Kuzu doğumları başladı

Baharın da müjdeleyicisi olarak bilinen kuzu doğumları Malatya'da başladı. Günde iki defa anneleri ile buluşturulan kuzuların buluşma anları renkli görüntülere sahne oluyor. Yaklaşık 2 buçuk ay sürecek olan doğum sürecinde, gözlerini dünyaya açan kuzuların bakımları da oldukça zahmetli.

Kuzu doğumları başladı

Baharın habercisi olan yavru kuzular dünyaya gözlerini açıyor. Her gün iki defa anneleri ile buluşturulan kuzuların bakımı da büyük zahmet istiyor. Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Sürgü Mahallesi'nde bulunan bir çiftlikte ilkbahar mevsiminin müjdecisi olarak görülen kuzulama dönemi başladı. Ağıllar kuzuların tatlı bir melodiye dönüşen sesleriyle dolarken, 5 ay önce gebe kalan koyunların bazıları ise ikiz ve üçüz doğurarak yetiştiricilerinin yüzünü güldürüyor. Yetiştiriciler bir taraftan zorlu yaşam şartlarına rağmen sürülerini iyi beslemeye çalışıyor, diğer taraftan da yeni doğan kuzuları soğuk hava ve hastalıktan korumak için çareler arıyor.

Üretmemiz gerekiyor

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, 2021 yılının ilk kuzuları doğmaya başladığını belirterek, bu işletmemiz de Doğanşehir’de. Zorlu şartlarda nasıl yapıldığını hepiniz görüyorsunuz. Bu anlamda ben yetiştiricilerimize, üreticilerimize teşekkür ediyorum. Çünkü bizim üretime ihtiyacımız var. Üretmemiz gerekiyor. Bu anlamda devletimiz, bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımız da önemli destekler veriyor. Bu desteklerin artarak devam etmesi lazım. Çünkü küçükbaş hayvancılık mera, yem girdisi en az olan hayvancılık tipi. Bu yüzden küçükbaş hayvancılığın daha fazla desteklenmesini istiyoruz. Hayvanlarımızın yaklaşık yüzde 50’si doğum yapmış durumda. Bu doğumlar mart ayının sonuna kadar devam ediyor. Doğumlar bölgelere göre değişiyor. Yetiştiricilerimiz küçükbaş hayvanlarına çocuk gibi bakıp, büyüttüğünü bilenlerden birisiyim. Buradan yetkililere, yerel yöneticilerimiz, valilerimiz, kaymakamlarımız yetiştiricilerimizi ve üreticilerimizi her anlamda gözetsinler. İlgili kurumlar yetiştiricilerimizi gözetsin. Buralara gelsinler, bir çaylarını içsinler ve buraları bir görsünler. Yetiştiricilerimizin, üreticilerimizin hayvancılığı nasıl yaptıklarını görsünler. Üretimin artması için elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi. 

Üretici desteklensin

Hayvancılığın girdi maliyetlerinde yem fiyatlarının artığına dikkat çeken Akın, üretimin yem girdi maliyetiyle çok orantılı olduğunu küçükbaş hayvancılığın da daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Her kurumun üreticileri desteklemesi gerektiğini ifade eden Akın, "Bakıyorsunuz buradaki küçük çocuklarımızın bir tableti, bir bilgisayarı olmadığı için veya internet bile çekmediği için EBA’dan faydalanamıyor. Bu anlamda bu gibi yerleri yetkililerin gözetmesini istiyoruz. Merkez de dağıtım yapmayla bu işler olmuyor. İlçe, köy, mezralardaki çocukların eğitimde geri kalmasını istemiyoruz. Bu nedenle yetkilileri buralara davet ediyoruz. GSM şirketlerine özellikle çağrıda bulunuyorum, yazın insanlarımız yaylalarda telefonla konuşamıyorlar. 2-3 kilometre uzaklıktaki tepeye çıkıyor ki, hastalarına bir ambulans çağırsın. İlgililerin bu tür gözetimleri yapmasını istiyorum. Buralara bu konuda yatırım yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Kuzu doğumları başladı

İşletme sahibi Hüseyin Kızıl da,  20 yıldır bu işi yaptığını ifade ederek, "Kendi işletmemiz. Ailemle birlikte yapıyoruz. Başkanımızın işletmemize geldiği için teşekkür ediyorum. Kuzu doğumları başladı, zor, gece-gündüz içerisindeyiz. Hep ilgi isteyen bir iş. Küçük çocuk gibi ilgi ve şefkat istiyor. Gece gündüz demeden uğraşıyoruz. Yemle ilgili sıkıntımız var. Yem maliyetleri çok yüksek. Saman fiyatlarının pahalı olması bizi etkiliyor" dedi.

İşimizi severek yapıyoruz

Çoban bulamadıkları için zorluk çektiklerini söyleyen Sultan Kızıl, işini severek yaptığını ifade etti. Hasan Kızıl ise, hayvancılıkla uğraşmanın kendileri için çok iyi olduğunu vurgulayarak, "Yalnızca çobanların sigortası yaptırılsa çok iyi olur. Öte yandan yem çok pahalı. Arpa, saman çok pahalı. Hayvancılık yine de çok iyi. Kuzularımız sağlıklı doğuyor. Eşim, çocuklarımla birlikte 4 kişi bu işle uğraşıyoruz. Gece saat bire kadar bakıyoruz. Elbette ki zor oluyor. Yavruları günlük 2 defa yemliyoruz. Aşılarını yapıyoruz" açıklamasında bulundu.