Mağduriyet yaşanıyor
Hükümet, yeni nafaka düzenlemesi ile süresiz nafakayı sona erdireceği bir formül üzerinde çalışıyor. Avukat Emre Apak, Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemede, nafakanın evlilik süresiyle sınırlanması ve kadına devletin nafaka ödemesi üzerinde durulduğunu belirterek, 'Bir sınırlama getirilmeye çalışılıyor. Tabi bunlar gündem olan durumlar. İlgili komisyonlarda tartışılacak yeniden revize edilecek. 2022 yılının ortalarına kadar muhtemelen çalışma netleşecektir. Çünkü bunu bekleyen binlerce insan var, mağduriyetler yaşanıyor' dedi.
Yoksulluk nafakası için düzenlenen tasarının ayrıntıları belli oldu. Yeni düzenlemeye göre nafaka, evlilik süresine göre ödenecek. Tasarının hayata geçmesiyle birlikte neler değişecek? Mağdurlar nasıl etkilenecek? Konuya ilişkin gündeme gelen başlıkları, Malatya Barosu Avukatı Emre Apak gazetemize anlattı. Apak, yeni düzenlemede, hukukta süresiz nafaka olmayacağını, nafakanın kadının çalışmaya başlaması, yeniden evlenmesi veya bir başkasıyla fiilen evli gibi yaşaması durumlarında kesileceğini söyledi.
Evlilik süresi kadar nafaka
Medeni Kanun içerisinde düzenlenen nafaka müessesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Apak, “Ciddi anlamda nafaka ile geçimini sağlayanlar da var, bu olayın mağdurları da var. Uzun süreden beri ülke gündemini meşgul ediyor. 2019 yılında gündeme alındı. Süresiz nafakanın süreli hale getirilmesi için çalışmalar yapıldı. Bunu da belli aşamalara yayalım. Çünkü birkaç aylık evlilikten sonra bile süresiz, süresi belli olmayan belki kadının istisnai durumlarda kadının vefatına kadar nafakalar vardı. Bu durumun vatandaşların maaşların büyük bir kısmının nafakaya gitmesine sebebiyet veriyordu bu durum mağduriyetlere yol açıyordu. 2019 yılında yapılan düzenlemelerde evlilik ne kadar sürmüşse o kadar nafaka ödenmesi veya durum ve şartlara göre 5 yıl ödenebilecek nafaka düzenlemesi gündemdeydi. Bazı olası tepkiler karşısında askıya alındı. 2022 yılında 6. Yargı Paketi içerisinde hem nafaka hem de uzun süren boşanma davalarla ilgili düzenleme çalışması yapılmaya karar verildi. Nafaka 3 ana başlık halinde ele alındı. Bunlardan bir tanesi evlilik süresi kadar nafaka ödenmesiydi. Diğeri evlilik süresi ne kadar sürmüşse yarısı kadar nafaka ödenmesiydi. Diğer evlilik ne kadar sürerse sürsün 5 yıl nafakanın ödenmesiydi. Nafaka kesildikten sonra kadının ekonomik ihtiyacı devam edecekse nasıl giderilecek. Burada sosyal devlet anlayışı gereği devlet hazırlayacağı fonlarla destek verecek diye bir çalışma yapıldı” diye konuştu.
Binlerce nafaka mağdurları var
Avukat Apak, yeni düzenlemenin detaylarının2022 yılının ortalarına kadar netleşebileceğini kaydederek, “Adalet Bakanlığında görev değişikliği olmasıyla beraber çalışmada yeni bir revizyon yapıldı. Nafakalarda 2 başlık belirlendi. Evlilik süresine göre üst sınır olsun denildi. 2 yıla kadar süren evlilik varsa 5 yıl boyunca nafaka ödensin. 5 ile 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl boyunca nafaka ödemesi gerçekleştirilsin. 15 yıl ve üzeri evliliklerde, evli kalınan süre kadar nafaka ödensin denildi. Bir sınırlama getirilmeye çalışılıyor. Tabi bunlar gündem olan durumlar. İlgili komisyonlarda tartışılacak yeniden revize edilecek. 2022 yılının ortalarına kadar muhtemelen çalışma netleşecektir. Çünkü bunu bekleyen binlerce insan var, mağduriyetler yaşanıyor. Ayrışma noktası olacak. Evlenirse ya da hayâsız birlikte yaşantı sürerse nafakanın kesilmesi söz konusu olacak. Bunun haricinde sürekli ömür boyu ödeme oluyor. Mağduriyetin giderilebilmesi için olması gereken bir sistem. Nafaka alan kişi kayıtsız çalışıyor ve nafaka almaya devam ediyor. Süre oldu zaman süre ile kısıtlı olacak. Nafaka ödeyen kişinin süreden sonra sorumluluğu kalkacak. Sosyal devlet anlayışı devreye girecek. Devlet araştırma detaylı inceleme yapacak. Detaylı araştırmalar belki de nafaka düzenlemesine daha adil bir düzen getirecek. Yeni düzenlemeyi ile birlikte mağduriyetler en aza indirilecek” şeklinde konuştu. Yeni düzenleme ile ilgili bazı eksikliklerin olduğunu anlatan Apak, “Sistem bu şekilde işleyecekse etkin denetim mekanizmasının getirilmiş olması gerekiyor. Yoksa ciddi anlamda devletin bütçesinden para çıkmış olacak. Boşanma sayılarında büyük bir artış var. Sadece nafaka alabilmek adına durumu çok iyi olan insanlarla evlenen kadınlar var. Aynı durumda olan erkekler var. Dolayısıyla kasıtlı olarak bu eylemlerin içerisine giren kimse tavır ve davranışlarına göre bir cezai yaptırım getirilerek bu yol tıkanmış olacaktır” dedi.
Sebepsiz başvuruların önüne geçilmiş olacak
Apak, yeni düzenleme ile birlikte nafaka için boşananların zorunlu boşananlardan ayırt edileceğini vurgulayarak, “Sürekli dayak yiyen veya eşi uyuşturucu kullanan biri ile bir kadının evlilik birlikteliğini devam ettirmesi çok zor. Burada devlet diyor ki, sen gel bizim güvencemiz altında kal. Seni koruyan yasalarımız var. Gerekirse senin nafakanı biz ödeyeceğiz. Devlet, halk diliyle devlet baba rolünü hukuki anlamda sosyal devlet ilkesini vücut buldurtursa sıkıntı olmuyor. Olup olmadık yerde dava açmalar, mahkemeye koşmalar mahkemelerdeki davaların binlere varmasına sebebiyet veren başvuruların önüne geçilmiş olacak. Devletin amaçlarından bir tanesi de toplumun kutsal saydığı müesseselerin ayakta kalmasını sağlamak. Yapacağı çalışmalar ve vereceği eğitimlerle bu kutsal değerin ayakta kalmasını sağlayacak adımları atmak zorunda” açıklamasında bulundu.