Konutlar için kura çekildi

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen ve Malatya'nın da etkilendiği depremde konutları hasar görenler için Malatya'nın merkez Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesi Gelinciktepe mevkisinde yapılan, '3 artı 1' özellikte 306 konut için kura çekildi. Malatya Valisi Aydın Baruş, 'Bugün artık yüzümüz gülüyor. Çünkü Malatya'da yaşayan insanımız için yepyeni yaşam alanları kuruluyor' dedi.

Konutlar için kura çekildi

Geçen yıl 24 Ocak'ta meydana gelen Elazığ merkezli depremde Battalgazi’de evleri yıkılan ya da ağır hasar gören aileler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Toplu Konutlar İdaresi Başkanlığı (TOKİ)  tarafından Gelincik Tepesi’nde, yapımına başlanılan bin 553 konuttan 678’inin yapımı tamamlandı. Yapımı tamamlanan 678 konutun hak sahiplerine teslimi için Battalgazi Belediyesi yanında anahtar teslim töreni düzenlendi.

Sürecin takipçisi olduk

Törenin açılışında konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Deprem konutlarının yapımında Battalgazi Belediyesi olarak büyük gayretler ortaya koyduklarını ve sonrasındaki sürecin ise en yakın takipçisi olduklarına dikkat çekerek, "Gelincik Tepesi’ni tercih etmemizin en büyük nedeni; fiziki ve jeolojik olarak zemin etüdünün sağlam olmasıdır. İlk günden itibaren Battalgazi’de yapılan deprem konutlarının Gelincik Tepesi’nde olmasını talep ettik. Depremzede ailelerin mağdur olmaması için 24 Ocak’tan bu yana Battalgazi Belediyesi olarak sürecin en yakın takipçisi olduk, olmaya devam ediyoruz. Bugün Battalgazi’deki depremzede ailelerin yüzleri gülüyor. Kentsel dönüşüm konusunda da Battalgazi’de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Battalgazi’mizi yeniden inşa ediyoruz. Bugün gerçekleştirilen kura ile evlerine kavuşan vatandaşlarımıza Rabbim hayırlı ve uğurlu etsin" dedi.

Gelincik Tepesi’nde yaşam konforlu olacak

Malatya’da hizmet destanlarının yazıldığına dikkat çeken Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “Bugün Malatya açısından güzel bir gün. Malatya tarihine şöyle bir baktığımız zaman şehrimizin her tarafı, yoğun bir şantiye içerisinde. Hizmet hamlelerini şehrin her yerinde görmek mümkündür. Bizler hizmet destanlarını yazmakla mükellefiz. Türkiye’ye lokomotif olacak çalışmalar yapıyoruz. Şunu söylemek isterim ki; Gelincik Tepesi’nde yaşam çok konforlu olacak. Oradaki ana arter yol, su ve kanalizasyon çalışmalarımızı gecikmelerle birlikte Ağustos ayında tamamlayacağız. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi bir borç biliyorum” şeklinde konuştu. 

Güzel bir güne tanıklık ediyoruz

Battalgazi’de güzel bir güne tanıklık ettiklerine vurgu yapan AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, “Allah’a hamdolsun 6 bin 200 konutun yapılacak. Elazığ ve Malatya’da 30 bin civarında konut yapılıyor. Bugün Gelincik Tepesi’nde yapımı tamamlanan 1.Etap 3+1 konutlarının kurasını gerçekleştiriyoruz. İnşallah herkesin gönlüne göre konutlar kurada çıkar. Huzur ve güven içerisinde oturmayı Rabbim nasip eder" dedi. 

Güçlü bir Türkiye var

Kura çekiminin hayırlı olmasını dileyen AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır da, “Aileleriyle birlikte yuvalarında mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam geçirmelerini temenni ediyorum. Gücünü halktan alan Güçlü bir Türkiye var. Malumunuz ülkemiz deprem kuşağında olan bir ülke. Geçmiş tarihe baktığımız zaman bu ve bunun gibi afetler yaşadık. Fakat geçmişte bu yaralar tam anlamıyla sarılamadı. Bugüne baktığımız zaman ülkemizde ne zaman büyük sıkıntılar olsa, halkının yanında olan ve onların yarasını saran bir Cumhurbaşkanına sahibiz. Depremde ailelerin mağdur olmaması için binlerce konutlar yapılarak, maddi ve manevi destekler verildi. Buda liderimizin milletine verdiği değerin göstergesidir. Rabbim bir daha böyle afetler yaşatmasın" ifadesini kullandı. 

