Maaşımız yetmiyor

Döviz kurundan en çok emekliler etkilendiğini, aldıkları maaşların yetmediğini belirten Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, 'Emeklinin alım gücü sıfır. Ekmek alacak gücümüz yok. Biz hükümetten bize sahip çıkmalarını, bizi göz ardı etmemelerini istiyoruz. Fazla bir şey istemiyoruz, geçinebileceğimiz zam versinler' dedi.

Maaşımız yetmiyor

TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, basın mensuplarına emekli maaşlarına yapılması planlanan zam oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tangüner, emeklilerin de asgarî ücret kadar zam beklentisi içinde olduğunu belirterek, emeklilerin göz ardı edilmemesini istedi. 

Emekli sıkıntı içerisinde

Emeklilerin aldığı bin 500 lira maaşla geçinemeyeceğini vurgulayan Tangüner, "Enflasyon yüzde 35-40 verilecek zam yüzde 10-12 emekli nasıl geçinsin. Emekli çok mağdur emeklinin alım gücü sıfır. Arkadaşlar buraya geliyor, ekmek alacak gücümüz yok diyorlar. Ortalama emeklinin aldığı maaş bin 500, bin 600 lira, yüzde ellimiz bu parayı alıyor. Malatya'ya bu paraya nasıl geçineceğiz. Geçinmek mümkün değil. Onun için biz emekliler büyük bir sıkıntı içerisinde, inşallah devletimiz bir çözüm bulur. Dövizin yükselmesi piyasaları allak pullak etti. Biliyorsunuz 10 liraya aldığımız bir malı şuan 20 liraya, 20 liraya aldığımız bir malı 40 liraya alıyoruz. Sıkıntılarımız çok büyük.  Bize verilen zam yıllık olarak yüzde 21çok çok yüzde 24 bu da emeklilerin yılda 200-250 lira zam alması demek. Malatya'da ev kiralarına her sene enflasyon ekliyorlar. Şuanda yüzde 50'den aşağıya zam yapmıyorlar. 600 liralık ev bin lira olmuş. Emekli bin 500 lira ile nasıl geçinecek. Çok büyük sıkıntı içerisindeyiz, geçinmemiz mümkün değil. Maaşlara yapılan zam yüzde 10-12 gıdaya, faturalara kiraya gelen zamlar yüzde 30 yüzde 40 bu maaşla nasıl idare edeceğiz" diye konuştu.

Emekliye sahip çıkın

Ek ödeme ile ilgili de konuşan Tangüner, "Bundan önce biliyorsunuz ek ödememiz vardı. Ek ödeme 7 yıldan beri yüzde 4, hiç olmazsa ek ödemeyi yüzde 7'lere çıkarın, bize bir faydası olsun. Yapacağımız diyorlar ama yapmıyorlar. Memurlar için 3600 ek gösterge var. Bunu yükseltseler bizim de ek ödemelerimizi yükseltmeleri lazım ama ses seda yok. Ek ödemelerimizin yapılmasını, maaşlarımıza ek ödeme yapılmasını istiyoruz. Verilecek zamla biz idare edemeyiz. İnşallah göz ardı etmezler. Emekli kendi haline bırakıldı. Ek iş de yapamıyoruz. Biz hükümetten bize sahip çıkmalarını, bizi göz ardı etmemelerini istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz, geçinebileceğimiz zam versinler" açıklamasında bulundu.