Mahalle çöplüğe döndü

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da şehri terk eden vatandaşlar evlerine dönmeye başladı. Ancak vatandaşlar dönerken adeta çöplüğe dönmüş sokaklarla karşılaştı. Yeşilyurt ilçesi Salköprü Mahallesi Başkatip Sokak moloz ve çöp yığınlarıyla dolu sokaklardan bir tanesi. Vatandaşlar, çöplüğe dönen sokağa kokudan ve moloz yığından giremediklerini, belediyeyi defalarca aramalarına rağmen yetkililerin, vatandaşlara, kendi işleri olmadığını söylediğini iddia ettiler. 

Mahalle çöplüğe döndü

6 Şubatta yaşanan depremlerde Malatya’da yüzlerce bina yıkılırken birçok depremzedede evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yeşilyurt ilçesi Salköprü Mahallesi Başkatip Sokak’ta yaşayan Yusuf Budak, depremden sonra terk ettiği evine döndüğünde sokağın moloz ve çöp yığınlarıyla dolduğunu gördü. Sokağın temizlenmesi için defalarca belediyeyi arayan Budak, belediyenin çöp yığını ve molozları temizlemek belediye ait değil ifadeleri karşısında şaşkınlığa uğradı. 

Belediye bu kadar aciz mi?

Konuyla ilgili gazetemize konuşan vatandaş Yusuf Budak, evler ve çatılar tamir edildikten sonra molozların sokağı kapladığını belirterek, “Evimiz az hasarlı depremden sonra çocukları başka yere göndermiştik. Depremden sonra evimize döndük. Çatılar yıkılmış, yapmışlar, molozları yere atmışlar. Pisliklerden, kokulardan evimize giremiyoruz. Evimizin önünü kendim temizledim, molozları bir yere toparladım. Gelin molozları kaldırın dedim. Çöp kutuları yoktu, istedim. Belediye bana her seferinde molozları kaldırmadıklarını söyledi. Belediye bu kadar aciz mi?" diyerek tepki gösterdi.

Bu kadar mı zor

Belediyeyi defalarca aradıkları halde kimsenin gelmediğini belirten Budak, "Molozları onlar kaldırmasa kim kaldıracak. Ben toplasam bile nereye götüreyim. Kaç sefer aradım bilmiyorum. En sonunda sadece çöp kutusu getirdiler. Çöp kutusu geldi ama çöpler toplanmıyor. Çöp arabaları geliyor, aşağıdan ya da üst yoldan geçiyor ama bu sokağa hiç girmiyor. Bu sokakta bir ev tek ağır hasarlı. Bir sürü insan burada ama bir ev için bütün sokak sıkıntı yaşıyor. Ailem var, insanlar var kokudan girilmiyor. Ben kendi evimin önünü temizledim ama sokak pis. Temizlesek bile sorun çözülmüyor bu pislikler kapımızın önünde duruyor. Bir kepçe göndermek bu kadar mı zor?" dedi.

Havalar ısınıyor hastalık riski artıyor

Vatandaşların evlerine giremediklerini söyleyen Budak, "Evlerin önünü temizlemek bu kadar mı zor. Molozları ne yapacaklar, bu insanlar ne yapacak? Havalar ısınıyor, koku artıyor. Sokağı sinekler bastı, hastalık riski var. Her taraf koca koca sinekler, fareler doldu" diyerek salgın hastalık riskine vurgu yaptı. 

Mahallelinin ne suçu var? 

Budak, mahallede yıkılan binadaki suyun kesilmediğini de ifade ederek, "Suya bile bakmıyorlar. Şu bina yıkıldı, suyu kesmediler. Altından su çıkıyor evlerimizin dibine gidiyor. Kaç sefer MASKİ'yi aradım. Belki 50 sefer ardım, gelen yok. Evimizin içine su dolacak sağlam evimizde gidecek. Kayıt yapıyoruz diyorlar bir şey yok. Çavuşoğlunun, Salköprünün ne suçu var, niye böyle yapıyorlar" diyerek çözüm beklediklerini söyledi.

Ben nasıl oy vereyim

Yeşilyurt Belediyesinde defalarca kayıt oluşturduğunu hatırlatan Budak, "Depremden sonra 3 ay geçti gelen giden yok. Seçim dönemi geldi. Yarında gelir oy isterler, ben nasıl oy vereyim. Çocuğum depremden kurtuldu hastalıktan mı ölsün. Yardımcı olacakları bir şey varsa gelsinler. Vatandaşın derdini dinlemek bu kadar mı zor" açıklamasında bulundu.