Kuraklık kapıda
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Malatya'da Eylül ve Ekim aylarında alınan yağışların yeterli düzeyde olmaması hububat ekim alanlarında ürün çıkışlarını olumsuz yönde etkiliyor. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, sonbahar döneminde yeterli yağış alınmamasından dolayı hububat ekiminin geciktiğini belirterek, 'Mevcut durumun devam etmesi ileride kuraklık, kuraklığında tabi yansımaları da ekonomik olarak sıkıntılı bir ortam oluşturacak' dedi.
Uzun yıllar yağış ortalamasının altında kalan Malatya’da 2022 yılında kuraklık çanları çalmaya devam ediyor. Alınan yağışların zaman ve miktar olarak yeterli düzeyde olmaması özellikle hububat ekim alanlarında ürün çıkışlarını olumsuz yönde etkiliyor. Havaların kurak gitmesi özellikle hububat alanında etkisini oldukça fazla gösterirken, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, mevcut durumunun devam etmesinin ileride kuraklığa, kuraklığın yansımalarının da ekonomik olarak sıkıntılı bir ortam oluşturacağını söyledi.
Bölgemizdeki kuraklık daha şiddetli
Geçmişten günümüze sıklıkla tekrar eden iklim değişikliğinin olduğuna dikkat çeken Çiçek, “Buda bölgemizde bariz şekilde tarımsal anlamda kuraklıkla karşımıza çıkıyor. Özellikle son yıllarda yağış rejimlerinin değişmesi ve her 5 yılda bir şiddetli bir şekilde tekerrür eden kuraklık riski ile karşı karşıyayız. Türkiye’de meteoroloji verilerine bakarsak, geçen yılla bu yıl arasında yaklaşık olarak yüzde 34’lük bir yağış kaybı söz konusu. Bu ise bölgemiz için daha şiddetli bir şekilde devam ediyor. Biz tarımsal açıdan baktığımızda tarım takviminden bakarız. Oda Eylül- Haziran ayı yağış miktarına bakarız. İçinde bulunduğumuz dönem, özellikle hububatta ekimlerin yapıldığı, birçok üründe de hasatların yapıldığı bir döneme geliyor. Dolayısıyla da bu dönemdeki verilecek sulama olsun, toprağın ekime hazırlanması sonuna gelmesi açısından yağışlar çok çok önemli. Bu yıl uzun yıllar ortalamasına göre düşük yağış söz konusu. Bu şekilde devam etmesi durumunda önümüzdeki dönemde sıkıntılar çıkarabileceğini gösteriyor” dedi.
Verim kayıplarına sebebiyet verdi
Çiçek, geçtiğimiz yıl hububat ekiminde benzer bir sıkıntının yaşandığını anımsatarak, “Benzer durumu biz 2021 yılında yaşamıştık. Buda özellikle Türkiye genelinde hububatta bölge dediğimiz ovalarda verim kayıplarına sebebiyet verdi. Yine 2021 yılı tarım takvimi açısından baktığımızda sonbahar döneminde de yeterli yağış almadığımızdan birçok hububat alanlarında ekilen tohumun çimlenmemesi ile karşı karşıya geldik. İçinde bulunduğumuz durumda da yine uzun yıllar ortalamasına göre az, hatta hiç yağış alamama gibi bir süreç söz konusu. Buda bizi günümüz itibariyle ekim alanlarının gecikmesine getirecek. Mevcut durumun devam etmesi ileride kuraklık, kuraklığında tabi yansımaları da ekonomik olarak sıkıntılı bir ortam oluşturacak” şeklinde konuştu.