Mahkeme kararı sonuçlanmamış binayı yıkacaklar

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da, mahkemeye taşınan hasarlı binaların, mahkeme sonucu beklenmeden yıkımına karar verildiğini iddia eden vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

Mahkeme kararı sonuçlanmamış binayı yıkacaklar

6 Şubat’ta meydana gelen ve ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerden etkilenen Malatya'da yıkım çalışmaları sürüyor. Kimi konut sahipleri de binalarının hasar durumuna itiraz ederek durumu bölge mahkemelerine götürdü. Yeşilyurt ilçesi, Bostanbaşı Mahallesinde 104 dairelik Seyri Malatya sitesi sakinleri, hasar tespitine itiraz ederek durumu yetkili mahkemeye taşıdı. Ancak site sakinleri, mahkeme kararı sonuçlanmadığı halde valiliğin yıkım kararı aldığını ve yıkımın 14 Eylül’de gerçekleşeceğini iddia ederek duruma tepki gösterdi.

Elimizde yazı olduğu halde yıkım kararı alınmış

6 Şubat depremlerinde hasar alan siteleri, iki büyük üniversiteden mühendislere incelettiklerini belirten site sakinleri, “Seyri Malatya, evlerimiz mahkemeye verildi ama valilik kararıyla yıkım kararı alınmış. Eylül’ün 14'ünde yıkılacak ama mahkeme devam ediyor. Mahkeme devam ederken yıkım yapılacak. Mahkemenin sonucunda belki yıkılmayacak. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden ve Gazi Üniversitesi’nden mühendisler binayı incelemek için geldiler. Evlerin orta hasarlı olduğu ve yıkılmaması gerektiğine dair raporları var. Bunları da mahkemeye sunduk. Mahkeme bunlara bakacak, belki orta hasara çevirecek. Bu kararlar beklenmeden, elimizde yazı olduğu halde yıkım kararı alınmış bu çok garip” şeklinde konuştular. 

Evlerde eşyalar var

Evlerinin tekrar onarılabileceğini vurgulayan site sakinleri, mahkeme süreci bitmeden yıkımın yapılmaması gerektiğini dile getirerek, “Evlerimiz onarılabilir, hatta fiyatta verdiler ama buna rağmen yıkım kararı alındı. Normalde yıkımın mahkeme sürecinde uzatılması lazım. Bizim evlere mahkeme sonunda sorun yok denildiğinde biz ne yapacağız? Bizden özür mü dileyecekler. Evlerin çoğunda henüz eşyalar var. 104 daireden 8'i boşaltılmış. Bu binanın 22 tanesinde hala içeride eşya var. Valilik bize bildirmemiş. Bizim binanın yıkım kararı sağda solda dolaşıyor ama bize herhangi bir bilgi gelmedi. Tebligat yok. Yıkımcılar günü geldi mi kim gelirse yıkıp geçiyormuş. Hiçbir bilgi yok. Adamlar gelip yıkıp gidiyor. Bizimkiler de yıkım kararını şans eseri görmüşler.” dediler.