Kültür elçileri yetiştiriliyor

Malatya Beydağı Konaklama Tesislerinde (MABEK) ve Malatya'nın bazı mahallelerindeki okullarında okuyan öğrencilere ağırlıklı olarak Türkçe Eğitim verilecek. Türkiye müfredatına göre eğitim görecek öğrenciler aynı zamanda kendi dillerinde de eğitimlerini sürdürecek.

Kültür elçileri yetiştiriliyor

Göç İdaresine bağlı Malatya Beydağı Konaklama Tesislerinde (MABEK) ikamet eden Suriyeli öğrencilerin eğitimine önem veriliyor. Suriyeli öğrencilere verilen eğitimde kendi dillerinde eğitim ile birlikte Türkçe eğitimine de önem verilecek. Böylelikle Türkçe eğitim alan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarında bir yandan dersleri daha iyi alırken diğer yandan da ülkelerine döndüklerinde Türkiye’de yetişmiş bir birey olarak Türkçeyi bilen, Türkiye’yi tanıyan, Türk kültürüne yabancı olmayan birer birey olarak yetişecek. Uygulanan eğitim politikası ile hem kendi dillerini, hem de Türkçeyi bilen öğrenciler, savaş sonrası ülkelerine döndüklerinde ise Türkiye’nin birer kültür elçisi gibi ülkelerinde hizmet edecek.

KENDİ ÇOCUKLARIMIZLA BİRLİKTE EĞİTECEĞİZ

Suriyeli öğrencilerin eğitimleri ile ilgili olarak konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Suriyeli öğrencilerin eğitimleri ile ilgili, “Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan ve Ülkemizde misafir olarak Suriyeli misafir öğrencilerimiz var. Bu misafir öğrencilerimizin Türk eğitim sistemine Entegrasyonu ile alakalı hayat boyu Öğrenme Genel müdürlüğümüzün koordinesinde yürütülen faaliyetlerimiz var. Bu çerçevede ilimizde kamp içinde ve Kamp dışında eğitim gören Suriyeli çocuklarımız, misafirlerimiz var. Bu misafirlerimizin Türkiye'deki Türk eğitim sistemine entegrasyonları ile alakalı çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Suriyeli çocukların eğitim öğretim gördüğü yerlerde Türkçe eğiticilerimiz var. Onlar Suriyeli çocuklara okul öncesi ve okul süreci boyunca, eğitim öğretim başlamadan önce ve eğitim öğretim süresince Türkçe kurs desteği ile Türkçe öğretimi verecekler. Bizlerde bu Suriyeli misafir çocuklarımızı kendi çocuklarımızla birlikte, kendim müfredatımız ile eğiteceğiz” dedi.

OKULLAR ARTIK BİZİM  

Tatlı, “MABEK’te kamp içerisinde üç tane okulumuz vardı. Bu okullarımızı geçici eğitim statüsünde idi.  AFAD ile yaptığımız protokol sonrasında bu binaları biz teslim aldık. Oraya yönetici atayıp o okullarımızdan tamamen Türk Milli Eğitim sistemine bağlı okullar haline getireceğiz. Oradaki okullarımıza öğretmen atamalarımızı yapacağız. Elimizde öğretmenlerimiz var. Ayrıca ilimizde norm fazlası öğretmenlerimiz var. Bu öğretmenlerimizi de sistemin içerisine alarak hem onlar öğrencilerine kavuşmuş olacak, hem de öğrenciler yararlanmış olacak. İnşallah 2018-2019 eğitim öğretim yılında geçici Eğitim Merkezi kalmadan Suriyeli çocuklarımızın tamam mı Türk eğitim sistemini içerisinde alınmış olacak ve Türkçe müfredatla bunlara eğitim verilecek” diye konuştu.

TÜRK EĞİTİM SİTEMİNE ENTEGRE EDİYORUZ

Ali Tatlı, “Burada bir şeye çok dikkat ediyoruz. Buna ülke genelinde de dikkat ediyor. Kesinlikle ve kesinlikle bu çocukların kendi ana dilleri olan Arapça eğitim Arap kültürü ve tarihi, veriliyor. Ancak bu çocukların geleceği açısından Türk milli eğitim sistemine mutlaka ve mutlaka entegre edilmeleri lazım. Çünkü bizim kendi müfredatı mı ile yapacağımız eğitim sonrasında Bu çocukların kendi üniversitelerimizde okumaları sağlanacak. Şuanda orada mezun olan lise öğrencileri üniversitelerimizde okuyorlar. Oradan mezun olan ortaokul öğrencileri bizim liselerimizde okuyorlar. Dolayısıyla Türkiye'deki üniversitelerdeki dil eğitimi Türkçe eğitimi olduğu için bu çocukların mutlaka ama mutlaka bizim eğitim sistemimize entegre edilmeleri gerekiyor. Ancak bunun yanında biz bu çocukların kendi dillerini, kendi kültürlerini, kendi tarihlerini unutmamaları için gerekli bütün tedbirleri de alıyoruz. Arapça, Arap dili ve edebiyatı, öğretim kademelerine göre Arap kültürü ve Arap tarihi, Suriye tarihi bunlarda ayrıca verilecektir. Bununla alakalı bütün tedbirler alınacak ama kesinlikle ve kesinlikle müfredat Türk eğitim sisteminin müfredatı olacaktır” şeklinde konuştu.