Kurbanlık uyarısı
Kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulunan Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ergün Koşar, vatandaşların kurban seçerken veteriner hekimlerin görev aldığı ya da denetimi altında bulunan yerlerden hayvan almalarının sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.
Kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulunan Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ergün Koşar, vatandaşların kurban seçerken veteriner hekimlerin görev aldığı ya da denetimi altında bulunan yerlerden hayvan almalarının sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ergün Koşar, vatandaşların kurbanlık alırken, kurban kesimi sırasında ve kurban sonrasında et tüketimi konusunda bir takım uyarılarda bulundu.
Kesilen hayvanın sağlıklı olması önemli
Kurbanın dini, sosyal, ekonomik ve halk sağlığı boyutları olan bir ibadet olduğunu belirten Koşar, “Kurban Bayramının dini bir vecibe olmasından dolayı her bireyin sorumluluk sahibi olmasını gerektiren bambaşka bir süreçtir. Kurbanın seçimi, acı çektirmeden, çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesimi, insan sağlığının ve hayvan sağlığının korunması için alınacak tedbirler de kurbanla ilgili dini vecibelerin bir parçasıdır. Ülkemizde dört günlük Kurban Bayramı süresince kesimi gerçekleştirilen hayvan sayısı bir yıl boyunca kesimi yapılan hayvanların neredeyse dörtte biri kadardır. Bu kadar sayıda hayvanın dört gün gibi kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların % 60’ı hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de %90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için, kesilen hayvanın sağlıklı olması ve veteriner hekim muayenesi önemlidir. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli riskler oluşturmaktadır” diye konuştu.
Kurbanlık hayvanın besi durumu iyi olmalı
Koşar, Kurbanlık hayvanın satın alınacağı yerlerle ilgili uyarılarda bulunarak, “ İlimizde mevcut hayvan pazarları. Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır. Büyükbaş hayvanlarda, hayvanın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde olduğunu gösteren küpe, pasaport, veteriner hekim tarafından muayene edildiğini gösteren sevk raporu küçükbaş hayvanlarda, kulak küpeleri ve sevk raporları aranmalıdır. Kurbanlık hayvan seçerken, hayvanın besi durumu iyi olmalı, yeni doğum yapmış olmamalı, büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük, küçükbaş hayvanlar 1 yaşından küçük, yüksek ateşi olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, bakışları ve dış görünüşü cansız olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olmamalı, vücudun çeşitli yerlerinde şişlik olmamalı, iştahının iyi olması, topallık olmamalı” dedi.
Dikkat edilmesi gereken hususlar
Kurban keserken dikkat edilmesi gereken konulara değinen Koşar, “Kurbanlık hayvan kesimleri ise öncelikle kesim öncesi ve kesim sonrası veteriner hekim muayenelerinin yapıldığı Tarım ve Orman Bakanlığından ruhsat almış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerlerde yapılmalıdır. Bu imkâna sahip olmayan vatandaşlarımız kurbanlarını kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Kesimler temiz ve serin yerlerde yapılmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve daha sağlıklı bir şekilde yapılmasının yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır. Ancak cadde sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kesimleri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence ve eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar, yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide, bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır” şeklinde konuştu.
Etlerin dinlendirilmesi ve saklanması
Koşar, kesilen kurban sonrası elde edilecek etlerle ilgili uyarılarda bulunarak, “Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarım soğutmuşa yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatla yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 5, 6 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir” sözlerine yer verdi.