Mağduriyet sürüyor
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Malatya Şubesi tarafından 28 Şubat darbesi kınandı. MAZLUMDER adına açıklama yapan Şaban Kocaman, 23 yıldır bazı alanlarda sıkıntı ve mağduriyetlerin devam ettiğini belirterek, 'Özellikle halen cezaevlerinde tutulan 28 Şubat mahpusları ve onların aileleri yönünden 28 Şubat bütün yakıcılığıyla devam etmektedir' dedi.
Türk siyaset tarihine ‘post modern darbe’ olarak geçen 28 Şubat 1997’deki MGK bildirisinin üzerinden 23 yıl geçti. MAZLUMDER Malatya Şubesi tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.
MAZLUMDER adına açıklama yapan Şaban Kocaman, İdlib'de Türk askerlerine yönelik hain saldırıyı lanetledi. Kocaman, 28 Şubat darbesinin üzerinden 23 yıl geçtiğini anımsatarak, "Darbe sürecinde dönemin hükümeti düşürülmüş, milyonlarca insan fişlenmiş, bankalar hortumlanmış, basın üzerinden darbe ve darbeciler aklanarak darbe hukuku ve mantığı topluma dayatılmış; Genelkurmayda düzenlenen brifinglere katılan yüksek yargıçlar, akademisyenler ve rektörler darbe düzenine itaatlerini ayakta alkışlarla sunmuş, yargıçlar bu itaatlerini ‘brifingli yargı kararları’ diye isimlendirdiğimiz mahkumiyet kararlarına yansıtmış; iş ve sanayi çevreleri yeşil ve dost olmak üzere iki kampa ayrıştırılmış; siyaset dünyasının ve sivil toplumun bazı önemli aktörleri darbe düzenine selam durarak verilen rolü icra etmiş; Başörtülü öğrenciler darbecilerin şiddetine maruz kalarak okul kapılarından içeri alınmamış, "ikna odalarında" baskıya uğramış, başörtülü kamu personeli kovuşturma geçirip adli ve idari cezalara muhatap kılınmış, sürgün edilmiş, mesleklerinden atılmış; İmam Hatip ve meslek lisesi öğrencileri kazanılmış hakları da hiçe sayılarak katsayı engeliyle ile istedikleri bölümlere girememiş; dindar askerler eşlerinin başörtüsü ya da dini vecibelerine olan bağlılıkları sebebiyle ordudan atılmış; devlet tam bir gardiyan havasına bürünmüştür" diye konuştu.
28 Şubat bütün yakıcılığıyla devam etmektedir
Birçok insanın suçsuz bir şekilde cezaevlerinde tutulduğunu dikkat çeken Kocaman, "Bahse konu ve sayılabilecek onlarca farklı alanda yaşanan mağduriyetlerin bir kısmı aradan geçen 23 yılda çözülmüş olsa da bazı alanlarda sıkıntılar ve mağduriyetler devam etmektedir. Özellikle halen cezaevlerinde tutulan 28 Şubat mahpusları ve onların aileleri yönünden 28 Şubat bütün yakıcılığıyla devam etmektedir. Ortalama 25-30 yılını cezaevlerinde geçiren bu insanların bir kısmı bütün bir gençlik çağını bir kısmı bütün bir yaşlılık devrini cezaevlerinde geçirmiş bulunmaktadır. 28 Şubat’ta darbe yaptığı mahkemece tescil edilip müebbet hapis cezası alan darbeciler ayda bir imza karşılığı salıverilirken darbenin hakiki mağdurları cezaevlerinde tutulmaktadırlar. Beraat etmesi gerekirken bir torba dosyaya dahil edilen; en ağır yorumda bile “adli nitelikli süreli hapis” cezası alması gerekirken “siyasi nitelikli müebbet hapis” cezası verilen; delil niteliği tartışmalı olup ABD’de deşifre edilmiş dijital kayıtlarla cezalandırılan; avukatsız ve işkenceli sorgulamalarda imzalatılan sahte ifade tutanaklarına dayanılarak gençlikleri ellerinden alınan; toplumsal zemin oluşturmak adına ev ya da işyerlerine yerleştirilen sahte delillere dayanarak aşağılık iftiralarla suçluymuş gibi medyanın önüne atılan 28 Şubat Mahpuslarının bir kısmı talep ettiğimiz yeniden yargılama süreçlerinde suçsuzlukları ortaya konularak beraat etmesine rağmen bir kısmı halen içeride tutulmaktadır" yorumunda bulundu.