Kutsal yolculuk başlıyor
Malatya'dan hac ibadeti için kutsal topraklara gidecek ilk kafilenin gidiş tarihi belli oldu. Malatya İl Müftü Vekili İhsan Mesut Akbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla 29 Temmuz itibariyle Malatya'dan 3 kafile halinde gidileceğini söyledi.
2019 Yılı Hac organizasyonu için geri sayım başladı. Hac organizasyonunun en büyük organizatörü durumundaki Diyanet İşleri Başkanlığı Malatya’dan gidiş tarihini açıkladı. Müftülük binasında basın mensuplarına 2019 Yılı Hac organizasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müftü Vekili İhsan Mesut Akbaş, Malatya’dan ilk kafilenin 29 Temmuz’da hareket edeceğini söyledi. Akbaş, Malatya’da şirket ve diyanet olmak üzere 840 hacı adayının, hac farzını ifa etmek üzere kutsal topraklara yolculuk yapacağını belirterek, “840 hacımızın 498 tanesi Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla, 342 tanesi şirketler vasıtasıyla hac ibadetlerini gerçekleştirecekler. 498 hacımızdan, büyük çoğunluğu Malatya’dan kaldırılacak üç uçakla Cidde Havaalanına gidecekler. 29 Temmuz 2019 gece saat üçte ilk kafilemiz hareket edecek. İkinci kafile öğlenden sonra on üç otuzda, diğeri aynı tarihte yirmi üç kırkta hareket edecek. Hacılarımızı hareketlerinden beş saat önce Büyükşehir Belediyesi yanında bulunan Sümer Camisinde program yaparak uğurlayacağız. Program yapıldıktan sonra otobüslerle havaalanın intikalleri gerçekleştirilecek. Dönüşler 30-35 gün sonra Malatya’mıza olacak. Hacılarımızın, yapacakları ibadetlerden lezzet almalarını temenni ediyoruz. Rabbim kolaylıklar ihsan eylesin. Hac özel bir ibadet. Meşakkatli anları var çünkü birçok insan aynı anda aynı ibadeti yapmak için hareket ediyorlar. Bu durum beraberinde bazı müşkülatları getirebiliyor. Hacı adaylarına tavsiyemiz sabırlı bir şekilde davranmaları, güzel bir şekilde ibadetlerini en yoğun şekilde, ne kadar yapabiliyorlarsa ibadetlerini yapıp, haccın bereketinden istifade etmiş şekilde dönmelerini temenni ediyoruz” dedi.
Kotaların arttırılmasını bekliyoruz
Uzun yıllar hacca gitmek için başvurup, kura çıkmayanlar için konuşan Akbaş, “Uzun yıllar bekleyenlerle ilgili bundan dört yıl önce 90 bin tespit yapıldı. 90 bin kişi mescidi haram inşaat dönemine denk geldi. Kotalar aşağıya düştü. Kardeşlerimiz kotalara halinde 45 bini bir yıl, 45 bini bir yıl sonraki yıl olmak üzere götürüldü ve çok bekleyenlerle ilgili bir telafi yönüne gidildi. Şu son dönemlerde böyle bir yola müracaat edilmiyor. Kaç yıl olursa olsun kuraya tekrar giriyor. Kurada çıktığı takdirde haç farzını yerine getirmek için hacı adayı oluyor. Kalplerin buğulanmaması için; hac bir farzdır. Şartları taşımak gerekiyor. Şartları, zengin olması lazım, bedeni gücünün olması lazım, bunlara son dönemlerde şu da eklendi, kurada çıkma. Yani siz maddi ve bedeni imkanları beraber bulunduruyorsunuz ama kura çıkmayınca haç farizasını yerine getirmek için artık beklemeniz gerekiyor. Bu da nasip, nasibimizi bekleyeceğiz. Çıkarsa gideceğiz, çıkmazsa bir dahaki seneyi bekleyeceğiz. Belki ileride yıllarda kotalar arttırılacak. İmkanların genişletilmesiyle, konaklama, ziyaret mekanları düzeltilebildiği takdirde kotalar artırılacak. Artırılırsa daha fazla kişi gidip hac ibadetini yerine getirebilecek. Bir kimse imkanları sağladığı halde bir şekilde gidememişse bu artık kendisini bağlayan bir şey değil. Müracaat etmiş olmamış, kurada çıkmamış Allah hac sevabını versin diye dua ediyoruz. Yoksa Allah hac sevabını verir diye kesin bir hükümle bunu bir sonuca bağlamak mümkün değil. Mesuliyeti kalmaz Allah katında. Allah-u Teala takdir edecektir muhakkak, Allah-u Teala merhametlidir, karşılığını verecektir” diye konuştu.