildirildi. Mahkemeye bu bilgileri sunduğumuz halde yürütmeyi durdurma vermiyor. Mahkeme yıkılsın derse yıkılacak ama şurada bir ay beklenilmiyor. Bina yıkılmak isteniyor, tek sebebi eşyaların içeride olması yani burada bir rant var. Bizi tenis topu gibi oradan oraya savuruyorlar.”
“Eşyalarımı bile çıkaramadım”
Site sakini Mehmet Memur ise “Ben bu apartmanda oturuyorum. Eşyalarımı bile çıkarmadım. Mahkeme kararını bekliyoruz. Bugüne kadar bekledik. Yıkım için değnekçiler geldi, bizi içeriye sokmuyorlar. Buna bir hal çare bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.
Başka bir siteden sökülen jeneratörü getirip otoparka bırakmak isteyen yıkım ekipleriyle, site sakinleri arasında tartışma yaşandı.