Kuraklık etkili oldu

Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, Arguvan'lı çiftçilerin kuraklığa dayanıklı ürünler ekerek ekonomilerini canlı tutmayı amaçladıklarını söyledi. Yeterli yağış almayan Arguvan'da kuraklık etkili oldu.

Kuraklık etkili oldu

Aslantürk, 2017 yılı sonbaharında ve 2018 yılı ilkbahar başlangıcında Arguvan’da üretim alanlarının yeterli yağış almadığından özellikle hububat ürünlerinin rekoltesinde düşüş yaşandığını kaydetti. Arguvan’lı çiftçilerin kısıtlı alana ektikleri pancarlardan elde ettikleri gelirlerle ekonomilerini canlı tutmaya çalıştıklarını belirten Aslantürk, 2018-2019 üretim yılı içerisinde kuraklığa dayanıklı ürünler ekmeyi planladıklarını ifade etti. Aslantürk, “Şuanda ilçemizde arpa ve buğday ekimi yapıldı. Bunun yanında ilkbahar nohut, mercimek ekimi için tarlalarını hazırlıyorlar. Bununla birlikte hayvan yem bitkisi ekiyorlar. Karakaya baraj gölü kenarında bunların arazilerimiz de sulu tarım ile yonca ve pancar ekimi hazırlıklarını yapıyorlar. Bende bu üreticilerin yanında Çiftçilerimize öncülük etmek amacıyla ilk pancar ekimini geçen yıl gerçekleştirdim. Çok güzel verim aldım 1 dönümde 12 ton pancar elde ettim. Devamında komşulardan birkaç kişi daha pancar ekti. Bu yılda ilçemizde yaklaşık 500 dönüm alana pancar ekildi. 2018 pancar sezonunda ise 15-16 bin dönüm alana pancar ekildi. Ziraat odamızın çiftçilerimiz ile ortak çalışması sonucu çiftçilerimiz pancarın daha verimli ve daha karlı olduğunu görerek pancar ekim kararı aldılar. Bunun yanında yonca çalışması da yaptık. Dinamo ile barajdan su alanların sayısı her geçen gün arttı” dedi.

LAVANTAYA YÖNELME EĞİLİMİNDEYİZ

Aslantürk, “Bölgemizde belediyemizin lavanta ile ilgili bir çalışması var. Belediyemizin arazisinde deneme üretimi devam ediyor. Bu arazide tarıma elverişli hale getirilerek lavanta ekimi yapıldı. Bu yıl iki defa hasadı yapıldı. Lavantanın işçiliği fazla yok, kuraklığa da dayanıklı çiftçilerin tercih edeceği bir ürün. Çiftçilerimiz bu ürünlere yönelmek için Belediyenin lavanta konusundaki çalışmasının sonuçlanmasını bekliyorlar. Lavanta ekmeyi düşünen birçok çiftçimiz var. Son 4-5 yılda arpa ve buğday ekiminde kuraklık yaşandı. Kuraklıktan dolayı ilçemizde kavun ve hububat ekimi yeterince yapılmadı. Kuraklık sigortası yapan çiftçilerimiz karşılığını aldı ancak genelde sıkıntı yaşandı. Bu tür sıkıntılarımızı da çeşitli platformlarda dile getirdik. Sıkıntılarımıza çözüm aramak gayretindeyiz. Öte yandan Yoncalı Barajı’nın bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. Barajın faaliyete geçmediği her yıl dolaylı olarak 500 Milyon dolar kaybımız var” diye konuştu.