Mağduriyet sürüyor

Cumhurbaşkanı Kararı ile 'Riskli Alan' ilan edilen Battalgazi İlçesi Şehit Fevzi Mahallesi'ndeki vatandaşlar, yetkililerin, 24 Ocak depreminde ağır hasar alarak yıktırılan evlerin yerine kendilerine ev sözü verdiğini iddia ederek, 'Bizim evimizi yıktılar ve 'Size Gelincik Tepesi'nden devlet ev verecek' dediler. Parayla da olsa biz de kabul ettik. O zamandan bu zamana kadar hala depremzede olarak mağduriyetimiz devam ediyor' diyerek sıkıntılarını dile getirdiler.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Mağduriyet sürüyor

Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı, Şehit Fevzi Mahallesi Resmi Gazete’nin 28 Haziran 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile “Riskli Alan” ilan edilmişti. Mahallede, geçtiğimiz günlerde riskli alan çalışması kapsamında yıkım çalışmaları gerçekleştirilmişti. Mahalledeki 11 arsa sahibi kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini ileri sürerek, basın açıklamasında bulundular.

Derdimizi anlatıyoruz 

Depremzedeler adına konuşan Hakan Canyeter, deprem olduğunda kendilerine hak tanındığını belirterek, "Sayın Valimiz, Kaymakamımız, bürokratlarımız, Belediye Başkanımız bizlere yazılı olmasa da şifahi olarak söz verdiler. Bizim evimizi yıktılar ve ‘Size Gelincik Tepesi’nden devlet ev verecek’ dediler. Parayla da olsa biz de kabul ettik. O zamandan bu zamana kadar hala depremzede olarak mağduriyetimiz devam ediyor. Elimizde 7 komisyon kararı var. Depremzede olmasaydık bu karar verilmezdi. 8.aydan sonra riskli alan adı altında mahallemize kentsel dönüşüm geldi. Ama AFAD kapsamında değil. Biz derdimizi tüm yetkililere izah ettik ve haklı olduğunuzu söylediler. Ama derdimize çare olmadılar. Bize ‘2 yerden ev alamazsınız’ dediler. Biz zaten 2 yerden ev istemiyoruz. Bizi bizim arsamız, diğeri ise devletin bize parayla verdiği hak. Başka yerde de olsak zaten devlet bize bunu veriyor. Bize, ‘2 yerden bir yeri seç’ diyorlar. ‘Sizin arazinizi kamulaştıracağım, Gelincik Tepesi’ne mahsuplaştıracağım’ diyorlar. Kanunlarda bizle ilgili hiçbir şey yok. Biz derdimizi anlatıyoruz ama bir türlü derman bulamıyoruz" dedi.

Hala ortadayız

Kendi arazilerinin olduğu yere şantiye alanı kurulduğunu ifade eden Canyeter, "Biz hala ortadayız. Haziran ayının 11’de alelacele kura çekildi. Zaten 1 ve 8’inci aylarda deprem konutları hazırdı. O zaman da evlerimiz teslim edilebilirdi. Biz hakkımızın peşindeyiz. Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanımızın ve Çevre ve Şehircilik Bakanımızın söylediği sözler yerine getirilmedi. Müdürler ve bürokratlar bizi hiçe saydılar. Biz 11 kişi olarak mağduruz. 11 kişi demek 500 kişi demek. Bizim sorunumuz çözülmeden kesinlikle arsamıza dokundurmayacağız" diye konuştu.