Kuru kayısı artık bir yatırım aracı

Koronavirüs salgını gölgesinde de olsa, kayısı sezonuna hazırlıkların başlandığı bugünlerde lisanslı depo inşaatının son durumu ile ilgili Net Haber Gazete'sine özel açıklamalarda bulanan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, bu yılın kayısı sezonunda lisanslı deponun hazır olacağını belirtti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kuru kayısı artık bir yatırım aracı

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayının son haftasında ihalesi gerçekleştirilen, ihaleden hemen sonra yer teslimi yapılarak inşaatına başlanan Kuru Kayısı Lisanslı Deposu'nun kayısı sezonuna hazır olacağını açıklayan MTB Başkanı Ramazan Özcan, "Bu yıl üreticilerimizin sağlıklı bir şekilde ürünlerini depolamayı gerçekleştirip, depodan almış olduğu elektronik senetlerle,  bankalardan içerideki ürününün değerinin yüzde 70'i kadar faizsiz kredi kullanma ihtimali doğacak. Türkiye Ürün İhtisas Borsacılığı devreye girecek,  kuru kayısı artık bir yatırım aracına dönecek" dedi.

Koronavirüs salgını gölgesinde de olsa, kayısı sezonuna hazırlıkların başlandığı bugünlerde lisanslı depo inşaatının son durumu ile ilgili Net Haber Gazete'sine özel açıklamalarda bulanan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, bu yılın kayısı sezonunda lisanslı deponun hazır olacağını belirterek, 30 bin metrekare alan üstüne inşa edilen Kuru Kayısı Lisanslı Deposunun 6 bin ton kuru kayısının depo edileceğini söyledi.

Kısa bir sürede tamamladık

Özcan, 'Kuru Kayısı Lisanslı Deposu'nun,2017 yılında Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ile tasarlanan ve FKA Malatya Şubesinin Kalkınma Bakanlığından 12 milyon TL hibe desteği ile projelendirildiğini anımsatarak, "Daha önce bütün yasal düzenlemeleri TBMM'de Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğu ile ilgili yasal düzenlemeleri yapılmış hemen akabinde de dönemin Kalkınma Bakanlığı tarafından 12 milyon TL'lik hibe desteklenmiş projeydi.  2018 yılında göreve geldiği andan itibaren bu projenin hayata geçirilmesi için ciddi anlamla çok kısa sürede yapmamız için borsa olarak elimizi taşın altına koyduk. Projelendirdikten hemen sonra da 2019 yılı Ağustos ayının son haftasında projeyi bitirdikten sonra ihaleyi gerçekleştirdik. İhaleyi alan şirkete yer tahsisini gerçekleştirdikten sonra da çok hızlı bir şekilde çünkü süremiz çok dardı. Bu süre içerisinde yeni sezona yetiştirebilmemiz için büyük bir gayretle bu noktaya getirdik" diye konuştu.

6 bin ton kuru kayısı depo edilebilecek 

Kuru Kayısı Lisanslı Depo'sunun 30 bin metrekare alan üstüne inşa edildiğini aktatarak, "Toplam şuan için 6 bin ton kuru kayısı depo edilecek şekilde inşa edilip, inşası tamamlanmış bir depoyla karşı karşıyayız. 30 bin metrekare üstünde 6 bin ton kapasiteli yapmışız ama hemen yan tarafta ileride ihtiyaç duyduğumuz halde 4 bin ton depo yapabileceğimiz alan mevcut. Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğu 3 bölümden oluşuyor. İdari bina, numunelerin saklığı bina ve 6 bin ton kapasiteli tamamen iklimlendirilmiş depo mevcut" şeklinde konuştu. 

Kayısı artık bir yatırım aracına dönecek

Özcan, kapasite olarak deponun yeterli olup, olmayacağının kullanmaya başladıktan sonra test edeceklerini kaydederek,  "İnşallah bu mevcut haliyle başlayıp kapasite problemini de ihtiyaç duyulan yeni alanları da tespit edeceğiz. Müteahhit firma geçtiğimiz hafta geçici kabul ile ilgili gerekli müracaatlarını yaptı. Önümüzde hafta geçici kabul yapıldıktan sonra depo bize teslim edilecek. TOBB, TMO, Lidaş Şirketi'nin burayı işletmesiyle ilgili daha önce de kamuoyuyla paylaşmıştık.  Dolayısıyla bu hafta firma içerisinde kullanacağımız baks dediğimiz büyük kasalar var. Önümüzde ki hafta yerleştirilecek.  Türkiye'nin önemli lisanslı depocu şirketi olan Lidaş tarafından yönetilecek. Laboratuvarı da tamamen Malatya Ticaret Borsası tarafından kontrol altına alınıp, çalıştırılacak bir sistem kurulmuş durumda. İnşallah bu yıl üreticilerimizin sağlıklı bir şekilde ürünlerini depolamayı gerçekleştirip, depodan almış olduğu elektronik senetlerle bankalardan tamamen içerideki ürünün değerinin yüzde 70'i kadar da faizsiz kredi kullanma ihtimali doğacak. Türkiye Ürün İhtisas Borsacılığı devreye girecek, kuru kayısı artık bir yatırım aracına dönecek. Tamamen internet ortamında, Ürün İhtisas Borsalarında, satış salonlarında artık fiziki değil de, evrak ve elektronik senetle işlem görecek ürüne dönüşecek. Büyük ihtimalle buraya hazır hale getirmiş olacağız. Bu yıl üreticilerimizin sağlıklı bir şekilde ürünlerini depolayacak bir alana dönüştürdük" ifadelerini kullandı.