Mağduriyetler sürüyor

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, 'Rotasyon' uygulaması adı altında hiçbir gerekçe gösterilmeden TCDD'nin 60 çalışanı sürgün edilmesine tepki göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Mağduriyetler sürüyor

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, 'Rotasyon' uygulaması adı altında hiçbir gerekçe gösterilmeden TCDD’nin 60 çalışanı sürgün edilmesine tepki göstermeye devam edeceklerini söyledi. Akdemir,"12 Mayıs 2020 tarihinde yapılan sürgünlerin üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen, sürgün edilen 40’tan fazla demiryolu personelinin mağduriyetleri hala devam etmektedir" dedi. BTS Malatya Şubesine bağlı üyeler TCDD tarafından uygulanan 'rotasyon' uygulamasına tepkilerini sürdürüyorlar. Konu ile ilgili TCDD Müdürlüğü önünde açıklama yapan BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, sürgünlerin üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen, sürgün edilen 40’tan fazla demiryolu personelinin mağduriyetlerinin sürdüğünü dile getirdi.

Vefasızlıkla karşı karşıyayız 

Akdemir, yapılan sürgünlerin hukuk, demiryolu mevzuatı ile akıl ve vicdan yönünden hiçbir geçerli dayanağı olmadığını kaydederek, "Burada sürgün edilen bazı demiryolu çalışanlarının özel durumlarından ve nakil gerekçelerinden bahsetmek isterim: Sürgün edilen demiryolu çalışanlarından birinin engelli çocuğu ve kronik rahatsızlığı bulunan eşi vardır. Sürgün edilen bir başka demiryolu çalışanı arkadaşımız kanser hastası olup, kemoterapi tedavisi görmektedir. Sürgün edilen diğer bir demiryolcu arkadaşımızın eşi yatalak olup, bakıma muhtaçtır.   Sürgün edilen İzmir’deki 3 trafik kontrolörü arkadaşımız COVİD-19 salgını nedeniyle iş yerlerinde gerekli tedbirin alınması için dilekçe vermişler ancak işverenin arkadaşlarımızın dilekçelerine cevabı sürgün olmuştur. Bazı demiryolcu arkadaşlarımızın iş yerlerindeki çalışma süreleri 2 yıl bile olmamışken rotasyon adı altında sürgüne gönderilmişlerdir. Ayrıca sendikal faaliyetlerin güvence altına alındığı Anayasa ve 4688 Sayılı Sendika Kanunu’na rağmen, İzmir Şube Başkanımız ve sendika temsilcisi arkadaşlarımız hiçbir sebep gösterilmeden TCDD Yönetimi tarafından sürgün edilmişlerdir.  Yaklaşık 35-40 yıldır bu kuruma demiryollarının her kademesinde ve ülkemizin en ücra köşelerinde zorluklarla ve fedakârca hizmet etmiş olan emekçi demiryolu personeli, vefasızlıkla karşı karşıya kalmış ve sürgün edilmişlerdir. Bütün ömrünü bu kuruma adamış fedakâr demiryolu çalışanlarına sürgün reva görülürken, yandaş sendikanın şube başkanlarına da hülle yoluyla unvan verilerek terfi ettirilmektedirler.  Bunların yanı sıra, sokağa çıkma yasağı ve seyahat yasağı bulunan bazı illerdeki sürgün edilen arkadaşlarımızın aceleyle ve kasıtlı olarak ilişikleri kesilerek yeni görev yerlerine gitmeye zorlanmışlardır. TCDD Yönetimi pandemi koşullarını fırsat bilerek yapmış olduğu bu sürgünlerle demiryolu çalışanlarına ve ailelerine Ramazan Bayramını zehir etmiştir. TCDD Yönetimini akıl ve vicdandan uzak, hukuk ve mevzuata aykırı bu sürgünleri iptal etmeye davet ediyoruz.  Buradan Sayın Ulaştırma Bakanı ve Sayın Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyoruz: Demiryollarında iş barışını ve huzurunu bozan, çalışanların ve ailelerinin mağduriyetine sebep olan bu sürgünlerin durdurulması için TCDD Yönetimine gerekli uyarıların yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.