Hamdolsun yaralarımızı iyileştirdik

Gerek hükümet olarak gerek yerel yönetimler olarak depremin ilk anından itibaren yaraların sarıldığına vurgu yapan AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “24 Ocak’ta yaşadığımız afet hepimizin gönül yarasıydı ve çok şükür hep birlikte bu yarayı iyileştirdik. Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminde Selahattin Gürkan başkanım, Gelincik tepesini rezerv alanı ilan edelim ve buraya konut yapalım demişti. O dönem bunun olmasının imkanı yoktu. Yaşanan depremin ardından Battalgazi Belediye Başkanımız Osman Güder ve arkadaşlarla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde, Gelincik Tepesi fikrini hayata geçirdik. Çok güzel bir hal aldı. Battalgazi’miz Malatya’nın parlayan yıldızı olacak. Evlerinizde güle güle oturun. Ailenizle birlikte mutlu bir hayat sürün” ifadelerinde bulundu.

Malatya değişim ve dönüşüm içerisinde

Zor bir süreci geride bıraktıklarına vurgu yapan AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise, “İnşallah böyle afetler bir daha yaşamayız. Gerçekten zor bir süreçti. Bu süreci devlet ve millet bütünleşmesiyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde herkesin özverili çalışmasıyla el ele vererek atlattık. Bu süreç özellikle salgın dönemine denk gelse de çalışmalar hızla devam etti. Bu süreçte hükümet ve yerel yönetimler olarak sizlerin yanında olduk. Aksayan yönler elbette olmuştur. Bunları ortadan kaldırmak için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik, göstermeye de devam ediyoruz. Gerçekten yeni bir Malatya oluşuyor. Malatya değişim ve dönüşüm içerisinde. Bizlerde sizlerin emrindeyiz. Yeni evlerinizin hayırlı olması temennisi ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Teslim edilen konut sayısı bin 335

Malatya Valisi Aydın Baruş ise, büyük afetin başından itibaren devletin yaraları sarmak için büyük çaba gösterdiğini söyledi. Felaketin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile bütün bakanların ve Malatya'da görev yapan herkesin harekete geçtiğini dile getiren Baruş, sürecin çok iyi yönetildiğini ve Malatya insanı için yaptıkları çalışmaların semeresini gördüklerini belirtti. Baruş, şöyle konuştu: "Devletimiz sürecin başından itibaren TOKİ vasıtasıyla vatandaşlarımızın konutlarının inşa edilmesi için her türlü seferberliği ilan etti. AFAD İl Müdürlüğümüz tarafından Malatya'da değerlendirmeye alınan ağır hasarlı konut sayısı 5 bin 546. Bu konutların kentsel alanlardaki miktarı 2 bin 316, kırsal bölgede ise 3 bin 230 ağır hasarlı konutumuz vardı. Bunlardan başvurularını yapan vatandaşlarımızdan 3 bin 360'ı hak sahibi yapıldı. Halen hak sahibi işlemleri devam ediyor." AFAD çalışmaları kapsamında 5 bin 651 konutun ihale edildiğini, bunların 4 bin 127'sinin kentsel alanlardaki çok katlı konutlar, bin 555'in ise köy konutu olduğunu vurgulayan Baruş, "4 bin 835 konutun yapımına başlandı. Bugün itibarıyla yapımı tamamlanan ve teslim edilen konut sayısı bin 335. Şu anda yapım süreci devam eden 3 bin 500 konutumuz var. Bu 3 bin 500 konutumuzu da büyük oranda temmuz ve ağustos aylarında tamamlayarak vatandaşlarımıza inşallah teslim edeceğiz." dedi. 

Malatya'da yepyeni yaşam alanları kuruluyor

Yapımı devam eden ve inşaatına ileriki süreçlerde devam edilecek konutlarla ve teslim tarihleriyle ilgili de bilgi veren Baruş, vatandaşların ağır hasarlı konutlarının da yıkımının sürdüğünü dile getirdi. Malatya'da 24 Ocak depreminden sonra da 2 önemli sayılacak deprem yaşandığını kaydeden Baruş, depremin ardından artık yüzlerin güldüğünü belirterek, şöyle devam etti: "Bugün artık yüzümüz gülüyor. Çünkü Malatya'da yaşayan insanımız için yepyeni yaşam alanları kuruluyor, Gelinciktepe'de, Eski Malatya'da, Yakınca'da, Kaynarca'da... Buralarda yapılan konutlar depreme son derece dayanıklı ve kullanışlı konutlar. Bu konutların bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah herkes dilediği konuta kavuşur, orada huzurla yaşar, altyapı çalışmasının tamamlanması ile birlikte o gittiğiniz afet konutlarının ne kadar güzel olduğunu ne kadar değerli bir yerde olduğunu siz yakinen müşahede edeceksiniz." AK Parti Malatya milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'in de selamlama konuşması yaptığı törende "3 artı 1" özellikle 306 konut için kura çekilerek hak sahipleri belirlendi. Kuraların ardından hak sahipleri mutluluklarını belirterek, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yetkililere teşekkür etti. "2 artı 1" özellikli 372 konut için de bugün kura çekileceği kaydedildi. AA-Haber Merkezi

Konutlar için kura çekildi
Konutlar için kura çekildi
Konutlar için kura çekildi
Konutlar için kura çekildi
Konutlar için kura çekildi
Konutlar için kura çekildi
Konutlar için kura çekildi