Kuruyemiş lüks oldu

Yılbaşı dönemi öncesi kuruyemiş satışında bir hareket görmeyen kuruyemiş esnafı, yüksek fiyatlar nedeniyle piyasanın küçüldüğüne dikkat çekiyor. Esnaf, vatandaşların alım gücünün düştüğünü ve kuruyemiş almanın artık lüks hale geldiğini söyledi.  

Kuruyemiş lüks oldu

Kuruyemişçi esnafının her yıl büyük alışveriş umuduyla beklediği yılbaşı öncesinde, yüksek fiyatlar nedeniyle satışların geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda durgunluk yaşanıyor. Geçen yılbaşının da çok iyi geçmediğini hatırlatan kuruyemişçiler, yılbaşı öncesi kuruyemiş fiyatlarının durağan bir şekilde devam ettiğini, satışların ise az da olsa artış olduğunu söyleyen Esnaf Yurtseven Temelli, "Gecen yıla göre, ürünlerin yüzde 40 ila yüzde 200 zamlandığını, çerez tüketimini çok düşük olduğunu, önceki yıllara göre satışların yılbaşına bir hafta kala satışların yoğun olmasını beklerken artık yılbaşına bir iki gün kala satışların olabileceğinden" bahsetti.


Satışlar durma noktasına geldi    

Kuruyemiş fiyatlarının pahalı olmasının sebeplerinden bahseden Esnaf Yurtseven Temelli, kuruyemiş alımlarında piyasa sakinleştikçe satışların ve fiyatların durma noktasına geleceği söyledi. Temelli, "Satışları azalan kuruyemişler arasında Antep fıstığı yer alıyor. Geçen sene yer fıstığı 25-30 TL'den satılırken, bu sene 80-100 TL arası satılıyor. Leblebinin fiyatı 2-3 kat arttı. Güncel kuruyemiş fiyatları ise; Antep fıstığı 300 TL, badem 180 TL, fındık 180 TL, leblebi 80 TL, yer fıstığı 80 TL, Siirt fıstığı 280 TL, karışık çerez 100-230 TL, kabak çekirdeği 120 TL, ay çekirdeği 60 TL, çiğ kabak 110 TL " diye konuştu.  
Satışlar yok denecek kadar az


Kuruyemiş fiyatlarının durağanlığının devam ettiğini yılbaşı öncesi satışların yok denecek kadar az olduğunu belirten Temelli, "Kuruyemiş'in tarladan çıkıp, satıcının eline ulaşana kadar 2. elden, 3 elden esnaflara ulaşıyor. Esnafın tezgahına kuruyemiş gelmeden önce örneğin Şire Pazarında 10 TL ise, bizlere ulaşana kadar 15-20 TL buluyor" dedi. Vatandaşların kaliteli ve taze bir kuruyemiş alabilmesi için alışveriş yaptığı esnafa mutlaka güvenmesi gerektiğini söyleyen Temelli,  Antep fıstığının fiyatının bu kadar yükseleceğine inanamadıklarını dile getirerek, geçen yıl 110 TL olan Antep fıstığının bu yıl yüzde 200 artış göstererek, 300 TL ulaştığını söyledi.