'Liyakatsiz Atamalar Eğitimi Çökertti'

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in katılımıyla gerçekleştirilen 24 saatlik Eğitim Maratonu'nda eğitimin ciddi sorunlarına dikkat çekti. Yıldız, AKP iktidarının eğitim sistemini bilinçli olarak baltaladığını ve eğitimin çağdaş, laik, bilimsel ve kamusal hizmet anlayışından uzaklaştığını vurguladı.

'Liyakatsiz Atamalar Eğitimi Çökertti'

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in katılımıyla gerçekleştirilen Eğitim Maratonu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamasında Yıldız, “24 saat önce partimizin Ankara’da Meclis yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda başlattığı Eğitim Maratonu az önce sonlandı. 24 saat boyunca, yüze yakın konuk ile eğitim gündemini konuştuk. Akademisyenler, uzmanlar, sendika yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizin katılımıyla gerçekleşen Eğitim Maratonu’muzun açılışını Genel Başkanımız Özgür Özel yaptı” dedi.

Eğitimin Sorunları ve Çözüm Önerileri

Yıldız, 24 saat süren maratonda eğitimin birçok başlığını ele aldıklarını belirterek, “İlk çıktı olarak diyebiliriz ki, eğitim konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. Çünkü eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Eğitimin bileşenleri olan; öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar, STK’lar ve niceleri, eğitimin birçok farklı başlığından ve okul ortamında yaşananlardan, eksikliklerden muzdarip durumda” ifadelerini kullandı.

Eğitim Maratonu'nun Sonuçlarını Açıkladı: 'Eğitim İçin 24 Saat Yetmez'

Eğitim Sistemi Çöküşte

Yıldız, eğitim sistemi hakkında yaptığı değerlendirmede, “Eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler ve diğer paydaşlar eğitimin birçok farklı başlığından ve eksikliklerinden muzdarip durumda. Eğitim alanındaki dertler ve sorunlar her geçen gün artarak devam ediyor” dedi.

AK Parti İktidarının Eğitim Politikaları Eleştirildi

Yıldız, AK Parti iktidarının eğitim sistemini bilinçli bir şekilde baltaladığını belirterek, “Liyakatsiz atamalarla, eğitimin niteliği yerle bir edilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmış, köy okulları ve yatılı okullar kapatılmıştır. Deprem bölgelerindeki çocuklarımız hala zor şartlar altında eğitim görmeye devam etmektedir” diye konuştu.

Eğitimde Geriye Gidiş

Yıldız, uluslararası ölçme değerlendirme sonuçlarına göre Türkiye’nin eğitim alanında geriye gittiğini vurguladı. “2022 PISA araştırmasında Türkiye, matematikte 39, fende 34, okumada 36’ncı sırada yer almıştır. Eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe her geçen yıl düşürülmüştür” ifadelerini kullandı.

Eğitim Maratonu'nun Sonuçlarını Açıkladı: 'Eğitim İçin 24 Saat Yetmez'

Öğretmenlerin Sorunları

Öğretmenlerin yaşadığı sorunlara da değinen Yıldız, “2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısı AKP iktidarında 1 milyona yükseltilmiştir. Öğretmenlerimiz yoksulluk sınırının altında maaşlarla çalışmakta, okullarda şiddet görmekte ve itibarsızlaştırılmaktadır” dedi.

Eğitim Maratonu'ndan Çıkan Sonuçlar

Yıldız, Eğitim Maratonu’ndan elde edilen sonuçları paylaşarak, “AKP’nin kindar ve dindar nesil yetiştirme ideali ile başlattığı süreç, makbul ve itaatkar nesil yetiştirme istemiyle sürdürülmektedir. CHP olarak, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için Danıştay’a iptal ve yürütmeyi durdurma davası açmış bulunmaktayız” dedi.

Laik ve Bilimsel Eğitim Mücadelesi

Yıldız, CHP’nin eğitim mücadelesine devam edeceğini vurgulayarak, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP’nin karanlığına teslim etmeyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.’ Laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitim haktır!” ifadelerini kullandı.